ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – 24ο ΔΙΕΘΝΕΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • Αισιοδοξία για το μέλλον του Φεστιβάλ, λόγω συνεργασίας με ΕΑΠ και Καπναποθήκης Περδίκκα
  • Παρών στην τελετή έναρξης ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος
  • Τα… «γαλλικά» των επισήμων και η σχέση των μελών των Κριτικών Επιτροπών με τη… Δράμα

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη γιορτή του σινεμά, το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – 24ο Διεθνές, το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου με την τελετή λήξης.

Παρόντες στην τελετή έναρξης, με παρουσιαστή τον κ. Βασίλη Τερζόπουλο, στην γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, ήταν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας και Καβάλας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και Κώστας Μορφίδης αντίστοιχα, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης και φυσικά η πολιτική ηγεσία των διοργανωτών φορέων, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής.

Η διαδικασία των χαιρετισμών άνοιξε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «διαφορετικό Φεστιβάλ», τονίζοντας ότι πρόκειται για «τη σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του». Οι εν λόγω αναφορές του κ. Παπαδόπουλου πηγάζουν από το γεγονός ότι δρομολογείται η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Δράμα, καθώς και η ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, όπου, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα στεγαστούν τόσο οι δράσεις του ΕΑΠ όσο και το ίδιο το Φεστιβάλ. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, οι εξελίξεις αυτές είναι «αναγνώριση και δικαίωση μιας πολυετούς προσπάθειας που τώρα αποδίδει καρπούς» και πρόσθεσε: «Η ανακαινισμένη Καπναποθήκη θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη». Αναφορές στις θετικές εξελίξεις για τη συνεργασία Δήμου Δράμας και ΕΑΠ, καθώς και στην προσπάθεια για δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου που θα φιλοξενεί το Φεστιβάλ, υπήρξαν σχεδόν από όλους τους ομιλητές που απεύθυναν χαιρετισμό στην τελετή έναρξης. «Το Φεστιβάλ μεγαλώνει» ανέφερε ο κ. Τερζής. «Το Φεστιβάλ έχει αλλάξει ταχύτητα» ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος έλαβε ευχαριστίες για τη συμβολή του από το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο, από τον Πρόεδρο κ. Τερζή και από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο. Αναφορά στην παρουσία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Δράμα υπήρξε και από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ κ. Βασίλη Καρδάση, ο οποίος είναι για φέτος ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος. «Εμείς την έμπνευση των Δραμινών θέλαμε, όχι την οικονομική τους στήριξη. Και μας την έδωσαν» ανέφερε ο κ. Καρδάσης και τόνισε ότι πρόσφατα η Διοικούσα Επιτροπή έχει λάβει απόφαση για ορισμό της Δράμας ως έδρας ενός από τα παραρτήματα του ΕΑΠ. Παράλληλα, όπως είπε, σχεδιάζεται και το πρόγραμμα σπουδών για τη Σχολή Κινηματογράφου από Ακαδημαϊκή Επιτροπή.

