Στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα, στην Κοζάνη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης – Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την επιβολή τοπικών, καθολικών lockdown

Καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες του κορονοϊού επιμένουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι προ των πυλών, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα δεδομένα και δεν αποκλείει ακόμη και την επιβολή τοπικών, καθολικών lockdown, προκειμένου να προλάβει μια νέα έξαρση της Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στην Κοζάνη θα βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Την ίδια ώρα, περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα ετοιμάζονται για πιο αυστηρά μέτρα.

Οι συσκέψεις Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Ο κ. Χαρδαλιάς στις 16:30 θα βρίσκεται στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια, στις 18:00 θα συναντηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με συμμετοχή του αναπληρωτή Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γεώργιου Δούβαλη, του συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Σπυρίδωνα Βαρσάμη, καθώς και στελεχών του δήμου.

Στις 19:30 ο υφυπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο δημαρχείο Πανοράματος με το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και τον γενικό γραμματέα, δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Βασίλη Γάκη, ενώ θα συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Τέλος, στις 21:00 ο κ. Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχο Δημήτριο Κοντογιάννη και τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Νικόλαο Αθάνατο, με συμμετοχή όλων των διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σταθμών και Κλιμακίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Σοβαρή η κατάσταση στην Κοζάνη

Την Κοζάνη επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για θέματα που αφορούν στην πανδημία του κορονοϊού και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης και Μέριμνας, οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, οι διοικητές του Μαμάτσειου και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, ο ιατρός συντονιστής του ΕΟΔΥ της Περιφέρειας, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ειδικά για τον νομό Κοζάνης, η κατάσταση κρίνεται σοβαρή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρατηρούνται και χθες συνεδρίασε, για την κατάσταση στην περιοχή, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως ο νομός Κοζάνης συμπεριλαμβάνεται στους νομούς με τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι περιοχές που εκπέμπουν SOS – Πού αναμένονται πιο αυστηρά μέτρα

Το σχέδιο τοπικών καθολικών lockdown φαίνεται να βγαίνει από το συρτάρι της κυβέρνησης, καθώς η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές, που όπως δημοσιοποίησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φτάνουν τις 12, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Εχοντας πια διανύσει 40 ημέρες lockdown σε όλη την χώρα, υπάρχουν ακόμα περιφέρειες που εκπέμπουν SOS, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού δεν δείχνουν να υποχωρούν. Δυτική Αττική, Κοζάνη και Ροδόπη είναι οι τρεις πιο επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές και στη λίστα βρίσκονται εννέα ακόμα περιοχές που προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς.

Τα στοιχεία ταυτόχρονα με την προειδοποίηση του Βασίλη Κικίλια ότι αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, όλα είναι ανοιχτά και θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης να αποφασίσει τοπικά lockdown τύπου Μαρτίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων σε έκτακτη συνεδρίαση φαίνεται να αποφάσισε αυστηρότερα μέτρα lockdown τύπου Μαρτίου στις δύο συγκεκριμένες περιοχές με κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ, ενώ τους λοιμωξιολόγους προβληματίζουν επίσης κάποιοι όμοροι δήμοι στη Δυτική Αττική.  Αύριο, Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα έκτακτα μέτρα για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Το συγκεκριμένο πλάνο είχαν προαναγγείλει ουσιαστικά τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Εκτός λοιπόν από τη Δυτική Αττική που όπως όλα δείχνουν εκπέμπει SOS εν μέσω lockdown και η Κοζάνη προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξεκίνημα του lockdown η Κοζάνη μετρούσε 33 κρούσματα (08/11) και ενάμιση μήνα μετά έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί σε αριθμούς άνω των 60. Επίσης παρατηρήθηκαν  περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.  «Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Πηγή: ethnos.gr