ΤΙΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 

 

  • «Είναι ευθύνη μου να ανταποκριθώ στην ελπίδα της τοπικής κοινωνίας και να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου, και αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που δεν με ψήφισαν, με τον καλύτερο τρόπο»
  • «Πρόθεσή μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάδειξη των προγραμματικών διαφορών του ΣΥΡΙΖΑ με την Κυβέρνηση και ταυτοχρόνως να μπορέσω να είμαι ένας αγωγός συνεργασίας, σύγκλισης, συνέργειας με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Την πρώτη του συνέντευξη τύπου, μετά την ανάδειξη του στη θέση του Βουλευτή και την ορκωμοσία της Νέας Βουλής, παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε., την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, στο ξενοδοχείο «Εμπορικό», ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Σε αυτή την πρώτη μετά την εκλογή του δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Ξανθόπουλος ουσιαστικά παρουσίασε τις «προγραμματικές δηλώσεις» του, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί ως Βουλευτής, κατά τη διάρκεια της θητείας του, εκπροσωπώντας όλους τους πολίτες του Νομού και προσπαθώντας, σε συνεργασία με τους άλλους δύο τοπικούς Βουλευτές, τον κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο και την κ. Χαρά Κεφαλίδου, να επιλύσει τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Νομό Δράμας.

Εισαγωγικά στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκε ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Καρβούνης, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Ξανθόπουλο για την εκλογή του και σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, είμαι σίγουρος ότι θα έχει μια ευδόκιμη θητεία κι αυτό θα είναι καλό για τη Δράμα, θα είναι καλό για όλους μας».

 

«Ούτε από την πολιτική εξαρτώ τίποτε, ούτε από την ιδιότητα του Βουλευτή εξαρτώ κάτι»

 

Αρχικά, ο κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., απεύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστών στους πολίτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες. Στους πολίτες που ψήφισαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στους πολίτες που αθροίστηκαν στην προσπάθεια που κάναμε από τις Ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές, ώστε να καταγράψουμε μια πολύ σημαντική αύξηση για το ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Δράμας, στους πολίτες που από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την υποψηφιότητά μου και μου έδωσαν την ευθύνη και το επαχθές το προνόμιο να τους εκπροσωπήσω στην Ελληνική Βουλή».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη σημείωσε πως «αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας ρόλος ιδιαίτερων απαιτήσεων και εισπράττω ότι η εκλογή μου δημιούργησε ένα συναίσθημα ικανοποίησης και ελπίδας στην τοπική κοινωνία» και πρόσθεσε: «Είναι ευθύνη μου να ανταποκριθώ στην ελπίδα αυτή και να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου, και αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που δεν με ψήφισαν, με τον καλύτερο τρόπο. Διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα είμαι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαι Βουλευτής της Δράμας. Και επομένως και στο μυαλό μου και στη δραστηριότητά μου πρέπει να έχω το σύνολο των Δραμινών κι όχι μονομερώς μόνο αυτούς που στήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο μόνο αυτούς που στήριξαν εμένα. Αυτό αποτελεί για μένα μια θέση αρχής. Άλλωστε η διαδρομή μου στην τοπική κοινωνία δείχνει ότι με αυτές τις αρχές πορεύτηκα και με αυτές τις αρχές έχω φτάσει μέχρι εδώ. Θέλω να πιστεύω ότι και με αυτές τις αρχές θα συνεχίσω να πορεύομαι, ακριβώς διότι ούτε από την πολιτική εξαρτώ τίποτε, ούτε από την ιδιότητα του Βουλευτή εξαρτώ κάτι. Είναι εξαιρετικά τιμητικό ότι οι πολίτες με επέλεξαν, αλλά στο δικό μου μυαλό είναι ένας χώρος προσφοράς και συμμετοχής στα κοινά και τίποτε παραπάνω. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο θέλω να δεσμευτώ προς τους πολίτες ότι θα κινηθώ στο διάστημα της κοινοβουλευτικής μου θητείας».

