ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ Η ΔΡΑΜΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΗΜΗ ΠΟΛΗ

 

  • Η Δραμινή κοινωνία τηρεί με υπευθυνότητα και με ελάχιστες εξαιρέσεις το «Μένουμε Σπίτι» και εφαρμόζει τις κρατικές οδηγίες
  • Πρώτα κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό σε τοπικό επίπεδο
  • Η εικόνα στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., σε καραντίνα ο Εχίνος και πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης

 

 

 

Με ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ζωής να μένει σε αδράνεια και ένα ακόμη μεγαλύτερο της κοινωνικής ζωής να υπάρχει πλέον ως ανάμνηση, η Δραμινή κοινωνία ουσιαστικά παραμένει καθηλωμένη, μένοντας με υπευθυνότητα σπίτι και δίνοντας τη μάχη για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε δρόμους και πεζοδρόμια η κίνηση είναι απολύτως περιορισμένη και ειδικά από το απόγευμα και μετά οι μετακινήσεις ελαχιστοποιούνται ακόμη περισσότερο. Είναι στιγμές που η Δράμα μοιάζει με έρημη πόλη και φαίνεται να έχει σταματήσει ο χρόνος και τίποτα να μην συμβαίνει σε δημόσιο επίπεδο. Γιατί φυσικά κατ’ οίκον οι Δραμινοί πολίτες συνεχίζουν τη ζωή τους, η οποία μοιάζει να έχει βγει από κάποιο σενάριο ταινίας, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, όχι μόνο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο.

Με μια σειρά από μέτρα η Κυβέρνηση επιχείρησε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο έλεγχος της σχετικής διαδικασίας γίνεται από την Ελληνική και την Δημοτική Αστυνομία καθημερινά και ήδη έχουν καταλογιστεί σε τοπικό επίπεδο πρόστιμα σε όσους παρέβησαν την οριζόμενη διαδικασία. Πάντως, γενικά στη Δράμα αποδεικνύεται ότι έχει εμπεδωθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών η αναγκαιότητα να τηρείται η προτροπή «Μένουμε Σπίτι». Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η υγεία όλων των πολιτών και ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Άλλωστε, βασικά όπλα σε ατομικό επίπεδο απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και των κανόνων υγιεινής, αλλά και ο σεβασμός των αποφάσεων των κρατικών αρχών.

 

Ασθενείς με κορωνοϊό και στη Δράμα

 

Εντωμεταξύ, από την Παρασκευή 27 Μαρτίου η Δράμα ανήκει στις περιοχές που έχουν εμφανίσει κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε 50χρονη Δραμινή, δείγμα της οποίας βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Η 50χρονη για χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών παρέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Δράμα, έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από το εξωτερικό, παρουσιάζοντας αρχικά συμπτώματα, όπως πυρετός. Στις 21 Μαρτίου μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου εξ αρχής αντιμετωπίστηκε ως ύποπτο κρούσμα και εισήχθη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει ετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο. Το αρχικό τεστ που της έγινε βγήκε αρνητικό, όμως άλλες εξετάσεις παρουσίασαν ύποπτα στοιχεία κι έτσι κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει για νοσηλεία και για αυτό μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα του Νοσοκομείου. Λόγω του γεγονότος ότι ο πυρετός της νοσηλευόμενης δεν έπεφτε κρίθηκε απαραίτητο να γίνει και δεύτερο τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο βγήκε θετικό. Έτσι, η 50χρονη μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι Νοσοκομείο Αναφοράς.

