Σε αυτή θα γίνουν οι πρώτες τοποθετήσεις στελεχών των δύο στρατοπέδων (προεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης) που έχουν διαμορφωθεί μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και αναμένεται να αφορούν την αποτίμηση της πορείας του κόμματος μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, τον οδικό χάρτη των επόμενων εσωτερικών διαδικασιών, ιδίως τον χρόνου διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου και τις επόμενες αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η Κουμουνδούρου.
Πάνω από όλα, ωστόσο, θα μετρηθούν οι διαθέσεις των δύο πλευρών για τη συνέχεια και το κατά πόσο είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ενωμένος, κάτι που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Τρίπτυχο Ενότητα-Πρόταση-Δράση προωθεί η ηγεσία
Επισήμως, η ατζέντα περιλαμβάνει την αποτίμηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και τον προγραμματισμό, ενώ σε ότι αφορά τις διαθέσεις των προεδρικών ενόψει της ΠΓ, το τρίπτυχο Ενότητα-Πρόταση-Δράση, το οποίο ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις 5 Οκτωβρίου, τονίζεται ότι αποτελεί «πυξίδα» για τα επόμενα βήματά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο έδαφος, λοιπόν, της «πρώτης ρωγμής» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου μοιάζει να διακηρύττει ότι επιδιώκει φυγή προς τα εμπρός από την εσωστρέφεια και πέρασμα στην αντιπολιτευτική δουλειά.
Εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούνται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της κυβέρνησης, η ενίσχυση της τεκμηρίωσης και της υποστήριξης σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέσα από το νέο think tank, η αναβάθμιση του isyriza.gr σε σύγχρονο εργαλείο διαλόγου και συμμετοχής.
Παρόλες αυτές τις ενωτικές διακηρύξεις, μένει να φανεί στην πράξη η στάση συγκεκριμένων προσώπων που έχουν στηρίξει τον κύριο Κασσελάκη και μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα συγκρουσιακοί στο εσωκομματικό πεδίο, όπως ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Αυστηρή κριτική από την εσωκομματική αντιπολίτευση
Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πάντως, υπάρχει διάθεση έντονης κριτικής η οποία θα εκφραστεί από δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον, από την Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία έχει ετοιμάσει κείμενο με 9 υπογραφές μελών της ΠΓ, το οποίο θα έχει έντονο κριτικό χαρακτήρα προς την ηγεσία για μια σειρά από θέματα: την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ υπέρ της συνεργασίας Κεφαλαίου-Εργασίας, τις επιλογές του νέου προέδρου για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την έντονα φιλοισραηλινή θέση που εξέφρασε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, την προειδοποίηση – εκβιασμό (ανάλογα από ποια εσωκομματική σκοπιά το βλέπει κανείς) για τον αποκλεισμό από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.
Η δεύτερη πηγή κριτικής προς την νέα ηγεσία αναμένεται να προέλθει από την ομάδα των λεγόμενων 6+6, δηλαδή τους 40ρηδες Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον κύριο Ηλιόπουλο να φέρεται να έχει αναλάβει να εκφράσει τα σημεία που τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούν κομβικότερα.
Αυτά αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που θα περιέχονται στο κείμενο της Ομπρέλας.
Εξάλλου, ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλουν οι δύο ομάδες για συντονισμό είναι ότι χθες πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΠΓ.
Ο κομβικός ρόλος των ενδιάμεσων
Πάντως, πέρα από τις διαθέσεις των δύο παραπάνω στρατοπέδων, κομβική θεωρείται και η τοποθέτηση άλλων στελεχών της ΠΓ, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν ενταχθεί σε μία από τις δύο πλευρές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Η στάση τους για θέματα τα οποία ενδεχομένως να τεθούν σε ψηφοφορία πιθανόν να αποβεί καθοριστική, καθώς δεν είναι καθαρό το ποιο από τα δύο στρατόπεδα έχει την πλειοψηφία της ΠΓ.
Πηγή: dikaiologitika.gr