Σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν στον χώρο της Δικαιοσύνης στη Δράμα ανέδειξε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Δικαστική Αστυνομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, θα πρέπει πρώτα να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα πίσω, για να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις».

Αναφερόμενος σε ζητήματα του Νομού Δράμας, αρχικά ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή εικόνα δυσλειτουργίας του κρατικού μηχανισμού». Όπως είπε, οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας, «αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την αποτυχία του επιτελικού κράτους που προσπαθεί να στηρίξει μόνο επικοινωνιακά η κυβέρνηση». Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως από τον Απρίλιο υπήρχε κυβερνητική δέσμευση από τον αρμόδιο Υφυπουργό ότι οι Φυλακές Νικηφόρου θα λειτουργούσαν μέσα στον Ιούνιο. «Κι όμως, φτάσαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και το Κατάστημα Κράτησης δεν λειτουργεί. Δεν οφείλετε να εξηγήσετε στην τοπική κοινωνία το γιατί; Και κυρίως δεν πρέπει επιτέλους με σοβαρότητα να καταθέσετε ένα χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία το οποίο θα μπορείτε να καταφέρετε να υλοποιήσετε;», ανέφερε ο Βουλευτής του Ν. Δράμας.

Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης ανέδειξε το ζήτημα της σύστασης τηλεματικών εδρών για εκδίκαση διοικητικών υποθέσεων σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στην Ορεστιάδα, εκτός από τη Δράμα. Χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Είναι δυνατόν να δημιουργούνται τηλεματικές έδρες σε κάθε πρωτεύουσα Νομού και να μην υπάρχει η πρόβλεψη να δημιουργηθεί και μία τέτοια έδρα στη Δράμα, επειδή πριν από 10 χρόνια είχε καταργηθεί η μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου;». Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως «προκύπτει ζήτημα παραβίασης του δικαιώματος πραγματικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη του άρθρου 47 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καθώς «οι πολίτες της Δράμας πρέπει να απολαμβάνουν ίσης πρόσβασης με τους πολίτες των υπολοίπων πρωτευουσών των Νομών της χώρας μας».

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης, αναφέρθηκε και στο θέμα της στελέχωσης του Ειρηνοδικείου Δράμας με γραμματειακή υποστήριξη. Σημείωσε πως «το 2012 καταργήθηκαν τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία του Νομού Δράμας. Μετά τη συνένωσή τους με το Ειρηνοδικείο Δράμας και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο, παρά την επάρκεια σε αριθμό Ειρηνοδικών, να μην υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός Γραμματέων». «Οι υπηρετούντες σήμερα σε θέση Γραμματέα είναι 6, ενώ υπηρετεί και μία υπάλληλος ως δικαστική επιμελήτρια. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Ειρηνοδικείο Δράμας απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που υπάρχουν», πρόσθεσε ο Βουλευτής του Ν. Δράμας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι τα προαναφερθέντα ζητήματα «δείχνουν πως ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης με πράξεις», ζητώντας από τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν τις κατάλληλες λύσεις.

 

«Η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εθνική υπόθεση και δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες»

 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Νικολαΐδης τοποθετήθηκε για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι οποίες είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα, με συμπολίτες μας να χάσουν τη ζωή τους ή να βλέπουν τις περιουσίες και τα χωριά τους να καταστρέφονται ολοσχερώς. Όπως είπε, «πρέπει να εντοπιστούν τα λάθη, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και πολιτικής προστασίας. Η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εθνική υπόθεση και δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες. Ήδη μάλιστα υπολογίζεται ότι το κόστος των ζημιών είναι πολλαπλάσιο του κόστους σχεδιασμένων έργων πρόληψης και άμυνας απέναντι στα φαινόμενα αυτά».