Εν μέσω της πρώτης σημαντικής επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, η βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων σπεύδει να αναπτύξει εύχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις, ελπίζοντας να αντισταθμίσει κάπως τη μείωση πωλήσεων στα τεστ κοροναϊού.

Η κούρσα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2020, όταν οι κατασκευαστές έσπευσαν να αναπτύξουν τεστ για την Covid-19, μια αγορά που αποδείχθηκε χρυσορυχείο με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως η ζήτηση για τεστ ευλογιάς των πιθήκων θα είναι πολύ μικρότερη, δεδομένου ότι η ιογενής ασθένεια δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο ο κοροναϊός, επισημαίνει το Reuters.

Και, σε αντίθεση με το αιφνίδιο ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν ήδη εμβόλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα για την ευλογιά των πιθήκων.

Η νέα αγορά θα απαλύνει –αλλά δεν θα αναπληρώσει- την επιβράδυνση των πωλήσεων που αναμένεται στις εξετάσεις για Covid-19, εκτιμούν αναλυτές.

Η Roche, για παράδειγμα, είχε έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα τεστ κοροναϊού το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ στο σύνολο του έτους το νούμερο θα πλησιάσει τα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την αναλύτρια της Barclay’s Έμιλι Φιλντ.

«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντισταθμίσει με τα έσοδα της ευλογιάς των πιθήκων» δήλωσε.

Περισσότερες από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε περίπου 30 χώρες από τις αρχές Μαΐου. Η μεγάλη πλειονότητα είναι στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν ενδείξεις διασποράς στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αν και το στέλεχος που ανιχνεύεται στην Αφρική σκοτώνει γύρω στο 1% των ασθενών στις αφρικανικές χώρες όπου ενδημεί η ασθένεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας αίρονται και ο κόσμος συγκεντρώνεται σε καλοκαιρινά φεστιβάλ και συναυλίες.

PCR και τεστ αντιγόνου

Όπως και στην περίπτωση της Covid-19, το «χρυσό στάνταρτ» για τη διάγνωση της ευλογιάς των πιθήκων είναι η αντίδραση αλυσιδωτής πολυμεράσης, PCR, η οποία ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού.

Σχετικά λίγα εργαστήρια διαθέτουν τα αντιδραστήρια που απαιτούνται, όμως η Roche και άλλες εταιρείες έχουν αναπτύξει κιτ που διευκολύνουν τη διαδικασία. Προς το παρόν, τα κιτ αυτά είναι διαθέσιμα μόνο για ερευνητικούς λόγους και δεν έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για  διαγνωστικές εξετάσεις

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 10 εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, όπως η Jiangsu Bioperfectus Technologies, έσπευσαν να προσθέσουν στα κιτ τους το σύμβολο ποιότητας CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό δηλώνουν πως συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην Ένωση.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εστιάζονται σε τεστ PCR για την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο ορισμένοι, όπως η Tetracore Inc., αναπτύσσουν τεστ αντιγόνου, περισσότερο γνωστά ως rapid test.

Ανιχνεύουν πρωτεΐνες του ιού και δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα, δεν θεωρούνται όμως εξίσου αξιόπιστα όσο το PCR.

Αν και παραμένει ασαφές αν οι ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν την ασθένεια, τα ύποπτα κρούσματα καλούνται να απομονωθούν έως και για 21 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι τα rapid test μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα.

 

Πηγή: in.gr