ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

Ενημερωτική ημερίδα για την Πολιτική Προστασία διοργάνωσε ο Δήμος Δράμας, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ φορέων και πολιτών. Η ημερίδα περιελάμβανε δύο συνεδρίες. Η πρώτη, με θέμα «Κλιματική Κρίση: Ο Ρόλος των Δήμων στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καταστροφών», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και αρμόδιων φορέων. Η δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Οργανωτικό & Επιχειρησιακό Πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας», πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και ήταν ανοικτή για το κοινό.

Στην πρώτη συνεδρία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Κώστας Βενετίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Κώστας Αμοιρίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Χρήστος Μαυρίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίας παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές όσον αφορά την Πολιτική Προστασία που έχουν υιοθετηθεί από Δήμους, όπως της Νέας Ιωνίας ή του Πειραιά, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Αττικής κ. Μανούρης σημείωσε: «Η βιοκλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τις ζωές μας, δημιουργεί και την εγρήγορση για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Εμείς είμαστε αστικοί Δήμοι, έχουμε διαφοροποιήσεις στα θέματα που μας απασχολούν, με μεγάλα προβλήματα βέβαια, αλλά άλλου τύπου. Εδώ πιστεύω χτυπάει η καρδιά της ανάγκης για Πολιτική Προστασία, για σχέδια Πολιτικής Προστασίας, για μνημόνια, για αυτοματισμούς ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η περιφέρεια». Όπως είπε, «αυτό που αντιμετωπίζετε εδώ, δεν μπορεί να είναι αποδοτικό, αν δεν συνεργαστούν ο Δήμαρχος και άτομα τα οποία γνωρίζουν την περιοχή, με την Περιφέρεια και με το κεντρικό κράτος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλιώς θα συνεχίσουν να σημειώνονται φαινόμενα όπως να πετάμε το νερό εκεί που εμείς νομίζουμε χωρίς να ξέρουμε που βρίσκεται η πυρκαγιά».

Ακόμη, ο κ. Μανούρης επεσήμανε ότι χρειάζονται τρία πράγματα για την Πολιτική Προστασία, τα οποία είναι τα εξής: «Πρώτον η πρόληψη, δεύτερον η ετοιμότητα που έχει μια περιοχή και κατόπιν η αντιμετώπιση των φαινομένων μαζί με την αποκατάσταση. Αυτά πρέπει να είναι ταχύτατα για να μην έχουμε ζητήματα όπως αυτά που είχαμε στη Θεσσαλία, για τα οποία φυσικά υπεύθυνοι δεν ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τα έργα. Αλλά, όταν χρειάζεσαι δέκα χρόνια με διοικητικές προσφυγές και άλλα ζητήματα, το κράτος πρέπει να βάζει όλες αυτές τις διαδικασίες ως fast track διαδικασίες και να περνάνε από κυβερνητική επιτροπή και όλα να λύνονται. Τα έχει ανάγκη η Δράμα, τα έχει ανάγκη η περιφέρεια, γιατί τα δάση μας, το ποτάμια μας και οι παράκτιοι Δήμοι επίσης, έχουν απίστευτες ανάγκες στην Πολιτική Προστασία. Δεν υπάρχει επιστροφή».

