Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020», σχετικά με το Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» (πρώην Εθνικό) και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σε αυτό, αναφέρονται τα εξής:
Η αλήθεια για το Εθνικό Στάδιο (νυν Δημοτικό) πρέπει να είναι γνωστή σε όλους τους δημότες. Δυστυχώς, άνθρωποι που ενώ διοίκησαν δεν έκαναν το παραμικρό για να διορθωθεί ένα πρόβλημα 30 και πλέον χρόνων, κουνάνε το δάχτυλο σε ανθρώπους που δε διοίκησαν ποτέ το δήμο Δράμας.
Η αλήθεια για το Εθνικό λοιπόν συνοψίζεται στα παρακάτω:
-Το πρόβλημα των κερκίδων του Εθνικού Σταδίου είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία 11 χρόνια, δύο διοικήσεις πέρασαν από το Δήμο Δράμας και καμία από τις δύο δεν έκανε κάτι.
-Το θέμα της κατεδάφισης των κερκίδων και της ανακατασκευής τους άνοιξε με τη συνδρομή του κυρίου Θεοδωρίδη, ο οποίος, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της παράταξής μας Αλέξανδρο Τσιαμπούση και τον κύριο Μαμσάκο, δήλωσε τη διάθεσή του να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που απαιτούνται για να επιλυθεί αυτό το διαχρονικό πρόβλημα και ο δήμος Δράμας δεν είχε τη διάθεση να λύσει τόσα χρόνια.
-Στην ίδια συνάντηση, ο κύριος Μαμσάκος μετέφερε μια προφορική υπόσχεση του κυρίου Αυγενάκη για χρηματοδότηση ύψους 750 χιλιάδων ευρώ για την ανακατασκευή των κερκίδων. Ποτέ δεν μάθαμε αν αυτή η υπόσχεση, έστω, υπήρξε. Πάντως, δεν δόθηκε εν τέλει, ποτέ.
-Διεξάχθηκε συζήτηση στο γραφείο Δημάρχου με τους εκπροσώπους των αθλητικών συλλόγων, όπου παρευρέθηκε ο κύριος Τσιαμπούσης από την παράταξή μας και ο κύριος Μυστακίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε αθλητικό σύλλογο, αλλά είναι και Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Σε αυτήν τη συζήτηση, με δεδομένες (ως υπόσχεση) τις 750 χιλιάδες ευρώ, ο κύριος Τσιαμπούσης πρότεινε την αντικατάσταση των υπαρχουσών κερκίδων με μεταλλικές κερκίδες, για λόγους κόστους και την ανέγερση ενός κλειστού γυμναστηρίου, για τις ανάγκες των αθλητών κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε αυτό το πλάνο διαφώνησαν κάποιοι άνθρωποι του αθλητισμού, ζητώντας να γίνουν κερκίδες τέτοιες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν στον στεγασμένο χώρο διάδρομο 100 μέτρων και γραφεία. Μάλιστα, κάποιοι εξ’ αυτών είπαν ότι αν είναι να γίνουν ημίμετρα, να μη γίνει καλύτερα τίποτε. Καταλήξαμε να ζητήσουμε από τους μελετητές του κυρίου Θεοδωρίδη να μας παρουσιάσουν μια μελέτη που να συμπεριλαμβάνει όλα όσα ζητούσαν οι άνθρωποι του αθλητισμού, με την παραδοχή ότι το κόστος και τα διαθέσιμα χρήματα θα μας οδηγήσουν να αποφασίσουμε πόσα εκ της μελέτης θα υλοποιηθούν με τις 750 χιλιάδες ευρώ, έχοντας ωστόσο και τα υπόλοιπα της μελέτης ώριμα για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.
-Η εμπλοκή του ονόματος του επικεφαλής του Project εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης στο θέμα της μελέτης γίνεται εκ του πονηρού, αφού ο κύριος Τσιαμπούσης είναι ιδιώτης Τοπογράφος Μηχανικός, ο οποίος απλά συνέταξε το Τοπογραφικό Διάγραμμα, που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη και ουδεμία σχέση έχει με τη μελετητική ομάδα των μηχανικών που εκπόνησαν τη μελέτη για τις κερκίδες και όλες τις υπόλοιπες κατασκευές.
-Η μείζων αντιπολίτευση ουδέποτε εξέφρασε άλλη άποψη ή πρόταση για το τι πρέπει να προβλέπει η μελέτη, προφανώς επειδή από τη μία είναι γνωστή η πρακτική των κυρίων Μλεκάνη και Χαρακίδη να βάζουν τρικλοποδιές σε ο,τιδήποτε καλό πάει να γίνει στο Δήμο και από την άλλη επειδή αν πράγματι έκανε πρόταση για μειωμένο κοστολόγιο, όπως λέει σήμερα ότι δήθεν πρότεινε, θα είχε τους αθλητικούς συλλόγους απέναντί της. Και ως γνωστόν, στο λαϊκισμό ποτέ δεν είπε όχι η μείζων αντιπολίτευση.