 

«Ουσιώδης αντιπαράθεση και όχι πομφόλυγες, “ρουκέτες” ή ατάκες εντυπωσιασμού»

 

Σχετικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι μια εμπειρία που εμένα με συναρπάζει» και συνέχισε λέγοντας: «Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι παρακολούθησα τις προγραμματικές δηλώσεις και παρέμεινα στην αίθουσα και παρακολούθησα πάρα πολλές ώρες τις συνεδριάσεις, μέχρι και την ψήφο εμπιστοσύνης. Η παρουσία μου εκεί είναι και ουσιαστική εκτός από τυπική, ακριβώς γιατί μέσα από αυτές τις διαδικασίες γνωρίζεσαι και με τους συναδέλφους της κοινοβουλευτικής ομάδας, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τους συναδέλφους των άλλων πτερύγων. Επιλέχθηκα να συμμετέχω στην Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων. Είναι ένας τομέας εξαιρετικά κρίσιμος, γιατί η πλειονότητα των σχεδίων νόμου έχει οικονομική διάσταση, επομένως θα έχουμε πάρα πολύ δουλειά ως Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων. Η πρόθεσή μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάδειξη των προγραμματικών διαφορών του ΣΥΡΙΖΑ με την Κυβέρνηση και ταυτοχρόνως να μπορέσω να είμαι ένας αγωγός συνεργασίας, σύγκλισης, συνέργειας με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, για να υπάρξει, κατά το δυνατόν, η ισχυρότερη αντίσταση σε αυτό που φαίνεται ότι διαμορφώνεται ήδη από τις πρώτες ημέρες της νέας Κυβέρνησης».

Επίσης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Η Κυβέρνηση βεβαίως έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Η Κυβέρνηση αρχίζει τη δουλειά της. Εμείς είμαστε ταγμένοι από την ψήφο του ελληνικού λαού στην αντιπολίτευση. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και όπως διεφάνη από το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης και ένα κλίμα συνεννόησης. Δεν έχουμε τις ακραίες φωνές του παρελθόντος. Το γεγονός ότι ψηφίσαμε Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Τασούλα δείχνει κάτι, το γεγονός ότι ψηφίσαμε Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής τον κ. Καλογιάννη επίσης δείχνει κάτι και αυτό με κάνει αισιόδοξο ότι θα μείνουμε στα ουσιώδη της αντιπαράθεσης και όχι σε πομφόλυγες ή “ρουκέτες” ή ατάκες εντυπωσιασμού».

 

«Εισπράττω πως η εκλογή των τριών Βουλευτών έγινε δεκτή με θετική διάθεση»

 

Όσον αφορά τα ζητήματα της Δράμας, ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι η εκλογή των τριών Βουλευτών, της κ. Κεφαλίδου, του κ. Μπλούχου και εμού, έγινε δεκτή –αυτό εισπράττω τουλάχιστον εγώ- με θετική διάθεση. Εγώ, ως Βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι προφανές ότι θα εξαντλήσω όλες μου τις δυνατότητες για να υπάρχει μια από κοινού αντιμετώπιση στα μείζονα ζητήματα του Νομού και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρχει ανάλογη στάση από τους συναδέλφους, με τους οποίους έχουμε προγραμματικές διαφωνίες, έχουμε πολιτικές διαφορές, έχουμε ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, αλλά στα ζητήματα της περιοχής μας φαντάζομαι ότι μπορούμε να βρούμε συγκλίσεις και συνέργειες, που να βοηθούν να παραχθεί έργο που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

 

«Η τοπική κοινωνία να θέσει μετ’ επιτάσεως τον δρόμο Δράμα – Αμφίπολη»