Αναφερόμενος σε ζητήματα ετοιμότητας, ο κ. Μανούρης ανέφερε: «Δεν μπορεί να είναι έτοιμος κάποιος, αν δεν αναπτύξουμε σχέδια Πολιτικής Προστασίας και αν δεν ενημερώσουμε τους πολίτες. Θα έχουμε φαινόμενα όπως το Μάτι ή όπως εκεί που δεν ήξεραν οι άνθρωποι που να πάνε. Πρέπει ο κάθε πολίτης να γνωρίζει, ανάλογα με το που μένει, ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο εκκένωσης στην πολύ άμεση περίπτωση, αλλά και μεταφοράς του πληθυσμού, όταν μιλάμε για σχολεία, για νοσοκομεία, στους αστικούς Δήμους, με σωστό τρόπο». «Δεν γίνεται η Αυτοδιοίκηση να μην είναι μέλος της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε μόνο ανάχωμα για προβλήματα. Είμαστε αυτοί οι οποίοι μεταφέρουμε την πληροφορία και ταυτόχρονα δίνουμε και το αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών», πρόσθεσε.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βενετίδης σημείωσε: «Η Πολιτική Προστασία δεν είναι εποχική περίπτωση, αλλά είμαστε σε επιφυλακή 365 μέρες. Ιδιαίτερα στα πλαίσια της νέας αντιπυρικής περιόδου, έχουμε εντοπίσει τα τυχόν μικροπροβλήματα που είχαμε πέρυσι, αν και δεν είχαμε περισσότερα, γιατί με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη θέσαμε πολύ ψηλά την ατζέντα της Πολιτικής Προστασίας». Ακόμη, ο κ. Βενετίδης υπογράμμισε ότι «η προηγούμενη χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά» και πρόσθεσε: «Να σας θυμίσω ότι είχαμε 1.600 πυρκαγιές μέσα σε μια περίοδο που η θερμοκρασία ήταν πάνω από 35 βαθμούς για 100 μέρες. Είδατε ότι δεν άνοιξε ρουθούνι να το πω έτσι λαϊκά. Με το ίδιο σκεπτικό και την ίδια ένταση θα συνεχίσουμε και φέτος στη νέα αντιπυρική περίοδο, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους, γιατί είμαστε ένα και αυτό».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης δήλωσε: «Έχουμε προβλήματα πολλά, τα χρόνια είναι δύσκολα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε συνέχεια προβλήματα και το καλοκαίρι και το χειμώνα. Εμείς σαν καινούργια περιφερειακή διοίκηση, στους 15 μήνες που ασκούμε διοίκηση, το καλοκαίρι κάναμε πολλές παρεμβάσεις με δικά μας έργα για την αντιπυρική προστασία. Ήδη συνεχίζονται καθαρισμοί καναλιών και χειμάρρων, γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να προλαμβάνουμε, γιατί η πρόληψη είναι το παν». Όπως είπε, «οφείλουμε στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας που έχουμε με όλες τις υπηρεσίες και με τους Δήμους, να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου και όπως χρειαστεί. Η Π.Ε. Δράμας έχει καταφέρει να έχει επτά μηχανήματα έργου σε πλήρη ετοιμότητα με χειριστές και οδηγούς και αυτό μας λύνει τα χέρια, ούτως ώστε όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα, να μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα για να μην ξεφύγει το πρόβλημα».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να αντιγράφουμε αυτά που μας αγγίζουν, αλλά δεν τα έχουμε» και πρόσθεσε: «η Πολιτική Προστασία σήμερα έχει περάσει σε άλλα επίπεδα. Σήμερα γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας ή ενός σεισμού. Όμως δεν έχουν εφαρμοστεί πολλά πράγματα σε επίπεδο διαχείρισης αυτών». Όπως είπε, «ο Δήμος Δράμας θα υιοθετήσει πρακτικές και εφαρμογές οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά και το τονίζω ιδιαίτερα». Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση όλων των φαινομένων, είτε των καιρικών, είτε σεισμών και όχι μόνο, είναι σημαντικός. Είναι σημαντικό το προλαμβάνω από το θεραπεύω». «Σήμερα, όλα αυτά τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, έχουν να κάνουν και με την εξέλιξη της τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Αμοιρίδης ανέφερε ότι ο Δήμος έχει εκπονήσει τέσσερα έκτακτα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία είναι για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τους σεισμούς. Όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε: «Οι πολίτες είναι ενημερωμένοι, αλλά εμείς συμβάλλουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Από εδώ και στο εξής όσο θα είμαι σε αυτή τη θέση, ο Δήμος Δράμας θα κάνει το καλύτερο για την ενημέρωση των πολιτών».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι παρουσιάζονται τα αποτελέσματα προσπάθειας ενός έτους και πρόσθεσε ότι «στήσαμε την Πολιτική Προστασία από την αρχή, αφουγκραζόμενοι όλες τις προσπάθειες που γίνονται ανά την Ελλάδα και τους κινδύνους που μας ενώνουν». Όσον αφορά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Δράμας, ο κ. Μαυρίδης δήλωσε: «Ο Δήμος Δράμας είναι ένας δύσκολος Δήμος. Έχουμε έξι κοινότητες στον ορεινό όγκο, έχουμε μεγάλο ορεινό όγκο και αλσύλλια και πολλά ρέματα και όλα αυτά από μόνα τους είναι επικίνδυνα και πρέπει να είμαστε όσο μπορούμε πιο έτοιμοι και ενημερωμένος ο κόσμος. Ναι μεν οργανωθήκαμε, όμως θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε και τους πολίτες. Να ξέρουν οι πάντες τι κάνουμε, όχι μόνο να τα ξέρουμε εμείς στον Δήμο». «Οι προκλήσεις είναι συνεχόμενες και διαρκείς. Εμείς θα εστιάσουμε στην οργάνωση και την ενημέρωση του κόσμου», πρόσθεσε.