Εν μέρει δεκτή έκανε το Πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικές ομάδες σχετικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Με την απόφαση του, το Δικαστήριο απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.
Σημειώνεται πως στο νόμο αυτό εντάσσονται:
- οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές,
- οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας,
- πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.
Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι της ΔΕΗ: «Θα προσταυθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές»
Οι δικηγόροι της ΔΕΗ υποστήριξαν ότι η εκδίκαση της προσφυγής πρέπει να αναβληθεί, καθώς ήδη έχουν αιτηθεί στον Άρειο Πάγο να κριθεί σε μία πιλοτική δίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο η νομιμότητα της ρήτρας ώστε να μην κρίνονται ξεχωριστά ανάλογες προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Επίσης τόνισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη ΔΕΗ αν δοθεί η προσωρινή διαταγή και οι καταναλωτές πάψουν να πληρώνουν τη ρήτρα.
Σημείωσαν ότι οι καταναλωτές ήδη επιδοτούνται για το μεγαλύτερο μέρος της ρήτρας και ότι οι ευάλωτες ομάδες μπορούν να μπουν στο κοινωνικό τιμολόγιο, όπως και ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ενώ για όσους κόβεται το ρεύμα υπάρχει η καθολική υπηρεσία. Επίσης, είπαν ότι αν δοθεί η προσωρινή διαταγή θα προστατευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Αναφέρθηκαν, επίσης, στον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και δημιουργίας συνθηκών ντόμινο.
«Προπηλακίζονται όταν πάνε να κόψουν το ρεύμα»
Μάρτυρας υπέρ των εναγόντων ήταν κι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει τη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Όπως είπε, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προπηλακίζονται όταν πρέπει να κάνουν τις αποκοπές ρεύματος και επίσης ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν στους ωρυόμενους καταναλωτές τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Σημείωσε ότι οι καταναλωτές δεν προστατεύονται και ότι το ρεύμα κόβεται και στα κοινωνικά τιμολόγια αλλά και σε όσους έχουν μηχανική υποστήριξη, αν δεν είναι στο όνομά τους το ρεύμα. Σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες αυξάνονται οι διακοπές ρεύματος γιατί πέφτουν και οι διακανονισμοί και είπε ότι γίνονται 1.200 διακοπές ρεύματος την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες 500 στην Αθήνα και 300 από τη ΔΕΗ.
Πηγή: dikaiologitika.gr