Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Δράμας οδικά και σιδηροδρομικά, να δοθούν κίνητρα για αειφόρες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, να αξιοποιηθεί ο διασυνοριακός χαρακτήρας της περιοχής, να προστατευτεί το εξαιρετικό περιβάλλον της και η δημόσια υγεία, να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να συμμετέχουν οι πολίτες στον σχεδιασμό, πρότειναν οι εκπρόσωποι της συμμαχίας «Πράσινο & Μωβ» σε συνέντευξη Τύπου στη Δράμα. Και ζήτησαν να στηριχτεί η αυτόνομη παρουσία των Πράσινων ιδεών μέσα στη Βουλή.

Στον φιλόξενο χώρο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, ο πρώην Ευρωβουλευτής των Πράσινων/EFA Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο ΑΠΘ Αλέξανδρος Γεωργόπουλος και η καθηγήτρια στον εναλλακτικό τουρισμό Κυριακή Ιακωβίδου, παρουσίασαν τις θέσεις της πολιτικής συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ» και αναφέρθηκαν στα προβλήματα της Δράμας.

Όπως είπαν, το «Πράσινο και Μωβ» είναι μια ευρεία συμμαχία 7 κομμάτων για:

-σύγχρονες, οικολογικές απαντήσεις,

-αλληλεγγύη και σεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα,

-δίκαιη, βιώσιμη αλληλέγγυα οικονομία για όλους και όλες,

-στήριξη της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων,

-μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη αξιών και δικαιοσύνης

«Είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός της Δράμας από τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η Σιδηροδρομική Εγνατία αποτελεί πράσινη πρόταση ήδη από τη δεκαετία του ’90. Αλλά οι κυβερνήσεις ολιγωρούν επί δεκαετίες και τώρα αφήνουν χωρίς σύνδεση τη Δράμα, της οποίας ο σιδηροδρομικός σταθμός ήταν επί έναν αιώνα ο δεύτερος της Βόρειας Ελλάδας. Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 11,9% σε μια δεκαετία, οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή, που έχει το τέταρτο μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη τη χώρα. Η Δράμα θα πρέπει να συνδεθεί με το δίκτυο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, είτε στον Αμυγδαλεώνα είτε στην Αμφίπολη και να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Σερρών-Δράμας και μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Τα εναπομείναντα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Δράμα είναι ελάχιστα. Δεν λειτουργεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια καμία κλίνη παιδιατρικής ΜΕΘ ενώ επείγει και η δημιουργία ογκολογικού τμήματος στη Δράμα. Η ακρίβεια συμπληρώνει το τοπίο, η τιμή του ρεύματος είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης ενώ τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, γνωστά στην κυβέρνηση από τη ΡΑΕ, δεν ανακοινώνονται. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε αυτόνομη και ισχυρή την παρουσία των Πράσινων ιδεών μέσα στη Βουλή».

«Ζούμε μέσα σε ένα παγκόσμιο ωκεανό αύξουσας συντηρητικοποίησης, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα συρρικνώνονται, οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί αυξάνονται και ο Μεγάλος Αδελφός με τις εκατοντάδες εκατομμύρια κάμερες παρακολουθεί δισεκατομμύρια πολιτών», τόνισε ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος. «Η Ελλάδα δεν υπολείπεται: η Κυβέρνηση εννοεί να ελέγχει τα πάντα, οι υπουργοί δεν διστάζουν να αμφισβητούν δημοκρατικούς κανόνες και κράτος δικαίου, παγκόσμιοι οργανισμοί κατατάσσουν τη χώρα 58η στην κλίμακα διαφθοράς και 108η στην ελευθερία του Τύπου, ο χώρος της Παιδείας διοικείται με δικαστικές διώξεις από την Υπουργό, η αστυνομική βία ξεσπά σε ομάδες «χαμηλού πολιτικού κόστους», για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων “βοά” η Ευρώπη, οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ έφτασαν σε ύψος ρεκόρ με 17.000 “επισυνδέσεις” για λόγους εθνικής ασφαλείας, ενώ οι υπεύθυνοι δεν δίνουν εξηγήσεις ούτε καν στη Βουλή, επικαλούμενοι το απόρρητο!».

«Να αναπτυχθούν πράσινες πολιτικές για τον τουρισμό», τόνισε η Κυριακή Ιακωβίδου. «Δεν αρκεί το να ενταχθεί στο δίκτυο “Απάτητα Βουνά” το Φαλακρό Όρος. Θα πρέπει να σταματήσει η αντιπεριβαλλοντική χωροθέτηση των ΑΠΕ, η διάνοιξη νέων δρόμων και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, ζητάμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Απαιτούμε να προωθηθεί η γυναικεία χειραφέτηση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα».

Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου έγινε και μια αναλυτική συζήτηση των στελεχών της συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ» με μέλη και φίλους της Οικολογικής Κίνησης Δράμας στο κτήριο «Κυριάκος Δοματζόγλου».