«Θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα όλοι οι υγειονομικοί, στη συνέχεια η εκπαιδευτική κοινότητα και οι ευπαθείς ομάδες»

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και τους Βουλευτές του Ν. Δράμας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας. Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Π.Ε. Δράμας και τα Μ.Μ.Ε., έχει ως εξής:

Ως Ιατρικός Σύλλογος ενημερωθήκαμε από τον ΠΙΣ για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και αποστείλαμε εγκαίρως την λίστα ανά ειδικότητα των συναδέλφων που δηλώσαν εγγράφως ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν. Η περιοχή μας είναι η δεύτερη πανελλαδικά σε θανάτους σύμφωνα με τον πληθυσμό της Ο Σύλλογος μας έχει χάσει μέλη του από κορωνοϊό, ενώ πληθώρα ιδιωτών ιατρών πρώτης γραμμής έχουν νοσήσει εκτελώντας τα ιατρικά τους καθήκοντα. Το σύνολο του ιατρικού κόσμου έδωσε και δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή και κινδυνεύει εξίσου είτε ανήκει στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Στα νοσοκομεία, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το σύστημα είναι σε εγρήγορση, εκτελούνται τεστ κατά την εισαγωγή των ασθενών, ενώ οι ιδιώτες ιατροί είναι εντελώς απροστάτευτοι, καθώς διαχειρίζονται ασθενείς στα ιατρεία τους, χωρίς να έχουν πάντα την δυνατότητα να τους ελέγχουν με τεστ.

Ο επιχειρούμενος διαχωρισμός από το Υπουργείο Υγείας των ιατρών σε δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά την προτεραιότητα των εμβολιασμών, είναι απαράδεκτος και αντισυναδελφικός. Για μας δεν υπάρχουν ιατροί α’ και β’ κατηγορίας.

Απαιτούμε ισότιμη αντιμετώπιση του συνόλου του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού της χώρας, όσον άφορα την προτεραιότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ανεξάρτητα με το που εργάζεται.

Θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα όλοι οι υγειονομικοί, στην συνέχεια η εκπαιδευτική κοινότητα και οι ευπαθείς ομάδες.

Ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων, των κατά τόπους Διευθύνσεων Υγείας, αλλά και της Περιφέρειας είναι σημαντικός.

Θα πρέπει να οριστεί υπεύθυνη επιτροπή φορέων ανά Νομό και να συνεργαστούμε όλοι προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται πολιτική βούληση πέρα από επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά και προγραμματισμός, ώστε να μην χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