Σε μια πρωτοφανή για τα δημοσιογραφικά δεδομένα προχώρησε η ΔΕΥΑ Ναυπλίου πληρώνοντας τα δελτία Τύπου. Να σημειωθεί ότι τα δελτία Τύπου εντάσσονται στις ενέργειες δημοσιότητας, και ο επαγγελματικός Τύπος που σέβεται τον εαυτό του στην Ελλάδα και παγκοσμίως, δεν χρεώνει τη δημοσίευση τους, αφού τα ενημερωτικά δελτία εντάσσονται στην ύλη των εφημερίδων, των τηλεοράσεων, των ενημερωτικών ραδιοφώνων και ιστοσελίδων και αξιοποιούνται δημοσιογραφικά. Και φυσικά αποτελεί καθήκον του δημοσιογράφου και των Μέσων Ενημέρωσης. Εάν το Δελτίο Τύπου είναι καλά γραμμένο, προσφέρει είδηση και έχει ενδιαφέρον για τον δημοσιογράφο, τότε αυτός θα το δημοσιεύσει. Κριτήριο για τη δημοσίευση είναι η ενημέρωση αυτή να παρουσιάζει ενδιαφέρον για το μέσο και το κοινό αυτού.

Διαβάστε επίσης:

4.464,00 ευρώ για Δελτία Τύπου

Συγκεκριμένα η ΔΕΥΑ Ναυπλίου δημοσίευσε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, πρόταση ανάληψης υποχρέωσης με ημερομηνία 12/4/2022, που αφορά «Τη δέσμευση πίστωσης ύψους € ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΕΞΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ Euro ( 4.464,00 ), για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων των κάτωθι Κ.Α.Ε. του οικ. έτους 2022 για την ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΝ ΣΤΑ ΜΜΕ που αφορά Τακτικά έξοδα».

Απόφαση ΔΕΥΑΝ 1
Απόφαση ΔΕΥΑΝ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Τί είναι τα Δελτία Τύπου

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Γιώργος Παπατριανταφύλλου, δημοσιότητα είναι η εξ’ εμπειρίας και προσωπικής διαπίστωσης επικοινωνία από πλευράς μέσου ενημέρωσης οποιασδήποτε μορφής, χωρίς να έχει καταβληθεί χρηματικό ποσό για αγορά χώρου και χρόνου στο μέσο αυτό. Για να δοθεί δημοσιότητα από ένα μέσο ενημέρωσης σημαίνει πως η ενημέρωση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον για το μέσο και το κοινό αυτού.

Ο όρος Δελτίο Τύπου είναι καθαρά δημοσιογραφικός. Θα έχετε παρατηρήσει πως όταν, για παράδειγμα, η Πυροσβεστική βρίσκεται σε μία σημαντική επιχείρηση κατάσβεσης ενημερώνει με δελτία Τύπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την εξέλιξή της. Τα δελτία Τύπου είναι αυτό που λέει και το όνομά τους, δελτία για την ενημέρωση του Τύπου και, κατ’ επέκταση, των πολιτών.

Η επιστημονική σύλληψη του Δελτίου Τύπου ανήκει στον Έντουαρντ Μπερνάις, τον θεωρητικό πατέρα των Δημοσίων Σχέσεων, το 1912. Όταν προσπαθούσε να αποδείξει τη θεωρία του πως η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί αποκλειστικά και μόνο με επικοινωνιακές μεθόδους, διαπίστωσε πως εάν έγραφε ο ίδιος κείμενα τα οποία εξηγούσαν ιδιαίτερες πτυχές για το προϊόν στο οποίο πειραματιζόταν και τα παρέδιδε στις εφημερίδες, τότε οι δημοσιογράφοι έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον και όταν τα δημοσίευαν οι πολίτες επηρεάζονταν γιατί θεωρούσαν αυτό το κείμενο ως μία αυθεντική εμπειρία του δημοσιογράφου.

Το Δελτίο Τύπου παρουσιάζει πάντα είδηση, δεν υπερβάλει, αναφέρει αληθινά γεγονότα, δεν μεροληπτεί, είναι ακριβές ως προς την πληροφόρηση. Εξαιρούνται ενδεχομένως ανακοινώσεις ιδιωτών, που διαφημίζουν τα προϊόντα τους και φυσικά δεν αποτελούν Δελτία Τύπου, αλλά λειτουργούν ως ένας εναλλακτικός τρόπος διαφήμισης. Πρόκειται για το γνωστό Advertorial marketing, που αποτελεί διαφημιστική ενέργεια που γίνεται μέσω αρθρογραφίας και σε μορφή ενημέρωσης. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγχέουμε το Δελτίο Τύπου με το Advertorial.

Στο πάνω μέρος της σελίδας θα πρέπει να υπάρχει η φράση ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητα του κειμένου που ακολουθεί και να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις (για παράδειγμα πως δεν πρόκειται για πρόσκληση ή για κάποιας άλλης μορφής έγγραφο).

Πηγή: anagnostis.org