Επίσης, την Δευτέρα 31 Μαρτίου έγινε γνωστό πως υπάρχει και δεύτερο θετικό κρούσμα στη Δράμα. Πρόκειται για εργαζόμενο στο Νοσοκομείο, ο οποίος παρουσίασε ήπια συμπτώματα και παραμένει σε καραντίνα στην οικία του, ενώ ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για ιχνηλάτηση των επαφών του. Σε ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής: «…Όλες τις προηγούμενες ημέρες αναδείξαμε τις σοβαρότατες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, επιβεβαιώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, συνάδελφος θετικός στον covid 19. Απαιτούμε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της οικογενείας του συνάδελφου μας. Γρήγορα πρέπει να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές εξετάσεις σε όλους τους συνάδελφους που ήρθανε σε επαφή, να απολυμανθούν άμεσα όλοι οι χώροι του νοσοκομείου…», ενώ το Σωματείο ζητά τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στην Υγεία.

Τέλος (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ένα νέο θετικό κρούσμα ασθενούς με κορωνοϊό καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαρτίου. Πρόκειται για γυναίκα 55 χρονών, κάτοικο του Δήμου Προσοτσάνης, η οποία ήδη έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Η 55χρονη εμφανίζοντας συμπτώματα του κορωνοϊού παρέμενε για χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών στο σπίτι της, λαμβάνοντας την πρωτοβουλία να περιοριστεί κατ’ οίκον, όταν αντιλήφθηκε ότι πιθανώς να νοσεί από κορωνοϊό. Επειδή, όμως, παρουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλό πυρετό, καθώς και άλλα συμπτώματα, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας της Προσοτσάνης, όπου αντιμετωπίστηκε ως ύποπτο κρούσμα. Με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρικού προσωπικού που την εξέτασε κρίθηκε πως πρέπει να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Εκεί υποβλήθηκε στο σχετικό τεστ και νοσηλεύτηκε σε απομόνωση για χρονικό διάστημα περίπου 3 ημερών. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ έγινε γνωστό πως είναι θετικό και επίσημα επιβεβαιώθηκε πως είναι ασθενής με κορωνοϊό η 55χρονη μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

 

Σε καραντίνα ο Εχίνος – Περιοριστικά μέτρα σε Ξάνθη και Μύκη

 

Ασθενείς με κορωνοϊό καταγράφονται και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρος), με τη Ξάνθη να έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μετρώντας δυστυχώς και 4 απώλειες ζωών (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές). Ασθενείς με κορωνοϊό έχουν καταγραφεί και στο γειτονικό Νομό Σερρών, ενώ κάποια από αυτά τα κρούσματα προέρχονται από την γειτονική περιοχή της Αλιστράτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό Εχίνος του Δήμου Μύκης της Ξάνθης έχει τεθεί από το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαρτίου σε πλήρη καραντίνα, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου στο χωριό και με τους κατοίκους να τίθενται σε αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς να έχουν δυνατότητα εξόδου από αυτά. Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθημερινής απογευματινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. και το Δήμαρχο Μύκης, έπειτα από σχετική πρόταση ειδικών, καθώς παρουσιάστηκε στην περιοχή αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα και κρίθηκε πως υπάρχει υψηλός επιδημιολογικός πολλαπλασιαστής. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο χωριό και ο εφοδιασμός των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και φάρμακα) γίνεται με μέριμνα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Μύκης. Στο σχεδιασμό ακόμη συμμετέχουν οι περιφερειακές υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, το ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο ασθενοφόρο, ενώ έχει ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Η καραντίνα στον Εχίνο ισχύει αρχικγια χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων. Έτσι, το χωριό του Δήμου Μύκης έγινε το τρίτο στην χώρα για το οποίο λήφθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, μετά τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, για να ακολουθήσει η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας της Καστοριάς.

Επίσης, από την Τρίτη 31 Μαρτίου εφαρμόζονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης (όπως και στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου) για 14 ημέρες. Αυτά περιλαμβάνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το άλλο πρωί, απαγόρευση κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων για παροχή βοήθειας, μετάβαση σε τελετή και σωματική άσκηση. Η παροχή βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη θα γίνεται από το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ επιτρέπονται η παρουσία σε κηδεία μόνο για τους συγγενείς α’ βαθμού και η βόλτα με κατοικίδιο μόνο για 15 λεπτά πέριξ της οικίας.