ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ 304 ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Μια σημαντική δωρεά 304 βιβλίων έλαβε πρόσφατα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, καθώς εντάχθηκε για άλλη μια φορά στις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου (ΚΙΚΠΕ) καθώς και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library.

Για το συγκεκριμένο θέμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, το πρωί της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2018, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας κ. Θεοχάρης Γαλιαλίδης και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Καπία.

Ο κ. Γαλιαλίδης, στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Η Βιβλιοθήκη μας για ακόμη μια φορά εντάχθηκε στις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), καθώς και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library. Τον Δεκέμβριο του 2017 στα πλαίσια δωρεάς από το ίδρυμα ΚΙΚΠΕ και μέσω του Future Library, παραλάβαμε 304 βιβλία. Τα βιβλία αυτά θα εμπλουτίσουν τις συλλογές τις Βιβλιοθήκης και πρόκειται για βιβλία ποικίλου περιεχομένου, αξιόλογων και πρόσφατων εκδόσεων, που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά πνευματικά ενδιαφέροντα. Η Βιβλιοθήκη, τα παρέλαβε αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών που υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μια τέτοια δράση, παρόμοια είχε ξανασυμβεί το 2013, όπου και πάλι η βιβλιοθήκη είχε εμπλουτιστεί με μια σειρά από βιβλία».

Αναφερόμενος στο ΚΙΠΚΕ, ο κ. Γαλιαλίδης σημείωσε: «Είναι ένα ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα το 1988. Έχει δυο κύριους σκοπούς, ο ένας είναι η προσφορά κοινωνικού έργου και ο δεύτερος σκοπός είναι η υποστήριξη δράσεων στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα. Το ΚΙΚΠΕ, συμμετέχει από το 2012 στο πρόγραμμα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Future Library που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση 120 βιβλιοθηκών της χώρας, όλων δηλαδή, και η συμμετοχή του ιδρύματος στην προσπάθεια συνίσταται στον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών με νέες εκδόσεις. Εδώ εντάσσεται και η σημερινή δωρεά των βιβλίων. Εμείς ως βιβλιοθήκη, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τόσο το ΚΙΚΠΕ όσο και το Future Library, για την στήριξη που προσφέρουν στην Βιβλιοθήκη Δράμας, μέσω αυτής της δωρεάς και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Η Βιβλιοθήκη, από την πλευρά της, δεσμεύεται ότι αφού επεξεργαστεί βιβλιοθηκονομικά την εν λόγω δωρεά, θα την εντάξει στις συλλογές της ώστε να μπορεί η κοινωνία της Δράμας και οι χρήστες να την αξιοποιήσουν μέσω της διαδικασίας του δανεισμού».

Η κ. Καπία, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε, επεσήμανε: «Είναι η τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε με το ΚΙΚΠΕ. Η πρώτη φορά ήταν το 2012, όπου είχαμε πάρει μια αντίστοιχη δωρεά βιβλίων. Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι τα βιβλία τα οποία μας δωρίζει πάντοτε το ΚΙΚΠΕ, είναι οι πιο σύγχρονες εκδόσεις, του 2016 και του 2017. Πρόκειται για αξιόλογες εκδόσεις και για εκδόσεις ουσιαστικά που πραγματεύονται όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα που αφορούν τόσο τους χρήστες μιας βιβλιοθήκης όσο και τους πολίτες μια κοινότητας.

Η δεύτερη φορά που συνεργαστήκαμε με το ΚΙΚΠΕ ήταν το 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των μαθημάτων διδασκαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο στην Βιβλιοθήκη, με γνωστούς ακαδημαϊκούς, οι οποίοι παρουσίασαν κάποια σύγχρονα θέματα με πιο απλοϊκό τρόπο, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό της Δράμας.

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, το 2018, για να παραλάβουμε την δωρεά αυτή. Η δωρεά έγινε τμηματικά σε δυο φάσεις. Αρχικά παραλάβαμε γύρω στα 150 βιβλία και κατόπιν άλλα 150 και ολοκληρώθηκε τέλος του 2017.

Με την δωρεά αυτή εμπλουτίστηκαν ουσιαστικά 11 δημόσιες, δημοτικές, περιφερειακές και Βιβλιοθήκες του κέντρου, και αυτό έγινε διότι το ΚΙΚΠΕ έχει την πεποίθηση ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να στηριχθεί το έργο κάποιων πολιτιστικών φορέων οι οποίοι λειτουργούν σαν φάροι σε κάποιες κοινότητες.

