Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ (ΚΕΑΟ) για το χρέος της πανδημίας σε 767.645 μη μισθωτούς. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούν να βλέπουν το βεβαιωμένο χρέος τους, εφόσον είναι πιστοποιημένοι, στην ηλεκτρονική καρτέλα τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ώστε να το ρυθμίζουν σε έως 72 δόσεις.

Η ρύθμιση αφορά κορωνοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.

Προσοχή, καθώς στα τωρινά «ραβασάκια» δεν εμπεριέχονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020. Οι οφειλές Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης δεν εντάσσονται ακόμη στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ακόμη ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021. Από την Πρωτοχρονιά και μετά και αφού βεβαιωθούν στο ΚΕΑΟ ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα μπορούν να ρυθμιστούν και αυτά τα χρέη σε έως και 72 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει σε τελική ευθεία και το… πακέτο με τα χρέη των εργοδοτών, ώστε να βεβαιωθούν και αυτά και να ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων.

Οφειλές για 767.645 μη μισθωτούς

Τα χρέη της πανδημίας μπήκαν στις αρχές Δεκεμβρίου σε τροχιά βεβαιώσεων από το ΚΕΑΟ ώστε να «κουμπώσει» η αποπληρωμή τους με την έναρξη ισχύος της ρύθμισης των κορονοχρεών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο Κ.Ε.Α.Ο. ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021.

Τα τωρινά ραβασάκια δηλαδή αφορούν ολόκληρη την νέα περίοδο κατά την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σταθερού ποσού με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση και ότι ποσοστό επί των εσόδων (νόμος Κατρούγκαλου).

Γενικώς στις νέες βεβαιώσεις υπάρχουν οφειλές 4 μηνών που είναι εκτός της πανδημική περιόδου και δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση. Ειδικότερα, τα χρέη της περιόδου Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2021 όπως και τα χρέη του Ιανουαρίου 2020 είναι εκτός της ρύθμισης των 72 δόσεων.

Στην 72άρα ρύθμιση, ωστόσο, εντάσσονται όλα τα χρέη από τον Φεβρουάριο 2020 (απαιτητά από 1η Μαρτίου 2020) έως και Ιούνιο 2021 (απαιτητά έως 31 Ιουλίου 2021) με εξαίρεση προς το παρόν τα χρέη του πρώτου σκληρού lockdown (Φεβρουάριος – Μάιος 2020).

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Πηγή: imerisia.gr