ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιουνίου. Το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για συνολικά 27 θέματα (22 τακτικά και 5 έκτακτα), συζητώντας συνολικά για περίπου 6 ώρες. Στη συνεδρίαση κυριάρχησε για περίπου 2 ώρες το ζήτημα της έκδοσης ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη μη συμμετοχή της Δράμας στη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενόψει της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην πόλη για τα «Ελευθέρια».

Ουσιαστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχαν δύο προτάσεις που πήγαζαν από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μια η παράταξη «πόλη+ζωή» ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα δινόταν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και από την άλλη η παράταξη «Project Δράμα 2020» πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς υπήρχαν πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ότι είναι πιθανόν να παραστεί και ο κ. Μητσοτάκης στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια».

Οι υποστηρικτές της μιας άποψης ανέφεραν ότι ναι μεν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάσει του Συντάγματος, δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες επί του θέματος, όμως η ενημέρωσή της θα βοηθούσε την ανάδειξη του ζητήματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Από την άλλη υποστηρίχτηκε πως η επίδοση ενός ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αποτελούσε ουσιαστικά ασέβεια προς τον ίδιο τον θεσμό.

Τις δύο διαφορετικές απόψεις συγκέρασε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο οποίος πρότεινε το σώμα να εκδώσει ψήφισμα με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, είτε τελικά παραστεί στα «Ελευθέρια» είτε όχι, και να ενημερωθεί για το θέμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς όμως η ίδια να είναι αποδέκτης του ψηφίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τη σύνταξη του ψηφίσματος. Η επιτροπή συμφωνήθηκε να συνεδριάσει την Τρίτη 29 Ιουνίου, ανάλογα με το πρόγραμμα του Δημάρχου και σε αυτήν εκτός του κ. Μαμσάκου αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ.κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Στέργιος Ηλιόπουλος αντίστοιχα, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης. Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα « κ.κ. Γιώργος Μήτρου και Κοσμάς Καλαϊδόπουλος αντίστοιχα δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη διαπαραταξιακή επιτροπή.