Σε κινητοποιήσεις αύριο τρίτη, 16 Νοεμβρίου, θα προχωρήσουν οι επαγγελματίες της εστίασης όπως προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα με τον κλάδο να κατεβάζει ρολά καθώς διαμαρτύρεται έντονα για τα νέα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού που αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Οι εστιάτορες αναφέρουν πως ο τζίρος τους έχει μειωθεί σημαντικά από όταν εφαρμόστηκαν οι νέοι περιορισμοί και ζητά αντισταθμιστικά μέτρα, μεταξύ αυτών την αναστολή επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Τα αιτήματα

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ αναφέρεται πως «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας» και παραθέτει τα εξής αιτήματα:

• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021.

Μηνύματα για νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή, ειδικοί προτείνουν νέα μέτρα που αφορούν και την εστίαση ενώ μέλη της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο τόνισε πως είναι ανάγκη η άμεση επιβολή αυστηρότερων μέτρων για που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους πολίτες κατά τα Χριστούγεννα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε για τους χώρους εστίασης και τους κινηματογράφους πως θα μπορούσαν να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100% , σημειώνοντας παράλληλα πως θα μπορούσε να επιστρέψει με κάποιο τρόπο και η τηλεργασία.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», σημειώνοντας πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πηγή: imerisia.gr