Στις Βρυξέλλες ταξίδεψε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου 2022 συμμετείχε στο στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Περιφερειών, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Σχετικά με την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Παπαεμμανουήλ παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:

«Δέχτηκα μια πρόσκληση να συμμετέχω στο συνέδριο από τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μου απευθύνει προσωπικά την πρόσκληση και να μου δώσει τη δυνατότητα να αναφερθώ στην Π.Ε. Δράμας, στα θέματα που την απασχολούν, αλλά και στις προοπτικές της.

Είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με Ευρωπαίους ανθρώπους των Περιφερειών, να δούμε τις προοπτικές που ανοίγονται και σε άλλες Περιφέρειες στην Ευρώπη, αλλά κυρίως να δούμε και τις προοπτικές της δικής μας Περιφερειακής Ενότητας και να προβάλλουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δεν χάνουμε ούτε μια ευκαιρία για να δείξουμε εξωστρέφεια εντός και εκτός Ελλάδος και προσπαθούμε να βάλουμε τη Δράμα στον χάρτη και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Είναι βέβαια ένα μικρό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Δράμα και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να προβάλουμε.

Έτσι, λοιπόν, μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για τα περίφημα δάση και κυρίως την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Παρανεστίου να εντάξει το Παρθένο Δάσος του Φρακτού στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς φυσικών μνημείων της Unesco. Μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για το διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τις εξελίξεις γύρω από αυτό στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Να μιλήσουμε για τα ξακουστά μάρμαρα που έχει η περιοχή μας και το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται στον τομέα αυτό για την τοπική και την ελληνική οικονομία. Να μιλήσουμε επίσης για την προσπάθεια που κάνουμε να καταστήσουμε τη Δράμα πρωτεύουσα του οινικού τουρισμού, κυρίως μέσω της Δραμοινογνωσίας. Είπαμε για το κρασί, το πολύ σπουδαίο, που έχει από τα αρχαία χρόνια, μιας και χρονολογείται το Ιερό του Διόνυσου στην Καλή Βρύση από αρχαιοτάτων χρόνων. Επίσης αναφερθήκαμε και στους τρεις πυλώνες πολιτισμού που έχει η σύγχρονη Δράμα, το Μουσικό Σχολείο Δράμας, το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι εν γένει, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα πολύ σπουδαίο έργο στη διατήρηση και την προβολή των ηθών και των εθίμων που είναι ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας πολύ χαρακτηριστικό.

Επίσης, με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε και για θέματα προσβασιμότητας, τα οποία βέβαια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη δική μας γωνιά της γης, τη Δράμα, και για τα οποία κάνουμε προσπάθειες να βελτιώνουμε την προσβασιμότητα στα δημόσια κτήρια, στις δημόσιες υπηρεσίες, σε χώρους αναψυχής, σε χώρους πολιτισμού, για να δίνουμε τη δυνατότητα και στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα της συμμετοχής σε όλους αυτούς τους χώρους.

Επίσης, μου δόθηκε η δυνατότητα στο περιθώριο εργασιών του συνεδρίου, να συναντήσω την κα Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να έχω μια σύντομη συνομιλία μαζί της για τη Δράμα. Επίσης μου δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσω τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Ευρωβουλευτή και πρ. Πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, και να συναντήσω και την κα Ρόδη Κράτσα, η οποία είναι Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αλλά διατέλεσε Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βέβαια, ανταλλάξαμε σκέψεις για συνεργασία και με θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άλλες Περιφέρειες και στο πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας που γίνεται κάθε τέλος Μαΐου στη Δράμα, απευθύναμε σε συγκεκριμένους ανθρώπους προσκλήσεις για να στηρίξουν αυτή την προσπάθειά μας κυρίως στο κομμάτι του οινικού τουρισμού.

Έγινε κουβέντα και για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διευθέτησης των προβλημάτων που υπήρχαν και σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ημέρα της λειτουργίας του».