ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα «ΦΕΚ 314/τ’Β/15.02.2018: Άμεση ανάγκη για ερμηνεία και νομοθετική ρύθμιση – Σε ομηρεία οι γιατροί άγονου αγροτικού», κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου και κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Άμεση είναι η ανάγκη ερμηνείας του ΦΕΚ 314/τ.Β’/15.02.2018 και σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στην ομηρεία πολλών ιατρών. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς που έχουν καταθέσει δύο αιτήσεις για ειδικότητα με δυο στάδια, να δηλώσουν ποια από τις δύο αιτήσεις επιθυμούν να παραμείνει σε ισχύ και ποια να ακυρωθεί.

Αναλυτικά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, ο γενικός κανόνας που ισχύει για έναν γιατρό, ο οποίος επιθυμεί να πραγματοποιήσει ειδικότητα με δυο στάδια, Γενικό και Ειδικό, (π.χ. γυναικολογία με γενικό κομμάτι τη Γενική Χειρουργική και ειδικό κομμάτι τη Μαιευτική και Γυναικολογία) είναι να καταθέσει μια αίτηση για το προκαταρκτικό – Γενικό στάδιο. Με την τοποθέτησή του στο Γενικό επιτρέπεται η κατάθεση αίτησης για το Ειδικό.

Σε μερικές περιπτώσεις το Ειδικό μέρος χωρίζεται σε δύο υπομέρη: το μερικούς και πλήρους άσκησης. Ο ιατρός – ειδικευόμενος έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το Ειδικό μέρος σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία (π.χ. ένα έτος στο Νοσοκομείο της Δράμας και τρία έτη σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης). Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικευόμενος αμέσως μόλις ξεκινήσει την ειδικότητά του, στο Γενικό μέρος, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει δύο αιτήσεις για το Ειδικό μέρος (π.χ. ξεκινάει Παθολογία και έχει τη δυνατότητα να καταθέσει μία αίτηση για να κάνει το ένα έτος της Νεφρολογίας στο Νοσοκομείο της Δράμας και μία αίτηση για τρία έτη σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης).

Με απλά λόγια ο ειδικευόμενος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει δυο αιτήσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα, σε καμία όμως περίπτωση δεν επιτρέπονται δυο αιτήσεις για το ίδιο στάδιο ειδικότητας.

Κατ’ εξαίρεση, οι ιατροί άγονων αγροτικών μπορούν να καταθέσουν και τις δύο αιτήσεις πριν ξεκινήσουν την ειδικότητά τους με την τοποθέτηση τους στο Αγροτικό. Λέγοντας δύο αιτήσεις εννοείται στο Νόμο ότι ο ενδιαφερόμενος ιατρός μπορεί να καταθέσει με το διορισμό στο Αγροτικό μια αίτηση για το Γενικό στάδιο και μια αίτηση για το Ειδικό (π.χ. κατευθείαν και την Παθολογία και τη Νεφρολογία). Αυτό ισχύει μόνο στα Άγονα Αγροτικά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Ειδικευόμενοι, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν κάνει άγονο Αγροτικό, πρέπει να ξεκινήσουν το Γενικό για να καταθέσουν αίτηση στο Ειδικό.

Τα παραπάνω μνημονεύονται στο Άρθρο 6 παρ.2 του ΦΕΚ 314/τ’Β/15.02.2018 και συγκεκριμένα στο εδάφιο που αφορά στην κατ’ εξαίρεση υποβολή και δεύτερης αίτησης για την Κύρια ειδικότητα. Το εδάφιο αυτό όμως παρερμηνεύτηκε, και όχι αδικαιολόγητα, από πολλούς ενδιαφερόμενους ιατρούς που πραγματοποίησαν Άγονο Αγροτικό. Οι ιατροί αυτοί νόμιζαν ότι με βάση το παραπάνω ΦΕΚ τους δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν δυο αιτήσεις για το ίδιο στάδιο της Κύριας ειδικότητας (π.χ. μια αίτηση για Νεφρολογία στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα).

Η παρερμηνεία αυτή είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη κατά σειρά αίτηση που κατατέθηκε να είναι αυτοδικαίως άκυρη και να παραμένει σε ισχύ η δεύτερη αίτηση. Η ερμηνεία του σχετικού ΦΕΚ και η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση είναι η λύση που θα βγάλει επιτέλους τους συγκεκριμένους ιατρούς από την ομηρεία στην οποία έχουν περιέλθει, αφού αυτή ισοδυναμεί με ακόμη μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ειδικότητάς τους. Τέλος, θα τους επιτρέψει να δηλώσουν ποια από τις δυο αιτήσεις που έχουν καταθέσει παραμένει σε ισχύ και ποια να ακυρωθεί.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς σκοπεύετε να λύσετε το παραπάνω ζήτημα; Θα αναλάβει το Υπουργείο σας κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του θέματος;