Πρόκειται για πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού  που ήταν δυσαρεστημένος  με τον βετεράνο πολιτικό

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας   Σίνζο Άμπε δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τον άνδρα που άνοιξε πυρ εναντίον του πριν από μερικές ώρες, ενώ ο βετεράνος πολιτικός εκφωνούσε ομιλία στην πόλη Νάρα.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, δήλωσε ο Άμπε βρίσκεται σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του.

Βίντεο: Η στιγμή του πυροβολισμούΕπικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, το NHK μετέδωσε  ότι ο δράστης ήταν δυσαρεστημένος με τον πολιτικό και αποφάσισε να τον σκοτώσει. Δεν είναι σαφές ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, που κατονομάστηκε από την αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση αμέσως, είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και χρησιμοποίησε χειροποίητο τουφέκι.

Βίντεο: Η στιγμή της σύλληψης


Πώς εκτέλεσε ο δράστης την επίθεση

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με νεαρή που βρισκόταν επιτόπου, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Άμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια.

Βίντεο: Η μεταφορά στο νοσοκομείο με ελικόπτερο

Ο κ. Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Δείτε εικόνες από την επίθεση και τη σύλληψη

shinzo_Abe_pirovolismos_drastis
shinzo_Abe_pirovolismos_drastis2

Λόγω της πολύ αυστηρής νομοθεσίας στην Ιαπωνία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας χρήσης πυροβόλων όπλων είναι πολύ χαμηλός στο αρχιπέλαγος των 125 εκατομμυρίων κατοίκων. Η απόκτηση άδειας οπλοφορίας είναι μακρά και περίπλοκη διαδικασία, είτε πρόκειται για ιάπωνες, είτε για ξένους, που πρέπει να προσκομίζουν σύσταση από όμιλο σκοποβολής και υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από την αστυνομία.

Πηγή: protothema.gr