Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα» αναφέρονται τα εξής:
- Καθημερινότητα
Η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη είναι από τους πιο κρίσιμους τομείς, που δείχνουν αν ένας Δήμος είναι οργανωμένος. Στο «Project για τη Δράμα» είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την ποιότητα της ζωής των δημοτών σε πρώτο πλάνο. Οι προτάσεις μας:
Πράσινο:
- Ενίσχυση του πρασίνου παντού. Ανάδειξη του περιαστικού άλσους στην περιοχή του παλαιού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
- Ανάδειξη της νότιας πλευράς της Αγίας Βαρβάρας σε οικιστική ζώνη με αυστηρές προδιαγραφές και κανόνες και παράλληλες διαδρομές πρασίνου και ευεξίας.
- Απομάκρυνση κάθε είδους μουσικού φεστιβάλ από τον χώρο των γρασιδιών της Αγίας Βαρβάρας με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος. Εναλλακτικές προτάσεις χώρων διεξαγωγής των φεστιβάλ (Στρατόπεδο Ανδρικάκη, ανάπλαση κλπ).
- Αγορά μηχανημάτων διαχείρισης πρασίνου.
- Τοποθέτηση λουλουδιών σε παρτέρια και κοινόχρηστους χώρους.
Αδέσποτα:
Ο υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου οδηγεί σε μέλλον χωρίς αδέσποτα, σέβεται τους συνδημότες του, έχει δίπλα του ένα ευτυχισμένο ζώο συντροφιάς. Η πρότασή μας βασίζεται:
-Στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς με βάση τον νόμο 4830/2021 (ο Νόμος αφορά τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα.)
-Στην ηθική και ανθρωπιά μας για ένα μέλλον με σεβασμό και ευζωία των τετράποδων συνδημοτών μας.
Προτείνουμε:
- Ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων και της λειτουργίας του κυνοκομείου από τον Δήμο Δράμας.
- Διαφάνεια με καταγραφή και δημοσιοποίηση κάθε χρόνο του έργου του κυνοκομείου (πόσοι σκύλοι μπήκαν στον χώρο, πόσοι στειρώθηκαν, πόσοι δέχτηκαν ιατρική φροντίδα, πόσοι πέθαναν, σε πόσους έγινε ευθανασία, πόσοι επανεντάχθηκαν, πόσοι υιοθετήθηκαν).
- Ενημέρωση δημοτών για τη νομοθεσία και ό,τι αυτή ορίζει για τις ευθύνες όσων έχουν ένα ζώο στο σπίτι τους.
- Ανάπτυξη φιλοζωικής κουλτούρας με σεμινάρια και πρωτοποριακές δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών για την προώθηση της υπεύθυνης κηδεμονίας σκύλου ή γάτας, την προστασία των αδέσποτων και την αποκατάσταση όσο γίνεται περισσότερων μέσω της υπεύθυνης υιοθεσίας. Η απόκτηση ενός κατοικίδιου πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή.
- Προώθηση υιοθεσίας των σκύλων που μπαίνουν στο κυνοκομείο. Ο Δήμος υποχρεούται να προωθεί όλα τα ζώα που μπαίνουν στο κυνοκομείο για υιοθεσία σε ιστοσελίδα με φωτογραφίες και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους και των χαρακτηριστικών τους.
- «Άνοιγμα» του χώρου του κυνοκομείου στο κοινό με συνεχή ενημέρωση των ωρών επίσκεψης για τους δημότες και προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Παροχή δωρεάν στειρώσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ευπαθών ομάδων, σε ζώα μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, σε ζώα με κηδεμόνες ΑμεΑ, ανέργους, πολιτών που ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς και στους σκύλους των κτηνοτρόφων.
- Έλεγχοι δημοτών, κτηνοτρόφων και κυνηγών με την συνδρομή της αστυνομίας ή της δημοτικής αστυνομίας όσον αφορά την υπεύθυνη συμπεριφορά τους προς τα ζώα τους, την στείρωση και την ηλεκτρονική τους σήμανση.
- Καταγραφή των αδεσπότων, των οικόσιτων ζώων των δημοτών και των κυνηγόσκυλων – τσομπανόσκυλων με την βοήθεια – συνεργασία των συλλόγων τους.
- Επιδοτούμενες στειρώσεις από τον Δήμο σε δεσποζόμενους σκύλους και γάτες (οι οποίες είναι εντελώς παραμελημένες από τον Δήμο έως σήμερα με ελάχιστες στειρώσεις τον χρόνο σε σχέση με την τεράστια ανάγκη που υπάρχει) σε δημότες με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
- Παροχή κινήτρων για σήμανση, στείρωση, υιοθεσία σκύλων και γάτων μετά από απόφαση του ΔΣ (άρθρο 12) με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο ΕΜΖΣ ζώων.
- Μελέτες και προετοιμασία για τις επόμενες κρατικές επιχορηγήσεις με στόχο περισσότερες στειρώσεις, δημιουργία νέου υπερσύγχρονου καταφυγίου, αποτεφρωτηρίου, και δεύτερου πάρκου σκύλων.
Διαδημοτικός Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος:
Δημιουργία διαδημοτικού περιβαλλοντικού συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος θα προωθεί, για όλους τους Δήμους που θα συμμετέχουν, κοινές πολιτικές για το περιβάλλον.
Δημοτική Αστυνομία:
Ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με σκοπό τον τακτικότερο έλεγχο και την ενεργητικότερη παρακολούθηση της κείμενης νομοθεσίας.
Αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζοκαθίσματα) και πλήρη εφαρμογή αυτού.
Πολιτικές ανθεκτικότητας της πόλης (Resilient City):
- Υποστήριξη Πολιτικών ανθεκτικότητας της πόλης (Resilient City).
- Δημιουργία ανοιχτών και πράσινων δημόσιων χώρων, καταγραφή και εκμετάλλευση κενών κτιρίων για προσωρινή χρήση από ομάδες που τα έχουν ανάγκη.
- Οργάνωση της προσφοράς ειδών και προσωπικής εργασίας για τη στήριξη μεταναστών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Εκμετάλλευση χειμάρρων και ρεμάτων:
- Σύνταξη μελετών ολοκληρωμένης διαχείρισης των όμβριων υδάτων.
- Διαχωρισμός του αποχετευτικού συστήματος των ομβρίων υδάτων από τους υπόνομους των αστικών λυμάτων.
Πεζοδρομήσεις-κυκλοφοριακό:
- Επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης της Δράμας.
- Δημιουργία στοχευμένων πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης.
- Δημιουργία λειτουργικού δικτύου ποδηλατοδρόμων.
- Λειτουργία του θεσμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων
- Αντικίνητρα για τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων στο στενό κέντρο της πόλης.
- Έλεγχος της παράνομης στάθμευσης.
- Ελεύθερη στάθμευση στους μόνιμους κατοίκους της γειτονιάς.
- Αλλαγή των κανονιστικών διατάξεων για θέσπιση και σήμανση θέσεων φορτοεκφόρτωσης στο κέντρο της πόλης για τις ανάγκες των καταστημάτων
- Συνεργασία με το ΚΤΕΛ Αστικών Λεωφορείων και με τα ΤΑΞΙ για την καλύτερη ανάπτυξη των μαζικών μέσων μεταφοράς.
- Κατασκευή κυκλικών κόμβων, όπου αυτοί είναι αναγκαίοι και μπορούν να κατασκευαστούν.
- Δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Δημιουργία Δημοτικού Παρκινγκ.
- Ανακήρυξη νέου Δημοτικού αναψυκτηρίου με προσιτό μίσθωμα στον παλιό χώρο της ποδηλατουπολης και επαναλειτουργία αυτής.
- Ανοικοδόμηση της γέφυρας που συνδέει τον ΟΣΕ με τον Στενήμαχο.
Αρχιτεκτονικές Μελέτες-Διαγωνισμοί:
- Εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών για κομβικά σημεία της Δράμας (Δημοτικός Κήπος, Πλατεία Ελευθερίας, Αγία Βαρβάρα, Πλατεία ΟΣΕ, περιαστικές περιοχές κ.α.).
Κοινόχρηστοι χώροι:
- Βιοκλιματική αναβάθμιση κοινόχρηστων δημοτικών χώρων.
- Αύξηση ανοιχτών δημόσιων χώρων με απαλλοτριώσεις.
- Βελτίωση της προσπελασιμότητας των κοινόχρηστων χώρων, ψήφιση νέου κανονισμού.
- Διάνοιξη οδών.
- Παροχή κινήτρων σε ιδιώτες για ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων.
- Εγκατάσταση δημόσιων βρυσών σε όλη την πόλη με την αξιοποίηση και των ιστορικών κρηνών.
- Επαναπροσδιορισμός, με ανοιχτή διαβούλευση, των όρων εμπορικής χρήσης των δημόσιων χώρων, με σεβασμό της προσβασιμότητας, του ιστορικού χαρακτήρα και της δημόσιας αισθητικής. Αυστηρή τήρηση του νέου πλαισίου
Εγκαταλελειμμένα οικόπεδα:
- Ενημέρωση των ιδιοκτητών για την υποχρέωσή τους να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων/ κατασκευών και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
- Αθλητισμός
Ο ρόλος του Δήμου είναι να συμβάλλει στη δημιουργία νέων στάσεων και συμπεριφορών στα πλαίσια της «Δια Βίου Άθλησης», στη δημιουργία σταθερής σχέσης με το φυσικό περιβάλλον, στην προάσπιση της σωματικής υγείας και στην ψυχαγωγία της Δραμινής οικογένειας. Προτείνουμε:
Διοίκηση Αθλητισμού
- Δημιουργία Αθλητικού Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας.
- Στελέχωση του Αθλητικού Οργανισμού με εξειδικευμένο προσωπικό στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΥΠΕΣ).