Βέβαια, αυτές δεν ήταν οι μοναδικές θετικές εξελίξεις που ειπώθηκαν στην τελετή έναρξης. Το Φεστιβάλ έχει λάβει ήδη 300.000 ευρώ για το 2018 από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ προγραμματίζεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για άλλο 1 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Ακόμη, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης, σχεδιάζεται η διασφάλιση του Φεστιβάλ με νομοθετικό τρόπο, μέσω σχετικής κινηματογραφικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ως τόπος διεξαγωγής η Δράμα. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά φέτος στηρίζει το Φεστιβάλ, «κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε το Φεστιβάλ Δράμας». Στις παράλληλες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνεται η προβολή πέντε ταινιών μικρού μήκους που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του διαγωνισμού «EUandME». Όπως είπε ο κ. Μοσχόβης, αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, «για πρώτη φορά οι ταινίες αυτές, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ Δράμας. Ήδη τρέχει ο δεύτερος διαγωνισμός EUandME που απευθύνεται σε νέους δημιουργούς 18-35 ετών και θα αναδείξει 5 νικητές που θα λάβουν από 7.500 ευρώ για να γυρίσουν μια ταινία εμπνευσμένη από την Ευρώπη με την καθοδήγηση ενός αναγνωρισμένου σκηνοθέτη». Μια ακόμη πρωτοπορία της φετινής διοργάνωσης είναι και η θεσμοθέτηση ενός ακόμη βραβείου για ταινίες που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και το φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ και προσφέρεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κύκλωψ». Στο γεγονός αυτό στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στη διαδικασία των χαιρετισμών, είχαν τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κρέτσος, τόσο για το ίδιο το Φεστιβάλ, καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συμμετέχει στο εγχείρημα ανακατασκευής της Καπναποθήκης, μέσω υπογραφής συμφώνου συνεργασίας με Δήμο Δράμας και ΕΑΠ, όσο και γενικότερα για την κινηματογραφία στην Ελλάδα, με ιδιαίτερες επισημάνσεις για τη μικρή μήκους ταινία. Ο κ. Κρέτσος ανακοίνωσε μια νέα δράση για την ενίσχυση των δημιουργών στο χώρο της μικρού μήκους ταινία, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. «Θα διατεθούν 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ταινία μικρού μήκους. Η πρόσκληση, που θα βγει μέσα στο 2018, θα απευθύνεται σε νέους δημιουργούς ηλικίας 18 έως 35 ετών» επεσήμανε ο κ. Κρέτσος, προσθέτοντας πως «στην συγκυρία αυτή, όλα δείχνουν πως η Δράμα θα αποτελέσει ένα πολύ φιλικό οικοσύστημα στον οπτικοακουστικό κλάδο». Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μετέφερε επίσης μια είδηση που αφορά όλη την κινηματογραφική κοινότητα: «Το cash rebate, που εφαρμόζει το νεοσύστατο ΕΚΟΜΕ, θα επιστρέφει πλέον στους παραγωγούς το 35% και όχι το 25% των επιλέξιμων δαπανών ενός έργου και μάλιστα χωρίς «ταβάνι» (χωρίς να υπάρχει όριο δηλαδή, στο κεφάλαιο της επένδυσης), ενώ για τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί 450 εκατομμύρια για τα επόμενα 5 χρόνια». Όπως προσέθεσε, «υπάρχει σχέδιο για φορολογική έκπτωση της τάξης του 30%, ενώ στον αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται επιδότηση για την κατασκευή στούντιο και την αγορά μηχανημάτων».

Βέβαια, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι και οι άνθρωποι του. Τόσο οι συντελεστές της διοργάνωσης, οι οποίοι και έλαβαν τις σχετικές ευχαριστίες για την προσπάθειά τους όσο και οι δημιουργοί και το κοινό. «Οι Δραμινοί επενδύουμε υλικά αλλά κυρίως ψυχικά για να διατηρήσουμε ζωντανό το Φεστιβάλ μας», επεσήμανε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, τονίζοντας ότι χωρίς το δυναμικό κοινό και χωρίς του δημιουργούς ο θεσμός δεν θα είχε την ισχύ που έχει σήμερα.

 

Τα… «γαλλικά» των επισήμων

 

Στην τελετή έναρξης τιμήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, το οποίο είναι σχεδόν συνομήλικο με αυτό της Δράμας, αποτελεί, όπως ειπώθηκε, «φάρο» για το τοπικό Φεστιβάλ. Το σχετικό βραβείο παρέλαβε από τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Τερζή ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλίπ Ρέι.

