ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
Ερώτηση προς τον Υπουργείο Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με θέμα «Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας» κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Η ερώτηση των Βουλευτών του Κ.Κ.Ε. έχει ως εξής:
Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει, εδώ και χρόνια, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού προσωπικού. Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν με τις αντιλαϊκές πολιτικές και στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περιορίζοντας σημαντικά τόσο τις δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ. όσο και τον αριθμό των νέων προσλήψεων.
Έτσι, στο Νοσοκομείο εργάζονται συνολικά 52 μόνιμοι ειδικοί γιατροί και 8 επικουρικοί, από τις 101 θέσεις που προβλέπονται στον, ήδη ελλιπή, ισχύοντα σήμερα οργανισμό λειτουργίας του. Ενώ από τις 71 θέσεις ειδικευόμενων, το Νοσοκομείο λειτουργεί με 32, από τους οποίους οι 8 βρίσκονται σε παράταση.
Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο 3 αναισθησιολόγοι καθιστώντας οριακή την λειτουργία των χειρουργείων.
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό. Τα μαγειρεία, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ενός μάγειρα, λειτουργούν με έναν μάγειρα και 2 βοηθούς μαγείρων, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι βάρδιες.
Η τεχνική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά αποδεκατιστεί. Υπηρετούν μόνο ένας υδραυλικός, δύο ηλεκτρολόγοι, με συνέπεια αρκετές βάρδιες να πραγματοποιούνται χωρίς ηλεκτρολόγο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Ενώ υπάρχει μόνο ένας θερμαστής, που αν λείψει έστω και σε μια βάρδια δεν θα λειτουργήσουν τα πλυντήρια, η αποστείρωση, τα χειρουργεία και τα μαγειρεία. Στους κλιβάνους υπηρετεί ένας εργαζόμενος, από τους τρεις τουλάχιστον που είναι απαραίτητοι.
Από το 2012 και μετά δεν υπάρχουν κηπουροί και ελαιοχρωματιστές.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των ελλείψεων αναφέρουμε ότι το 2000 υπηρετούσαν 33 εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία ενώ τώρα υπηρετούν 20.
Επίσης σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, ενώ υπάρχει μόνο ένας τηλεφωνητής, και επί της ουσίας δε λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο. Τα ραντεβού μέσω τηλεφώνου γίνονται από ιδιωτική εταιρεία (που πρόσφατα ανανεώθηκε η σύμβασή τους για δύο χρόνια) και πολλές φορές παρουσιάζονται προβλήματα, αφού πρέπει να γίνουν ακόμα και τρεις κλήσεις και τελικά να μην κλείνονται τα ραντεβού, ενώ χρεώνεται 0,60€ η κλήση.
Στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με εντατικοποίηση της εργασίας, βγαίνουν οριακά οι βάρδιες.
Την ίδια ώρα, ενώ στο σχεδιασμό του νοσοκομείου είναι να λειτουργήσει ΜΕΘ με 7 κλίνες από τις 4 που λειτουργούν σήμερα, δεν προβλέπονται να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με συνέπεια να επιβαρυνθούν οι υπόλοιπες κλινικές.
Τέλος βασικές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από το νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα από την Π.Ε. Δράμας, όπως δερματολόγος, ενδοκρινολόγος και γαστρεντερολόγος.
Να σημειωθεί ότι το 15% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, είτε ΚΕΕΛΠΝΟ είτε ΟΑΕΔ ή πρώην εργολαβικοί, που εργάζονται στον τομέα της εστίασης και της φύλαξης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του 2018 .
Τα προαναφερόμενα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου ανέδειξε το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετική Ερώτηση (3852/28.2.2018), η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από το Υπουργείο αλλά ούτε πάρθηκε οποιοδήποτε μέτρο έως και σήμερα για τη βελτίωση της κατάστασης.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
-Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής.
-Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εργαζομένους μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια.
Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής