Σε επιστολή διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Η Κυβέρνηση αντί να κάνει δεκτό το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα για την ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου τομέα στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, άφησε στο συρτάρι την ομόφωνη έγκριση της αρμόδιας επιτροπής και επέλεξε να δώσει πενιχρές αυξήσεις στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και αυτές όχι στο σύνολο των εργαζομένων.

Την Παρασκευή 21/04/23 δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ Β 2611/21-4-2023). Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έκαναν καμία αλλαγή στο αρχικό κείμενο της απόφασης που εξακολουθεί να περιλαμβάνει παράλογες αδικίες.

Οι υγειονομικοί, ακόμη και όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή, διαχωρίζονται σε κατηγορίες με απαράδεκτο τρόπο. Οι νοσηλευτές τοποθετούνται στην Α’ κατηγορία (αύξηση επιδόματος από 150 στα 200 ευρώ), ενώ στη Β’ κατηγορία (αύξηση από 150 στα 165 ευρώ) οι μαίες, οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου και τα πληρώματα ασθενοφόρων. Στη Γ’ κατηγορία (επίδομα 150 ευρώ, δεν θα λάβουν δηλαδή αύξηση) οι επισκέπτες υγείας, οι φυσιοθεραπευτές και οι εργαζόμενοι στα ιατρικά εργαστήρια. Ποιος και με ποια λογική έκρινε ότι οι ειδικότητες αυτές που εργάζονται πλάι πλάι, στους ίδιους ανθυγιεινούς χώρους εργασίας, έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς, θα πρέπει να λαμβάνουν διαφορετικά επιδόματα; Ποιος ήταν ο εμπνευστής της απόφασης να διαχωριστούν οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό εργαστήριο ώστε να λάβουν αύξηση του επιδόματος μόνο οι τεχνολόγοι ακτινολογικού(ΤΕ) αλλά όχι οι χειριστές εμφανιστές ακτινολογικού (ΔΕ) που εργάζονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες;

Στις κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εντάχθηκαν νέες ειδικότητες, όπως οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί φαρμακείου, αλλά αποκλείστηκαν οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι λογοθεραπευτές και οι διαιτολόγοι.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Νοσοκομείων που στην πανδημία όφειλαν να ακολουθήσουν τους ίδιους υποχρεωτικούς κανόνες με τους υπόλοιπους υγειονομικούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (πολλοί τέθηκαν μάλιστα και σε αναστολή εργασίας) εξαιρέθηκαν από τη χορήγηση του επιδόματος.

Αδικίες διαπιστώσαμε επίσης σε βάρος των εργαζομένων στην Τεχνική Υπηρεσία, αφού το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας δεν θα λάβουν τελικά όλες οι ειδικότητες. Εξαιρείται η ειδικότητα της Πληροφορικής όπως και άλλες κατηγορίες εργαζομένων της Τεχνικής Υπηρεσίας (μηχανοτεχνίτες, οικοδόμοι).

Δεν θα ανεχτούμε τέτοιου είδους παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Οι άδικες αποφάσεις δεν μας χωρίζουν αλλά μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

-Τη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και πρόνοια χωρίς διαχωρισμούς

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και ένταξη στα ΒΑΕ

-Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων (ρεπό, άδειες)

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

-Σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η Γραμματέας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