Σκυτάλη στην εκπομπή μας RegioNews for the EU πήρε την Τρίτη 23 Απριλίου η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ κ. Στεφανία Γ. Τανιμανίδου.

Η καλεσμένη μας, ένα φρέσκο πρόσωπο, μια γυναίκα νέα, μορφωμένη και ενεργή στην πολιτική σκηνή, αλλά και στα πολιτιστικά και στις διεκδικήσεις για τον ποντιακό ελληνισμό, σε αυτή τη «ζεστή» συζήτηση, μας παρουσίασε τη δράση της και τις βασικές της θέσεις σε ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα Ευρωβουλή.

Θυμίζουμε ότι η εκπομπή προβάλλεται στα social media των δέκα Μέσων Ενημέρωσης από τέσσερις Περιφέρειες της Ελλάδος, που ενώνουν δυνάμεις με σκοπό την πληρέστερη πληροφόρηση των πολιτών για τους υποψηφίους και τα σχετικά με τις εκλογές και τις επιδιώξεις των Ελλήνων από το νέο σχήμα της Ευρωβουλής.

Συγκεκριμένα συνεργάζονται οι εκδότες-δημοσιογράφοι Αντώνης Πουγαρίδης, Ζήσης Μιχ. Πατσίκας, Σπύρος Λάτσας και Βιβή Τσιντσίνη, των ΜΜΕ, e-ptolemaios.gr, Ημερήσια εφημερίδα της Κοζάνης «Πτολεμαίος», True Story 100,2 FM, Ημερήσια εφημερίδα «ΛΑΟΣ» της Ημαθίας, ιστοσελίδα laosnews.gr, ΑΚΟΥ 99,6 FM, εβδομαδιαία εφημερίδα της Δράμας «Εργασία… συν»», ergasia-press.gr, εβδομαδιαία εφημερίδα «Λαός της Μαγνησίας», e-almyros.gr, σε μια διαπεριφερειακή, διαδικτυακή εκπομπή που θα προβληθεί παράλληλα από όλα τα media και social media που διαθέτουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι ιστοσελίδες είναι διαπιστευμένες στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου της Γενικής Γραμματείας Τύπου και οι εφημερίδες στο αντίστοιχο Μητρώο Έντυπου Τύπου.

Κυρία Τανιμανίδου, θα θέλαμε λίγα λόγια για τις μέχρι σήμερα δράσεις σας και την υποψηφιότητά σας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, έχω τελειώσει το Οικονομικό του Αριστοτελείου και είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού στα τραπεζικά και τα χρηματοοικονομικά. Ήμουν Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης εδώ και 14 χρόνια, ως Εντεταλμένη Σύμβουλος στα οικονομικά. Είχα την τιμή να είμαι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντιδήμαρχος Απόδημου Ελληνισμού και Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Θεωρώ πως με αυτή την παρουσία μου, έχω παράξει έργο και θέλω με τις μικρές μου δυνάμεις να συμβάλω, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για μια Ευρώπη του αύριο.

Είμαι περήφανη ως Ελληνίδα ποντιακής καταγωγής, ο πατέρας μου είναι ο Πρόεδρος του Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά, ασχολούμαι ενεργά με τα ποντιακά. Εδώ και 25 χρόνια υπάρχει ένας θεσμός οργανωμένος, το συναπάντημα των ποντιακών συλλόγων που γίνεται κάθε χρόνο στα υψώματα του Βερμίου. Θέλω να αναφέρω ένα θέμα που θεωρώ ότι πρέπει να προωθήσουνε όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, το θέμα της διεθνοποίησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Πιστεύω ότι πρέπει πλέον επίσημα να τεθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών το θέμα αυτό ως ευρωπαϊκό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έγιναν προσπάθειες από τα ποντιακά σωματεία και τις ομοσπονδίες και το 1994 η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με εισήγηση της κυβέρνησης τότε του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

 Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;

Η απόφασή μου να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγινε ώστε να συμβάλω με τις δυνάμεις μου ώστε ο πολιτικός λόγος του κινήματός μας, στα πλαίσια των Ευρωσοσιαλιστών, να μπορέσει να οδηγήσει την Ευρώπη σε έναν και μόνο βηματισμό, τον ευρωπαϊκό βηματισμό. Για μία Ευρώπη με ουσιαστική και ισχυρή ταυτότητα στο παγκόσμιο στερέωμα, πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά και σε θέματα εθνικής άμυνας με επωφελείς συμμαχίες και συμφωνίες.

