Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, για την Εργατική Πρωτομαγιά, αναφέρονται τα εξής:

«Πρωτομαγιά. Γεια σας, όλοι πάμε στη μάχη!»

«Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτές!»

(Σημειώματα αγωνιστών στο δρόμο για την εκτέλεση την Πρωτομαγιά του 1944 )

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Η 1η Μάη είναι η μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών.

Το Σωματείο Εργαζομένων ανέδειξε όλο το διάστημα της πανδημίας τις ελλείψεις προσωπικού διεκδικήσαμε την θωρακίσει του συστήματος υγείας.

Οι εργαζόμενοι σταθήκαμε με αυταπάρνηση και θυσία στο ύψος τον περιστάσεων, θρηνήσαμε την απώλεια τριών συναδέλφων από covid-19, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων νόσησε.

Η Π.Ε. Δράμας δέχτηκε ένα υψηλό ιικό φορτίο μετρώντας πάνω από 300 νεκρούς συμπολίτες μας.

Ένα χρόνο μετά, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, τρεις παθολόγοι για μια κλινική με δύναμη 54 κλινών, ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (δερματολόγο, ενδοκρινολόγο, γαστρεντερολόγο κ.α.), μετακίνηση νοσηλευτών σε αλλά νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έφτασαν το 25% του προσωπικού.

Παράλληλα η Κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους.

135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα Σωματεία σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, καταδικάζοντας την πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

-Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες!

-Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες!

-Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας!

-Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό!

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας!

-Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό!

-Αύξηση κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό!

-Εξασφάλιση επάρκειας σε δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας!

-Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ στους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας -πρόνοιας, στην εστίαση, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους!

-Κατάργηση των νόμων που βάζουν εμπόδια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

10:00 π.μ., κεντρική πλατεία Δράμας