Συγκέντρωση 10:30 κεντρική πλατεία Δράμας

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας για την αυριανή (10/6) πανεργατική απεργία αναφέρονται τα εξής:

Μέσα στο 3ο κύμα της επιδημίας – που συστηματικά αξιοποιείται για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν» – η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη 10ωρη και 13ωρη εργασία, την απελευθέρωση των απολύσεων και το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του ωραρίου εργασίας σε 10 έως και 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, για ένα 3μηνο ή 6μηνο.

Βασικό στοιχείο της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας είναι ότι δεν θα πληρώνονται υπερωρίες αλλά θα γίνεται ανταλλαγή με μελλοντική ανάλογη μείωση του ωραρίου εργασίας ή με ρεπό ή με μεγαλύτερη άδεια.

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά «απελευθερώνει» τις απολύσεις, αφού η εργοδοσία θα μπορεί να απολύει εργαζόμενους, ακόμα και αν η απόλυση κριθεί παράνομη στα δικαστήρια και μετατρέπει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε «ανεξάρτητες αρχές» που θα στελεχώνονται από διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα, βασικός νόμος της «διευθέτησης» είναι ο νόμος 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο βασίζεται το νομοσχέδιο της ΝΔ που ολοκληρώνει το χτύπημα στο 8ωρο.

Απαλλάσσει την εργοδοσία από το «εμπόδιο» της «προϋπόθεσης» της συμφωνίας του εργοδότη – σωματείου, θεσμοθετώντας την ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, με την απειλή της απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα ή της αρνητικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, να κρέμεται πάνω από κάθε εργαζόμενο..

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος εργοδότης αποκτούν την δυνατότητα να «ξεχειλώνουν» τα ωράρια, αντί να προσλαμβάνουν επιπλέον εργαζόμενους σε περιόδους αιχμής (ή επιδημίας στην περίπτωση των μονάδων υγείας) με την υπόσχεση του μειωμένου ωραρίου ή επιπλέον ρεπό, όταν «μειωθεί η δουλειά».

Η φθορά της υγείας από την 10ωρη εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την υπόσχεση για ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν οι επιχειρηματίες και το κράτος εργοδότης.

Στον τομέα της υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6ημέρα την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας

Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία είναι «πρόοδος».

Βάζουν νέα εμπόδια στη οργάνωση και δράση των εργαζομένων, συμπληρώνοντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, με την καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, φακελώματος των σωματείων και αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στις απεργίες.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Περιλαμβάνεται στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας», μαζί με το σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επέκταση των ΣΔΙΤ, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στα σχέδια κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να δώσει η ενίσχυση του αγωνιστικού συντονισμού με τα ταξικά σωματεία της Δ. Αττικής, η συνέχιση των κοινών δράσεων με σωματεία υγειονομικών, για την κατάργηση των νόμων για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το πάγωμα των μισθών, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.