- Διασφάλιση νέων οικονομικών πόρων από διαφημίσεις, συμφωνίες με χορηγούς, επαναλειτουργία κυλικείων, εμπορική χρήση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Αθλητικές εγκαταστάσεις
- Συντήρηση, ανακατασκευή και αναβάθμιση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΘΗΣΕΑΣ, ΤΡΙΤΣΗΣ κλπ.).
- Συντήρηση και βελτίωση της προσβασιμότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων .
- Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.
- Εξάντληση δυνατοτήτων κατασκευής νέου κολυμβητηρίου Ολυμπιακών διαστάσεων με κερκίδες.
- Σύνδεση Δημοτικού Σταδίου (Αλέκος Φρούσιος) με το κλειστό γυμναστήριο (ΔΗΓΑ) και το Κολυμβητήριο. Εκμετάλλευση του πευκόφυτου λόφου της περιοχής του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας.
- Αναβάθμιση γηπέδου ποδοσφαίρου στο γήπεδο Κραχτίδη και κατασκευή ενός διαδρόμου με ελαστικό τάπητα.
- Δημιουργία παιδικής χαράς και αναψυκτηρίου σε κάποιο κομμάτι του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου Κραχτίδη.
- Ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
- Ψηφιακή οργάνωση αθλητικών εγκαταστάσεων.
- Αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων και απευθείας παραχώρηση αυτών ή μεταβίβαση μέσω του ΥΠΕΣ στο Δήμο Δράμας.
Άθληση για όλους
- Προγράμματα μαζικής άθλησης ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης και κινητικών ικανοτήτων ανταποδοτικά σε συνεργασία με πτυχιούχους ΣΕΦΑΑ.
- Προγράμματα άσκησης για υποψηφίους στρατιωτικών σχολών και ΣΕΦΑΑ, για προσχολική αγωγή και ειδικά προγράμματα άσκησης προσαρμοσμένα στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της, π.χ. «Άθληση για Ρομά» κ.α.
- Δημιουργία σταθμών άθλησης (base running) και φυσικής δραστηριότητας που θα παρέχουν: οργανωμένο βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο, αθλοπαιδιές, ενδυνάμωση, θεραπευτική άσκηση.
- Εξοπλισμός των σταθμών άθλησης με υπαίθρια όργανα άσκησης, ατομικά όργανα άσκησης, όργανα αποθεραπείας, στρώματα κλπ.
- Ανάπτυξη ηλεκτρονικών (e-sports) και μηχανοκίνητων σπορ με σκοπό την προσέλκυση της νέας γενιάς.
- Ενεργοποίηση και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (#BE ACTIVE) με σκοπό την υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής.
Εργασιακός αθλητισμός
- Οργάνωση πρωταθλημάτων εργαζομένων με υποστήριξη από ιατρικό κέντρο ή πανεπιστημιακή ομάδα (ΣΕΦΑΑ) για πρόληψη – παρέμβαση – αποκατάσταση.
- Δημιουργία δωρεάν καλοκαιρινού αθλητικού camp για εργαζόμενους.
Σωματειακός αθλητισμός
- Συνεργασία του Δήμου με όλους τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και ανάδειξή τους σε ζωντανά κύτταρα άθλησης.
- Μοριοδότηση των αθλητικών σωματείων.
- Έκδοση «Δελτίου Αθλητικής Υποστήριξης» για κάθε αθλητή συλλόγου με σκοπό την ανταποδοτικότητα και τον έλεγχο.
- Δημιουργία «Ταμείου Ανταποδοτικότητας» υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Άλλα Θέματα του Αθλητισμού
- Συνεργασία με τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς των γονέων και με τους ίδιους τους νέους, καθώς και συνεργασία με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς για την προώθηση και ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού.
- Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων.
- Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την αξιοποίηση του Κορυλόβου ως περιοχής Μαζικού Αθλητισμού. Καθορισμός χώρων απογείωσης για τους αεροπτεριστές σε συνεργασία με τον σύλλογό τους.
- Σύνταξη μελέτης εκμετάλλευσης για αθλητικούς και τουριστικούς σκοπούς του Ορεινού Όγκου, βόρεια του Δήμου Δράμας. Διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων βουνού.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με διοργανώσεις, ημερίδες και συνέδρια για θέματα μαζικού αθλητισμού.
- Ανάληψη αθλητικών διοργανώσεων (Αγώνες Εθνικών Ομάδων, Πανελλήνια πρωταθλήματα, τελικές φάσεις Σχολικών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων).
- Θέσπιση μιας αθλητικής «Ονειρούπολης», που θα διεξάγεται σε ετήσια βάση στο Δήμο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τουρνουά σκάκι, χειροσφαίριση δρόμου (streethandball), αγώνες δρόμου και στίβου κ.α.
- Βραβεύσεις των Δραμινών αθλητών και των σωματείων που έχουν πετύχει διεθνείς ή πανελλήνιες διακρίσεις.
- Ενίσχυση αθλητών, χρηματοδότηση αποστολών με προβολή του Δήμου.
Στη Δράμα γυρίζουμε σελίδα! Είσαι μέσα;