Υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση σε τέτοιες περιπτώσεις, τονίζεται σε εγκύκλιο
Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική όταν το σχολείο βρίσκεται υπό κατάληψη. Αυτό τόνισε εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς όλα τα σχολεία, καθώς η ΟΛΜΕ παρέχει στήριξη στα μέλη της να μην κάνουν τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο είναι υπό κατάληψη. Εως και χθες ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων προσέγγιζε τα 130 σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, χθες και στον απόηχο της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε παράνομη την απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ από την αξιολόγηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία, στην οποία αναφέρει πως «σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως παραδείγματος χάριν η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, καθώς και η αναστολή τμήματος/τμημάτων στην περίπτωση που τα θετικά κρούσματα υπερβαίνουν τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50% συν ένα του συνόλου των μαθητών του σχολικού τμήματος λόγω COVID-19, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία». Και τονίζεται ότι «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές».
Αυτό φυσικά σημαίνει ότι όσοι δεν συμμετέχουν στο μάθημα θα παίρνουν απουσία. Από την άλλη, καθηγητές αναφέρουν στην «Κ» ότι αρκετοί καταληψίες συνδέονται με τη διαδικτυακή τάξη χρησιμοποιώντας κομπιούτερ από το σχολείο τους, που έχουν καταλάβει». Ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων είναι περίπου 130, όμως την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να αυξηθεί αφού το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής, το οποίο έχει αυτοχρισθεί εκπρόσωπος των μαθητών που κινητοποιούνται, προγραμματίζει στις 11 Οκτωβρίου συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Από την άλλη, χθες η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ οργάνωσαν συλλαλητήρια στα Προπύλαια διαμαρτυρόμενες για την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην αξιολόγηση, αλλά ζητώντας και προσλήψεις. Ενδεικτικά, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων ανέφερε ότι «έναν μήνα σχεδόν μετά την έναρξη των μαθημάτων εξακολουθούν να υπάρχουν τάξεις χωρίς δασκάλους και καθηγητές, ενώ ταυτόχρονα με τις 1.352 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή χιλιάδες παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη».
Πηγή: kathimerini.gr