Αυτό λοιπόν το πράγμα, γίνεται και εδώ στην πόλη μας και στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας.  Θέλω να τονίσω ότι εδραία πεποίθηση του ΚΙΚΠΕ είναι ότι το έντυπο βιβλίο δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθεί, γιατί καλύπτει πρακτικές και ψυχολογικές ανάγκες που οι ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να καλύψουν. Για τον λόγο αυτό συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω του εμπλουτισμού τον Βιβλιοθηκών με εκδόσεις που επιλέγονται τόσο για το αξιόλογο περιεχόμενό τους όσο και για την άρτια εκδοτική τους εμφάνιση. Οι Βιβλιοθήκες που ενισχύονται από το Ίδρυμα αποτελούν τον πλέον σημαντικό και ενίοτε τον μόνο πόλο επιμόρφωσης και πολιτισμού για τον τόπο όπου λειτουργούν».

Για τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή των Βιβλιοθηκών ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η δωρεά, η κ. Καπία υπογράμμισε: «Σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΚΠΕ, η επιλογή των Βιβλιοθηκών γίνεται βάσει σειράς κριτηρίων προτίμησης και βιωσιμότητας, τα οποία είναι: αποτελεσματική διοικητική οργάνωση, διοργάνωση επιτόπιων εκδηλώσεων προβολής της δωρεάς, έκθεση του υλικού που παρουσιάζει των συγκεκριμένων εκδόσεων, προβολή στον τοπικό τύπο, ικανοποιητικός αριθμός μελών και επισκεπτών κάθε βιβλιοθήκης, τεχνολογική υποδομή των επισκεπτών (υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδίκτυο, εκτυπωτές), λειτουργία παιδικού – εφηβικού τμήματος, οργάνωση δημιουργικών εργαστηρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Ακόμη η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας επεσήμανε: «Κατά τα έτη 2012 – 2017, το ΚΙΚΠΕ ενίσχυσε 60 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, με 22.000 βιβλία από την ετήσια παραγωγή επιλεγμένων εκδοτών. Οι ίδιες Βιβλιοθήκες εγγράφηκαν επίσης συνδρομήτριες στα έντυπα Athens Review Books και Κοινωνικές Επιστήμες, με πρωτοβουλία και δαπάνη του ιδρύματος. Το Athens Review Books το έχουμε εμείς από το 2012 με την εγγραφή που μας έκανε το ΚΙΚΠΕ.

Θα ήθελα να σας αναφέρω τις 11 βιβλιοθήκες οι οποίες ουσιαστικά έλαβαν την δωρεά αυτή των 304 βιβλίων, είναι: η Αισχύλεια Dημοτική Βιβλιοθήκη Ελευσίνας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδιάς, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, νομίζω ότι θα είναι μεγάλη χαρά τόσο για τους χρήστες της Βιβλιοθήκης όσο και για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιούν απλά το Τμήμα Εφημερίδων – Περιοδικών, να μην έχουν κάρτα μέλους, να μην είναι εγγεγραμμένοι ώστε να μην έχουν πρόσβαση στις υπόλοιπες υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, οπότε καλώ τους πολίτες της Δράμας και τους χρήστες της Βιβλιοθήκης να επισκεφθούν την βιβλιοθήκη σε περίπου 1 – 1,5 μήνα από τώρα που θα έχει γίνει η βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού.

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώθηκε η βιβλιοθηκονομική επεξεργασία, το σφράγισμα και το πέρασμα στο βιβλίο εισαγωγής, οπότε ακολουθεί η εισαγωγή των τεκμηρίων στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης.

Σε 1-1,5 μήνα, δεσμευόμαστε ότι θα είναι έτοιμα τα βιβλία προς διάθεση στο κοινό της Δράμας, και καλούμε όλους να κάνουν χρήση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας και πλούσιας συλλογής, την οποία δεν θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε διότι η Βιβλιοθήκη κάνει μεν αγορές αλλά φροντίζει πρώτα από όλα να αντικαθιστά εκδόσεις ή τεκμήρια τα οποία ζητούνται, να καλύπτει τις ανάγκες της σε συλλογές οι οποίες είναι ημιτελής, να προσπαθεί να ικανοποιεί το ευρύτερο κοινό της με εκδόσεις οι οποίες απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό κοινού, οπότε εδώ θα δείτε ότι έχουμε βιβλία πιο αξιόλογα και ιδιαίτερα που μπορούμε να καλύψουμε ακόμα περισσότερες ανάγκες του κοινού και νομίζω ότι όλοι χρήστες θα ικανοποιηθούν ιδιαίτερα με τον δανεισμό και την ανάγνωσή τους».