 

Σας επηρέασε το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο;

Φυσικά, ο κ. Ανδρουλάκης έχει γνώση και ως Πρόεδρο του κινήματός μας τον ακούμε, μας δίνει τις κατευθύνσεις που χρειάζονται στα ευρωπαϊκά θέματα που τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

 

Η επόμενη θητεία στην Ευρωβουλή θα είναι δύσκολη, θεωρώ ότι μας προετοιμάζουνε για πόλεμο…

Εφόσον στις 9 Ιουνίου έχουμε εκλεγεί και είμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο, πάμε να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε σε οποιονδήποτε τομέα μας αναθέσουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι που θα βοηθήσει και τον τόπο μας ειδικά όταν έχουμε έναν κακοπροαίρετο κι απρόβλεπτο γείτονα και ξέρουμε ότι η Ελλάδα δαπανά δυσανάλογα ποσά στις αμυντικές της δαπάνες σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Να μην ξεχνάμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με διασφάλιση του κυπριακού ζητήματος, η οποία Κύπρος εδώ και 50 χρόνια έχει μια ευρωπαϊκή γη υπό κατοχή. Μία ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα είναι το πρώτο που πρέπει να δει η Ευρώπη.

Ο πόλεμος μπορεί να είναι οικονομικός, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αγγίξει τα 400 δις, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πιο σφικτή πολιτική από την επόμενη χρονιά. Θα δίνονται πολύ πιο δύσκολα επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις, οπότε θα πρέπει να δούμε κι αυτό το θέμα. Είναι πολλά τα ζητήματα με ελληνικό ενδιαφέρον. Από πού να ξεκινήσω; Να μιλήσω για την ασφάλεια και την τάξη; Για τις γυναικοκτονίες;

 

Για την ακρίβεια, μπορεί η Ευρώπη να κάνει κάτι;

Η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας είναι στην προτελευταία θέση, είμαστε μπροστά μόνο από την Βουλγαρία. Μπορεί η Ευρώπη να κάνει πράγματα. Πρέπει να δούμε τις σχέσεις των Βόρειων Ευρωπαίων με τη Νότια Ευρώπη, πως μπορούν να βελτιωθούν, να γίνουν ίσες. Θέλω ένα μέλλον στην Ευρώπη που θα πιστεύει στους νέους ανθρώπους, στην καινοτομία, στην τεχνητή νοημοσύνη που θα αλλάξει άρδην τη ζωή μας, στη δημόσια τάξη, την ασφάλεια, την ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό -γιατί δεν είναι μόνο τα μουσεία και τα αγάλματα, αλλά η καθημερινή ζωή, οι πολίτες-και μην ξεχνάμε ότι κομμάτι του πολιτισμού είναι και ο ελληνικός.

Είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε. Να κάνουμε ουσιαστική δουλειά για αυτά που θέλουμε, αυτά που πιστεύουμε, για μια καλύτερη Ελλάδα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ήταν πολιτικά και οικονομικά δυνατή σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό έχει λίγο υποχωρήσει και πρέπει να την ξανακάνουμε δυνατή.

Στον επίλογο της συνέντευξης, η κα Τανιμανίδου ζήτησε από τους ψηφοφόρους να κάνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

 

Βιογραφικό – δηλώσεις Στεφανίας Γ. Τανιμανίδη

Γεννήθηκα το 1985 στην Θεσσαλονίκη, από γονείς Ποντιακής και Θρακικής καταγωγής. Πατέρας μου είναι ο Οδοντίατρος, τ. Διευθυντής του Ε.Σ.Υ. τ. Αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γεώργιος Τανιμανίδης και μητέρα μου η Στεφανία Μηλούση πρώην στέλεχος του Ο.Τ.Ε.

