ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  • «Σε καθαρά νεοφιλελεύθερη λογική το εργασιακό νομοσχέδιο»

 

«Σήμερα, το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει μετά την ειδεχθή δολοφονία στα Γλυκά Νερά, είναι η ελλιπής αστυνόμευση. Να μιλήσουμε για την υποστελέχωση της αστυνομίας και την έλλειψη περιπολικών στην περιοχή που είναι δεδομένα. Για αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ανήκουν στην Κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία επιχειρεί να μεταφέρει αλλού την συζήτηση».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Παρεμβάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky. Όπως είπε «η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν αυτή που εξελέγη με σημαία το Μακεδονικό και το δόγμα “νόμος και τάξη”, αλλά έχει αποτύχει. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί η βαριά και μεσαία εγκληματικότητα», παρατήρησε.

Ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε την συμπαράστασή του στην οικογένεια του θύματος για το ειδεχθές έγκλημα και παρατήρησε ότι πρέπει να γίνει μια ψύχραιμη και τεκμηριωμένη συζήτηση σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο προκειμένου να δούμε αν η αυστηρότητα των ποινών συνεπάγεται μείωση αδικημάτων. «Καταλαβαίνω απόλυτα την συναισθηματική αντίδραση απέναντι τους ειδεχθείς εγκληματίες. Η πολιτική και οι πολιτικοί όμως πρέπει να νομοθετούν με βάση τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κοινωνίας και λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των ειδικών. Πρέπει να συζητήσουμε αλλά όχι εν θερμώ, θέματα που αφορούν το θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας, όπως το ύψος της ποινής, την έκτισή της και το ρόλο του σωφρονιστικού συστήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, είπε ότι διαπνέεται από την νεοφιλελεύθερη λογική ότι ο εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν ίδια διαπραγματευτική ικανότητα. «Ξέρουμε όμως ότι οι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είναι ίσοι. Με το ν/σ καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεων και υπονομεύονται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις. Καλείται ο εργαζόμενος να κάνει υπερωρίες που δεν θα πληρωθεί παρά με ρεπό εντός έξι μηνών. Καταργείται η αμοιβή. Εργασία χωρίς μισθό όμως δεν νοείται», σημείωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος, ανέφερε επίσης ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν να υποβαθμίσει την Επιθεώρηση Εργασίας. «Το πρώτο μέλημα της δικής μας Κυβέρνησης, όταν απαλλαγήκαμε από την μέγγενη των μνημονίων, ήταν να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους», υπογράμμισε.