Σε ευθεία σύγκρουση έρχεται το ζωηρό ενδιαφέρον των φορέων και κατοίκων της Ξάνθης και της Δράμας, με την προκλητική αδιαφορία της Ηellenic Τrain Α.Ε και των αρμοδίων της Αθήνας, για την επαναλειτουργία τουριστικής γραμμής τρένου στη μοναδικής ομορφιάς διαδρομή του Νέστου και τη σιδηροδρομική σύνδεση στον άξονα Δράμας Αλεξανδρούπολης.

Ο Νίκος Γρηγοριάδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, που είχε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί προς την ιταλικών συμφερόντων Ηellenic Τrain Α.Ε και τα υπουργεία Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει στο ecopress ότι στους νομούς Ξάνθης και Δράμας, όπως επίσης και σε επίπεδο της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θράκης  δημιουργείται ευρύτατο μέτωπο υποστήριξης του αιτήματος, για την επαναλειτουργία τουριστικού τρένου στο Νέστο και τη σιδηροδρομική γραμμή Δράμας Αλεξανδρούπολης. Ο ίδιος σημειώνει ωστόσο, ότι δύο εβδομάδες μετά την υποβολή του επίσημου αιτήματος από τους αρμόδιους των Αθηνών επικρατεί σιωπή και αδιαφορία να απαντήσουν.

Ετοιμάζεται κάθοδος 

Ο κ Γρηγοριάδης αναφέρει ακόμη ότι φορείς της ευρύτερης περιοχής έχουν ήδη κινητοποιηθεί και συντονίζουν τη δράση τους, προκειμένου εκπρόσωποι τους να ετοιμάσουν κάθοδο στην πρωτεύουσα, για συναντήσεις με τη διοίκηση της  Ηellenic Τrain και τους αρμόδιους των υπουργείων Τουρισμού και  Υποδομών και Μεταφορών, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και δεσμεύσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος. Παράλληλα προσθέτει ό ίδιος ότι  γίνονται ενέργειες το θέμα να φτάσει στη Βουλή για να δοθούν απαντήσεις και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ανυπαρξία επιβατικών τρένων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, ανοίγοντας το θέμα που κινητοποιεί πλέον φορείς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο της επιστολής του προς την σιδηροδρομική εταιρία και τα συναρμόδια υπουργεία, θέτει το θέμα της ανυπαρξίας επιβατικών τρένων από τη Δράμα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, διαπιστώνοντας ότι, «όπως φαίνεται αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί σίγουρα στο εγγύς, και πιθανότατα στο απώτερο μέλλον». Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ Γρηγοριάδης τονίζει, ότι πρέπει να προωθηθούν άμεσες λύσεις αλλά και να υπάρξουν επίσημες δεσμεύσεις και σχεδιασμοί για το μέλλον, στο πλαίσιο του έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Διαδρομή μοναδικής ομορφιάς

Παράλληλα υπάρχει η πρόταση για την δημιουργία τουριστικής γραμμής τρένου στα στενά του Νέστου, «μια διαδρομή μοναδικής ομορφιάς, στην οποία το γεγονός ότι το τρένο δεν μπορεί να πάει γρήγορα, αποτελεί πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό, στη δίνη της ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης του σιδηροδρομικού έργου των τελευταίων ετών.

-«Ζούμε σε έναν ευλογημένο από την φύση τόπο. Βιώσαμε στα πάρεργά μας από μικροί οικογενειακώς μέσα από απλές ήπιες εναλλακτικές μορφές ιχνηλάτησης, τις ομορφιές του τόπου μας. Εδώ και πολλά χρόνια όμως ζούμε το μοναδικό φαινόμενο αποδόμησης της επισκεψιμότητας των γραφικών στενών του Νέστου Ποταμού, μέσω της μοναδικής επιλογής της τουριστικής επιβατικής αμαξοστοιχίας. Παρατηρούμε ότι σε άλλες εν τη Ελλάδι περιπτώσεις, όπως του Πηλίου και των Καλαβρύτων, οι γραμμές να λειτουργούν κανονικά», σημειώνεται στην επίσημη επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης,  με την οποία ζητούν να ενημερωθούν αρμοδίως ποια είναι τα σχέδια για το συγκεκριμένο θέμα.

Ταυτοχρόνως όμως σχολιάζουν ότι «πρόκειται για μια ερώτηση μάλλον ρητορική, γιατί μετά από τόσα χρόνια ακινησίας, τα σχέδια αυτά μάλλον είναι ξεκάθαρα». Και δείχνουν αισιοδοξία και αποφασιστικότητα αναφέροντας ότι:

-«Παρόλα αυτά μπορούμε να ελπίζουμε, γιατί στην Ελλάδα, αν κάτι δεν λείπει, είναι η πίστη στα θαύματα, το κατά πόσο αυτά συμβαίνουν, είναι κάτι που χωρά πολλή συζήτηση. Ας μην απελπιζόμαστε όμως, αν δεν βάλουν τουριστικό τρένο, υπάρχει και το railbiking».

Πηγή: ecopress.gr / Αργύρης Δεμερτζής