Ενδεχομένως, το γεγονός ότι τιμώμενο Φεστιβάλ ήταν ένα Φεστιβάλ που διεξάγεται σε πόλη της Γαλλίας, να… ενέπνευσε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να ομιλήσουν… «γαλλικά» κατά την τελετή έναρξης, προκαλώντας σίγουρα έκπληξη για όσα διαδραματίστηκαν.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, χρησιμοποίησε το βήμα του Φεστιβάλ με αντιπολιτευτική διάθεση κάνοντας λόγο για «μεγαλόσχημες διακηρύξεις περί εξόδου από την κρίση». Παράλληλα, ο κ. Κυριαζίδης σημείωσε ότι «πλεονάζουν οι γαλαντόμες υποσχέσεις» και πρόσθεσε: «Μεγαλόσχημες καινοτόμες υποσχέσεις που είναι βέβαιο ότι άλλοι θα κληθούν να τις υλοποιήσουν», εννοώντας προφανώς ότι επόμενη Κυβέρνηση θα είναι η Ν.Δ..

Ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Καραγιαννίδης, στην αρχή του χαιρετισμού του, ανέφερε ότι πριν από 41 χρόνια, όταν ξεκινούσε το Φεστιβάλ, «η Ασφάλεια καθόταν έξω από τον κινηματογράφο “Αστέρια” και έγραφε τα ονόματα όσων μπαίναν μέσα». Η φράση αυτή προκάλεσε την αποχώρηση του κ. Κυριαζίδη, ο οποίος φεύγοντας είπε προς τον κ. Καραγιαννίδη «και τώρα η Ασφάλεια έξω είναι», αλλά και την αντίδραση του πρώην Υπουργού, πρώην Βουλευτή και πρώην Δημάρχου Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του κ. Καραγιαννίδη για να ανοίξει ένας μίνι διάλογος μεταξύ τους. Μάλιστα και μετά την ολοκλήρωση του χαιρετισμού του Δραμινού Βουλευτή, συνεχίστηκε ο διάλογος των δύο ανδρών, διακόπτοντας προσωρινά τη ροή της τελετής έναρξης, αυτή τη φορά για το αν έχει υπάρξει και στο παρελθόν προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης του Φεστιβάλ ή όχι.

Στο… πολεμικό κλίμα έδωσε τέλος ο κ. Μοσχόβης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «η Ε.Ε. δημιουργήθηκε και κατάφερε τα τελευταία 60 χρόνια να εξασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη», προκαλώντας χαμόγελα και χειροκρότημα από το κοινό.

 

Οι Κριτικές Επιτροπές και η… Δράμα

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης παρουσιάστηκαν οι Κριτικές Επιτροπές του ελληνικού και του διεθνούς τμήματος του Φεστιβάλ, οι κριτικοί σχολιαστές των αντίστοιχων τμημάτων, καθώς και η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή της Fipresci.

Αξιοσημείωτο γεγονός ο στενός δεσμός ορισμένων εκ των μελών των Επιτροπών με τη Δράμα. Κατ’ αρχήν σε αυτήν του ελληνικού τμήματος, πέρα από τον Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Καρδάση, συμμετέχουν οι βραβευμένοι κατά το παρελθόν από το Φεστιβάλ της Δράμας κ. Βαγγέλης Λυμπερόπουλος (σκηνοθέτης, παραγωγός) και Γιώργος Τζελτζίδης (σεναριογράφος, σκηνοθέτης), αλλά και οι Δραμινοί στην καταγωγή κ. Έλενα Μαυρίδου (ηθοποιός) και κ. Άρης Σταύρου (κινηματογραφιστής). Μάλιστα, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι «τη “σφυριά” στο κεφάλι για τον κινηματογράφο την έφαγα στο “Αττικόν”, στα “Αστέρια”, στα “Ολύμπια”, στα παιδικά μου χρόνια» και πρόσθεσε: «Η πρωτεύουσα της ψυχής μου είναι η Δράμα».

Άρωμα… Δράμας είχε και η παρουσίαση της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος με τον Πρόεδρο κ. Άντριου Χόρτον (σεναριογράφος, συγγραφέας, επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Οκλαχόμα), ο οποίος, μιλώντας ελληνικά, ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του: «Πού θα πάμε, τι θα φάμε, πού θα κοιμηθούμε; Εδώ! Δράμα!».