Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, το Μέγαρο Μαξίμου προσδιόρισε εκ νέου ως βασικές προτεραιότητες την αναμόρφωση του ΕΣΥ, την αύξηση μισθών ως αποτέλεσμα ανάπτυξης, την μείωση των ανισοτήτων, καθώς και ένα πιο φιλικό και πιο αποτελεσματικό κράτος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για μία κυβέρνηση δουλειάς, αναγνωρίζοντας ότι θα κριθεί από τα μετρήσιμα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, οι οποίοι έχουν βάλει μέσα από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Και όλοι στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος παραδέχονται πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει «ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο».
Οι βασικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου, τα χρονοδιαγράμματα, οι εκκρεμότητες και οι στόχοι θα περιλαμβάνονται στον φάκελο που θα λάβουν οι υπουργοί κατά την αυριανή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ είναι σαφές πως η υλοποίησή του θα τελεί υπό την διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ενισχύει ακόμη περισσότερο τον συντονιστικό του ρόλο.
Σε αυτό παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος και μπορεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης να αποχωρεί για το υπουργείο Εξωτερικών, εισέρχεται όμως, ως υπουργός Επικρατείας, ο Σταύρος Παπασταύρου- πολύ στενός συνεργάτης και του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2015 και με βασικό ρόλο, τότε, στις διαπραγματεύεις με την τρόικα- αναβαθμίζεται σε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ο Θανάσης Κοντογεώργης, ενώ ειδικό ρόλο σε ότι αφορά το κοινοβουλευτικό έργο θα αποκτήσει, ως υπουργός Επικρατείας, ο Μάκης Βορίδης.
Το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης επιχειρείται να αποτυπωθεί και σε περαιτέρω επιλογές προσώπων από τον ευρύτερο μετρρυθμιστικό χώρο, όπως του Γιώργου Φλωρίδη για το κρίσιμο για τη νέα τετραετία, χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς η επιτάχυνση της απονομής της αποτελεί κεντρική προτεραιότητα.
Στις δομικές αλλαγές εντάσσεται και η μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ύψους 80 δις ευρώ, η αποτελεσματική διαχείριση των οποίων συνιστά βασικό στοίχημα για την αναπτυξιακή πορεία των επόμενων ετών.
Πέρα από το εσωτερικό πεδίο, ήδη αναδεικνύονται και τα πρώτα ορόσημα σε ότι αφορά το εξωτερικό.
Κατά την χθεσινή επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία του Προέδου της Τουρκίας για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, συμφωνήθηκε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου.
Μεθαύριο ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη ατζέντα του οποίου βρίσκονται μεταξύ άλλων τόσο η οικονομία, όσο και το μεταναστευτικό.
Σε ότι αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο έχει 64 μέλη, είναι το μεγαλύτερο που έχει συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε το 2019 με μία 50μελή κυβέρνηση, η οποία στην πορεία και μετά από σειρά στοχευμένων επιμέρους παρεμβάσεων- καθώς δεν υπήρξε κατά την πρώτη τετραετία ευρύτατος ανασχηματισμός- έφθασε να αριθμεί 58 μέλη στο τέλος της θητείας.
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πάντως πως ο ίδιος ουδέποτε είχε μιλήσει για μικρό και ευέλικτο σχήμα, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια συζήτηση γινόταν επειδή παλαιότερα παρατηρούνταν και επιλογές χωρίς υπάρχουν καθορισμένες αρμοδιότητες και κάποια μέλη της κυβέρνησης περίμεναν μήνες για να τις λάβουν, ενώ τώρα είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποιος πάει, που και με τι αρμοδιότητες.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζει και στο νέο κυβερνητικό σχήμα την παράδοση του σημαντικού αριθμού εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 19. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 2019, είχε 21 εξωκοινοβουλευτικούς, εκ των οποίων έξι έχουν εκλεγεί πλέον στη νέα Βουλή (Μ. Χρυσοχοίδης, Κυρ, Πιερακκάκης, Δ, Μιχαηλίδου, Στ. Πέτσας, Σ. Ζαχαράκη, Ν. Παπαθανάσης)
Στη θέση τους παρέμειναν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, Παιδείας Ζέττα Μακρή, Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη.
Στην ίδια θέση από τον Ιούλιο 2019 παραμένουν πάντως μόνο η κ. Μενδώνη και ο κ. Φραγκογιάννης, ενώ ο κ. Σκέρτσος είχε ξεκινήσει ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και αναβαθμίστηκε εν συνεχεία σε υπουργό Επικρατείας.
Για πρώτη φορά μπαίνουν στην κυβέρνηση 3 υπουργοί (Δημήτρης Καιρίδης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Σταύρος Παπασταύρου), μία αναπληρώτρια υπουργός (Ειρήνη Αγαπηδάκη), 18 υφυπουργοί (Θ. Κοντογιώργης, Αλ. Παπαδοπούλου, Θ. Πετραλιάς, Στ. Κωνσταντινίδης, Β. Χαραλαμπογιάννη, Μ. Θεμιστοκλέους, Β. Σπανάκης, Χρ. Αλεξοπούλου, Ν. Ταχιάος, Κ. Κυρανάκης, Αλ. Σδούκου, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Μ. Σενετάκης, Ελ.Ράπτη, Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, Γ. Μπούγας, Διον. Σταμενίτης, Στ. Κελέτσης, Γ. Παππάς) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Πηγή: dikaiologitika.gr