«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Αν θέλεις να σώσεις το σπίτι σου, θα σταθούμε δίπλα σου»

 

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» αναφέρονται τα εξής:

Με τον προκλητικό τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» συζητήθηκε στη Βουλή το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο που αποτελεί τη χαριστική βολή στο δικαίωμα της στέγασης. Ο σκοπός του νομοσχεδίου ομολογείται απροκάλυπτα: είναι η ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με την ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του εντός της συντομότερης κατά το δυνατόν προθεσμίας.

Η μεγάλη εξαπάτηση αλλά και λεηλασία είναι εδώ:

-Χάνεις ακόμη και την πρώτη κατοικία αλλά και τα εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης.

-Στην διαδικασία της πτώχευσης εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα τα πιστωτικά ιδρύματα.

-Οι τράπεζες δικαιούνται να αιτηθούν μονομερώς την πτώχευση. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης μπορεί να γίνεται χωρίς την παρουσία του οφειλέτη.

-Η διαδικασία της πτώχευσης αίρει οποιοδήποτε προστατευτικό μέτρο υφίσταται συμπεριλαμβανόμενων των αποφάσεων του 3869/10 (νόμος Κατσέλη) και του 4605/19.

-Κατά την πτωχευτική διαδικασία σφραγίζεται από την πρώτη ημέρα η προς εκποίηση περιουσία. Ειδικά για την πρώτη κατοικία δίνεται προθεσμία 6 μηνών να παραδοθεί.

-Κατά την διαδικασία της ρευστοποίησης (πλειστηριασμός) δεν επιτρέπεται ανακοπή ή άλλο ένδικο μέσον κατά του προσδιορισμού της πρώτης τιμής προσφοράς. Συνοφειλέτες και εγγυητές συνεχίζουν να είναι υπόχρεοι και μετά την πτώχευση ενός οφειλέτη παρ’ ότι αυτός απαλλάσσεται περαιτέρω από υποχρεώσεις.

Η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» είναι ο εξωραϊσμός της λεηλασίας:

Αφορά μόνον τους ευάλωτους οφειλέτες όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 του νόμου 4472/2017, δηλαδή με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ

Ο φορέας εκμισθώνει το ακίνητο στον οφειλέτη για 12 χρόνια με μίσθωμα το μέσο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου. Μετά τα 12 χρόνια ο οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο σε τιμή που θα αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του ακινήτου εκείνη τη στιγμή χωρίς να συνεκτιμάται το ενοίκιο που έχει πληρωθεί!!!!

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ

Να δημιουργήσει «ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ», από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς, για την στήριξη συνδημοτών που μέσα στην δεκαετή οικονομική κρίση, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και κινδυνεύουν με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Μετά από αξιολόγηση της κάθε υπόθεσης, να παρέχεται αρχικά νομική ενημέρωση-καθοδήγηση και στη συνέχεια βοήθεια στην οικονομική ανάλυση-μελέτη, στην σύνταξη αρχικών απαντήσεων ή εναλλακτικών προτάσεων προς τους πιστωτές και στην προσφυγή κατά των τραπεζικών μέτρων, με εξωδικαστικά ή δικαστικά μέσα.

Ο Δήμος μας με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλει στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην ρύθμιση οφειλών νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και ανέργων σε Τραπεζικά Ιδρύματα, Funds, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, κλπ.

Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση σημαντικού τμήματος της τοπικής κοινωνίας, με συρρίκνωση εισοδήματος, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, μέσα σε έναν διαρκή κύκλο ύφεσης, που οδηγεί σε φαινόμενα κοινωνικής εσωστρέφειας και περιθωριοποίησης, που εντείνονται ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του Covid-19.

Ο Δήμος Δράμας οφείλει να πάρει θέση…

Να κάνει πράξη το σύνθημα: Κανένας μόνος του στην κρίση.