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως «καταγράφεται στα θετικά» η ονομαστική αναφορά του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ακόμη, για το ίδιο θέμα, σημείωσε: «Η δική μου πρόθεση και ήδη έχω κάνει μια πρώτη συζήτηση με τους συναδέλφους, αν χρειαστεί, από κοινού να πάμε στον κ. Υπουργό και να του θέσουμε το θέμα μετ’ επιτάσεως. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η πρωτοβουλία κατά βάση ανήκει στον κ. Μπλούχο που είναι του κυβερνώντος κόμματος, άσχετα που θεσμικά μπορώ κι εγώ να ζητήσω ένα ραντεβού με τον Υπουργό. Θεωρώ ότι είναι αρμοδιότητα του κ. Μπλούχου. Το αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανολογώ ότι θα είναι μετά το κλείσιμο της Βουλής μια εβδομάδα τον Δεκαπενταύγουστο, θα συναντηθούμε να το δρομολογήσουμε και θα έχετε πολύ σύντομα νέα επ’ αυτού, γιατί δεν νομιμοποιούμαι να πω τίποτα παραπάνω σε αυτή την φάση, καθότι δεν έχω και τη ρητή συναίνεση των υπολοίπων συναδέλφων». Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι «τις παραμονές των εκλογών στη “Διαύγεια” υπήρχε αναρτημένη μια ανακοίνωση που μιλούσε για περίπου 145.000 ευρώ που ήταν το κόστος της μελέτης σηματοδότησης της οδού» και πρόσθεσε: «Δηλαδή, είχαν ενοποιηθεί οι τρεις διαφορετικές μελέτες, είχε κουμπώσει το έργο από τη Δράμα μέχρι την Παλαιοκώμη και έμενε μόνο το θέμα της σήμανσης, των φωτεινών σηματοδοτών, των εξόδων. Ήταν στη “Διαύγεια” και θεωρώ ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο σημείο πια που είμαστε. Φαντάζομαι ότι και από λόγους πολιτικής ευθύνης και από λόγους συνέχεις του κράτους, η νέα Κυβέρνηση θα συνεχίσει από εκεί που βρισκόμαστε. Είναι θέμα πλέον της τοπικής κοινωνίας να το θέσει μετ’ επιτάσεως, πολύ ψηλά στις προτεραιότητες όλων μας, δηλαδή στις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, για να υπάρξει πολύ σύντομη και άμεση εξέλιξη, η οποία είναι αναγκαία για να μπορέσει η Δράμα να δει ότι πραγματικά κινείται και ότι κάτι αλλάζει».

 

«Ως Βουλευτές της Αριστεράς δεν είμαστε πριμαντόνες, λειτουργούμε στο πλαίσιο αυτού που έχουμε συλλογικά αποφασίσει»

 

Ο κ. Ξανθόπουλος, μετά από σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες που έχει ο ίδιος ως Βουλευτής για ζητήματα του Νομού: «Εμείς ως Βουλευτές της Αριστεράς δεν είμαστε πριμαντόνες, δεν είμαστε one man show. Λειτουργούμε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας και στο πλαίσιο αυτού που έχουμε συλλογικά και συνολικά αποφασίσει. Οι αποφάσεις, οι θέσεις και οι επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή είναι δεδομένες. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι απομένει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη των θέσεων των Φυλακών. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε δύο σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου μετά την αναβάθμιση των ΤΕΙ και τη συνέργεια με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δρομολογήθηκε η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου με ταυτόχρονη αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα και βεβαίως είναι ο δρόμος της Αμφίπολης. Αυτοί είναι οι πολύ βασικοί άξονες, οι οποίοι πρέπει να συσπειρώσουν την κοινωνία. Θα απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας και είναι οι στόχοι για τους οποίους πρέπει να παλέψουμε για να πάρουν σάρκα και οστά».

Για τις πανεπιστημιακές σχολές σημείωσε πως δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, καθώς έχουν ενταχθεί στα φετινά μηχανογραφικά, ενώ για την πρόσληψη προσωπικού στις Φυλακές Νικηφόρου τόνισε ότι «είναι μια διαδικασία του αυτονόμου ΑΣΕΠ», όμως, όπως είπε, χάρη στις ενέργειες της οργάνωσης της Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην Βουλευτή κ. Χρήστου Καραγιαννίδη «κατορθώσαμε να υπάρξει προκήρυξη μόνο για τις Φυλακές Νικηφόρου». Όσον αφορά την Σχολή Κινηματογράφου ο κ. Ξανθόπουλος έκανε λόγο για «μεγάλο στοίχημα» και για «κατάκτηση», απαιτούνται όμως «μάχες ως τοπική αυτοδιοίκηση ως Βουλευτές και ως τοπική κοινωνία για να προχωρήσει το θέμα». «Επειδή είναι σε πρώιμο στάδιο, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν “κατευθυνόμενα πυρά” από όλους, έτσι ώστε να κινηθεί και να έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε τρία ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και για τα οποία έχει προσωπική ευαισθησία. Πρόκειται για την καραντίνα των εκτάσεων στους αγρούς του Κ. Νευροκοπίου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, αλλά και τη δημιουργία θεατρικής σκηνής στη Δράμα, η οποία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των τοπικών θεατρικών ομάδων.