Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπάλληλων Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Η Κυβέρνηση βάζει σε διαβούλευση το, κατά παραγγελία των μεγαλοεπιχειρηματιών, νομοσχέδιο έκτρωμα για τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά δικαιώματα.

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο:

· Καταργεί 8ωρο με τη διευθέτηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, και την επιβολή της 10ωρης μέχρι και 13ωρης εργασίας ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

· Επιβάλλει ατομική σύμβαση– «συμφωνία», λέγοντας ψέματα ότι ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη διευθέτηση του ωραρίου του.

· Αυξάνει το όριο των υπερωριών σε 150 ώρες το χρόνο, σε όλους τους κλάδους, αυξάνοντας την ένταση της εκμετάλλευσης, δίνοντας επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας, να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζομένους.

· Προχωρά ένα βήμα ακόμα την απελευθέρωση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο ακόμα και αν κριθεί παράνομη η απόλυσή του από το δικαστήριο.

· Χτυπάει παραπέρα την Κυριακάτικη αργία, εντάσσοντας περισσότερους κλάδους που θα δουλεύουν Κυριακές (Courier, εργαζόμενοι σε αποθήκες τροφίμων, εργαζόμενους στα λατομεία κα). Ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα μαρμαράδικα του Νομού, όπου μετά την καθιέρωση του εξαημέρου, έρχεται η σημερινή Κυβέρνηση να επιβάλει και την 7ημερη εργασία, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξηθούν τα εργατικά ατυχήματα, να θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς εργάτες.

· Καταργεί το Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας, μετατρέποντάς το σε «ανεξάρτητη αρχή».

Για να προλάβουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία τις αντιδράσεις μας, θεσπίζουν και μια σειρά αντι-εργατικούς νόμους που θα περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, την απεργία και θα φακελώνουν ψηφιακά τα μέλη των εργατικών σωματείων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, έχουμε υποχρέωση όσα μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να τα υπερασπιστούμε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους.

Δεν θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Κάνουμε, λοιπόν, ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μην κατατεθεί ο νόμος έκτρωμα, που μας γυρίζει 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/5/21 ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ (κερκίδα)

19:00 μ.μ.

 

ΤΟ Δ.Σ.