Είμαι παντρεμένη και με τον σύζυγο μου διατηρούμε εδώ και δέκα χρόνια, λογιστικό γραφείο και έχουμε αποκτήσει δυο παιδιά, που σήμερα είναι 9 και 5 χρονών. Είμαι πτυχιούχος οικονομικών από το Α.Π.Θ. με Master στα τραπεζικά και τα χρηματοοικονομικά.

Διετέλεσα Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, από το 2010-2023 και είχα την τιμή να είμαι Εντεταλμένη Σύμβουλος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντιδήμαρχος Αποδήμου Ελληνισμού και Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Διετέλεσα επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Υ.Α.Θ., με βασικό στόχο τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του νερού της Θεσσαλονίκης.

Είμαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, του θεσμού του Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας, που εδώ και 25 χρόνια, πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή 500 νέων Ποντιακής καταγωγής, στα υψώματα της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Με την παρουσία μου 14 χρόνια στην διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος νομικών προσώπων, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος και έχοντας καθημερινή επικοινωνία με τους συμπολίτες μου, έχω παράξει έργο και κατά τη γνώμη μου έχω την εμπειρία και τις γνώσεις, ώστε να ενισχύσω με την παρουσία μου το ψηφοδέλτιο του κινήματός μας.

Η απόφαση να συμμετέχω στο ευρώψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γίνεται με γνώμονα να συμβάλλω και εγώ με τις δυνάμεις μου, ώστε ο πολιτικός λόγος του κινήματος μας, στα πλαίσια και της ομάδας των ευρωστοσιαλιστών, να οδηγήσει την Ευρώπη σε έναν και μόνο βηματισμό, τον δικό της ευρωπαϊκό βηματισμό, με δική της ουσιαστική ταυτότητα, ισχυρή στο παγκόσμιο στερέωμα.

Μία Ευρώπη πραγματικά ενωμένη με επωφελείς συμμαχίες και συμφωνίες σε έναν κόσμο με ραγδαίες αλλαγές.

Μία Ευρώπη που θα επενδύσει στους νέους ανθρώπους, στην καινοτομία στα θέματα της τεχνικής νοημοσύνης, το περιβάλλον, τα οποία θα αλλάξουν άρδην τη ζωή μας.

Με δημόσια τάξη, ασφάλεια και ηρεμία, ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα που θα ενισχύσει την πατρίδα μας, που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες, έναν επιθετικό και απρόβλεπτο γείτονα, παράλληλα και με τη διασφάλιση της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. Της Κύπρου, που 50 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο νησί, έχει ακόμα μέρος ευρωπαϊκής γης της, υπό κατοχή.

Ονειρεύομαι να αγωνιστούμε όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε για όλους τους λαούς στην Ευρώπη, μια ισότιμα και δίκαια ανεπτυγμένα, πολυκεντρική περιφερειακή οργανωτική συγκρότηση, όπου θα συναντώνται δημιουργικά ο Πολιτισμός, η Ιστορία και οι Παραδόσεις των λαών που την συγκροτούν.

Μια Ευρώπη, που οι χώρες που την συγκροτούν, θα εφαρμόσουν στην πράξη τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αφού πολιτισμός δεν είναι μονό τα αγάλματα και τα μουσεία, είναι η καθημερινότητα, ο τρόπος και η ποιότητα της ζωής των πολιτών και κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι πρωτίστως και ο Ελληνικός.

Γιατί πιστεύω ότι, έτσι μπορούμε να δείξουμε έναν άλλο δρόμο, που θα αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας για όλους και θα στηρίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Αδελφοσύνης, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, του Σεβασμού στην διαφορετικότητα.

Ως Ελληνίδα ποντιακής καταγωγής, θεωρώ ότι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές πρέπει να προωθήσουν το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στην διεθνοποίησή του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, για να ενταχθεί στην ατζέντα των θεμάτων του, ως Ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ως συνέχεια της απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που το 1994, ύστερα από πολύχρονους αγώνες των Ποντιακών Ομοσπονδιών και των σωματείων μας, με ομόφωνη απόφαση η Βουλή των Ελλήνων, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, πέτυχαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της.