-Οι απαραίτητες μελέτες, που είχε ζητήσει (;) ο κύριος Αυγενάκης τελείωσαν μέσα σε 45 μέρες περίπου από τους μελετητές του δωρητή, ωστόσο, σε όσα ήταν απαραίτητα για υποβολή για την περιβόητη χρηματοδότηση των 750 χιλιάδων ευρώ, όπως μας διαβεβαίωσαν από τη Δημοτική Αρχή, δεν απαιτούνταν τελικός προϋπολογισμός, ούτε τεύχη δημοπράτησης, ούτε επιμέρους μελέτες, όπως τα μηχανολογικά, οι γεωλογικές μελέτες κτλ. Τότε, αναφέρθηκε ένα κόστος της τάξης των 1,6 εκατομμυριών ευρώ, το οποίο όμως δεν ήταν απολύτως καθορισμένο ούτε τι αφορά ούτε για ποια τελική πρόταση.
-Όταν, πολύ σύντομα, καταλάβαμε όλοι ότι χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου δεν υπάρχει, το θέμα αφέθηκε και από τη Δημοτική Αρχή. Δεν μπήκαν ούτε στη διαδικασία να διαβάσουν τις κατατεθειμένες μελέτες και τι άλλο απαιτείται για να ολοκληρωθούν, προκειμένου να έχουμε μια ώριμη προς χρηματοδότηση πρόταση.
-Πριν μερικούς μήνες, στα τέλη του 2020, ο Δήμαρχος πήρε τη διαβεβαίωση ότι τέτοια έργα θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Τρίτσης. Οι μελετητές του δωρητή ολοκλήρωσαν το πακέτο των μελετών άμεσα (υπήρχαν λεπτομέρειες που έμεναν να διευθετηθούν εκ μέρους του δωρητή, που δεν υπήρχε η βούληση από πλευράς δήμου να ζητήσει να ολοκληρωθούν) και παραδόθηκε και παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε να ενταχθεί εξ’ ολοκλήρου στο Τρίτσης, να χρηματοδοτηθεί δηλαδή ο Δήμος με 5,8 εκατομμύρια ευρώ (έπειτα από τις εκπτώσεις αυτό το ποσό θα φτάσει σε λιγότερα από 3 εκατομμύρια) και να έχει η Δράμα ένα πλήρως ανακαινισμένο Εθνικό Στάδιο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες στίβου, αλλά και επαγγελματικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε, ότι ο προϋπολογισμός ενός έργου εξαρτάται από όσα προβλέπονται να γίνουν.
-Η μείζων αντιπολίτευση, ενώ υπερψήφισε την πρόταση ένταξης στο Τρίτσης, την επόμενη ημέρα έβγαλε δελτίο τύπου, που κατηγορούσε τους πάντες, εξαιρώντας βεβαίως την ίδια. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει στις εκφράσεις αυταρέσκειας των κυρίων Χαρακίδη και Μλεκάνη, που ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος τους καταδικάζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κι αυτοί τα βάζουν με τον κόσμο που δεν ξέρει τι ψηφίζει. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με τη ρητορική τους και τη στάση τους σπεύδουν να διώξουν τους ευεργέτες από τη Δράμα, για να τιμωρήσουν τους Δραμινούς, επειδή δεν τους ψήφισαν. Αλλά και η Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας ότι μόνο αυτούς μπορεί να κερδίσει σε μια εκλογική αναμέτρηση, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τους κρατήσει ζωντανούς, μήπως και επαναληφθεί το σκηνικό του 2019. Είναι γελασμένοι όμως γιατί ο κόσμος ήδη από το 2019 έδειξε την πρόθεσή του και αυτή η πρόθεση θα γίνει πραγματικότητα το 2023 και επόμενη Δημοτική Αρχή θα είναι το Project.
-Η θέση του Project είναι ότι σε αυτήν την συγκυρία, που ο Δήμος μπορεί να εκμεταλλευτεί την χρηματοδότηση από προγράμματα, όπως το Τρίτσης και που έχουμε την τύχη ως Δράμα να υπάρχουν δύο, τουλάχιστον, ευεργέτες, που καλύπτουν την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής και ωριμάζουν μελέτες με ιδιωτικά τους χρήματα, είναι εγκληματικό να βάζουν κάποιοι υποσημειώσεις και παρατηρήσεις, που ένα μόνο σκοπό έχουν: να μη γίνει τίποτε εν τέλει στην Δράμα. Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στο μίζερο δρόμο που επέλεξαν. Θα εξακολουθήσουμε να ψηφίζουμε κάθε τι θετικό για τη Δράμα, γνωρίζοντας ότι, τελικά, οι Δραμινοί αναγνωρίζουν αφενός την ανεπάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής και αφετέρου την ανάγκη να ομονοήσουμε σε κάποια μεγάλα θέματα, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα δεκαετιών για τη Δράμα, όπως το Κολυμβητήριο και το Εθνικό Στάδιο.
Κάποιοι προσπαθούν εναγωνίως να χάσει η Δράμα κάθε ευκαιρία για να γίνουν έργα που δεκαετίες λιμνάζουν. Ίσως επειδή κι αυτοί δεν κατάφεραν να τα κινήσουν. Κάποιοι άλλοι, πλήρως ανεπαρκείς οι ίδιοι, επαναπαύονται στη διάθεση των ευεργετών (στην προκειμένη του κυρίου Θεοδωρίδη, τον οποίο για άλλη μια φορά ευχαριστούμε για τη γενναιοδωρία του και τον πατριωτισμό του) και έχουν βάλει το Δήμο στον αυτόματο πιλότο. Έτσι, όμως, δουλειά δεν γίνεται και η Δράμα εξακολουθεί να χάνει ευκαιρίες.