ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ RAYCAP, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ PRAGMA-IOT ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ»

Ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, πιλοτικό για ολόκληρη τη χώρα, υλοποιείται στον Δήμο Δράμας και αφορά την εξ αποστάσεως διαχείριση έξυπνων απινιδωτών, μέσα από τη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης, εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και συσκευής IoΤ για τον εξ αποστάσεως έλεγχο του απινιδωτή.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα επιτρέπει τον έλεγχο της λειτουργίας αρχικά 10 απινιδωτών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά κτιρίων, με στόχο την αποτελεσματικότερη διάσωση σε περίπτωση ανάγκης, καθώς υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτούς. Σκοπός της συνεργασίας του Δήμου Δράμας, της εταιρείας Raycap, η οποία δώρισε τους απινιδωτές, της εταιρείας Pragma-IoT, η οποία δημιούργησε την πλατφόρμα και τις εφαρμογές, και του συλλόγου «Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής» (ΔΕΔΚΑ), είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας απινιδωτών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η διασφάλιση της σωστής συντήρησης και λειτουργίας των συσκευών.

Μέσα από τη πλατφόρμα διαχείρισης παρέχονται δυνατότητες όπως λειτουργίες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, αναφορές κατάστασης συσκευών και διαχείριση συντήρησης, ενημερώσεις για τη θέση και τη χρήση κάθε απινιδωτή. Οι προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε κρίσιμες στιγμές, η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και η δημιουργία πρότυπου μοντέλου για άλλους Δήμους. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πιλοτικού προγράμματος, διεύρυνση του δικτύου απινιδωτών, καθώς και εκπαίδευση πολιτών και επαγγελματιών υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Raycap το 2019 είχε προχωρήσει σε δωρεά 28 απινιδωτών προς τον Δήμο Δράμας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν εντός δημοτικών ή δημόσιων κτιρίων, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμοι μόνο εντός του ωραρίου των αντίστοιχων υπηρεσιών που φιλοξενούνται κτίρια.

Η συνέντευξη τύπου

Σχετική συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος εξ αποστάσεως διαχείρισης των έξυπνων απινιδωτών, παραχώρησαν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας κ. Σοφία Τσακιρίδου, ο υπεύθυνος πληροφορικής της εταιρείας Raycap κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο υπεύθυνος ανάπτυξης λογισμικού της εταιρείας Pragma-ΙοΤ κ. Κωνσταντίνος Κιτσικούδης, ο καρδιολόγος και Πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΔΚΑ κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος και η Γραμματέας και εκπαιδευτήρια του συλλόγου ΔΕΔΚΑ κ. Αλεξάνδρα Μπακάλη, ενώ παρευρέθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Δράμας κ. Ελένη Αποστολίδου και κ. Χρήστος Οικονομίδης.

Όπως ανέφερε η κ. Τσακιρίδου, «έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας εκπροσώπους της δωρήτριας εταιρείας Raycap», η οποία δώρισε το 2019 απινιδωτές στον Δήμο Δράμας, καθώς και «εκπροσώπους της εταιρείας Pragma που δημιούργησαν και θα τρέξουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 10 απινιδωτές που είναι τοποθετημένοι εντός του αστικού ιστού στον Δήμο Δράμας και έχουμε σκοπό στην ουσία να τους κάνουμε ενεργούς και χρήσιμους». «Ήδη ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Δράμας έχει τοποθετήσει έξω από τα κτίρια που βρισκόταν τα κουτιά στα οποία θα βρίσκονται οι απινιδωτές, έτσι ώστε με την εφαρμογή του προγράμματος να έχουμε και την άμεση χρήση τους», πρόσθεσε η κ. Τσακιρίδου.

Ακόμη, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας επεσήμανε: «Βρισκόμαστε περίπου 7 μήνες από την αρχική πρόθεση του Δημάρχου Δράμας να προχωρήσει όλη αυτή την υπόθεση που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο, πως οι απινιδωτές ενώ δωρήθηκαν, δεν χρησιμοποιούνται. Δέχτηκε επισκέψεις από τους εκπρόσωπους της ΔΕΔΚΑ, από εκπρόσωπους της εταιρείας Raycap, όπου του παρουσίασαν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να πάει πολύ μπροστά όλη αυτή την προσπάθεια και τους δημότες του Δήμου Δράμας, τους πολίτες, τον ίδιο τον Δήμο». Όπως είπε, η συγκεκριμένη συνάντηση για τη συνέντευξη τύπου «δείχνει ότι τα λόγια γίνονται πράξεις και ευελπιστούμε ότι πραγματικά θα σωθούν άνθρωποι που δεν θα είχαν τύχη, εάν δεν είχαμε αναλάβει αυτό το έργο».

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι πριν από κάποια χρόνια η Raycap δώρισε τους απινιδωτές στον Δήμο Δράμας και πρόσθεσε ότι «το project, το οποίο έχει έναρξη πιλοτικά στον Νομό Δράμας και θα έχει πανελλήνια εμβέλεια αργότερα, εξυπηρετεί και διασφαλίζει ότι αυτές οι συσκευές που έχουν δωριθεί, οι απινιδωτές, θα είναι ενεργοί. Ένας απινιδωτής χρειάζεται συνεχή συντήρηση και εξασφάλιση ότι οι μπαταρίες του είναι ενεργές ώστε να μπορεί να σώσει μια ζωή. Αυτό θα το κάνουμε με μια έξυπνη συσκευή και με μια πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για αυτό τον σκοπό, η οποία έχει γίνει από την εταιρεία Pragma και είναι σύλληψη και ιδέα που έχει γίνει μαζί με τον Χρήστο Οικονομίδη και τη ΔΕΔΚΑ στα πλαίσια πολλών χρόνων που έχουμε ασχοληθεί σε αυτό το κομμάτι». Ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι «ξεκινάμε με 10 απινιδωτές πιλοτικά για κάποιους μήνες στη Δράμα» και υπογράμμισε ότι σημαντικό κομμάτι είναι και η εκπαίδευση των πολιτών, την οποία έχει αναλάβει ο σύλλογος ΔΕΔΚΑ.

Ο κ. Κιτσικούδης παρουσίασε τα τρία βασικά συστατικά του προγράμματος. Το πρώτο είναι η πλατφόρμα διαχείρισης απινιδωτών. Όπως είπε ο κ. Κιτσικούδης, «γίνεται η κύρια διαχείριση των απινιδωτών και μπορούν να μπουν οι χρήστες με διαφορετικούς ρόλους μέσα σε αυτή την πλατφόρμα, όπως για παράδειγμα συντηρητές, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, διαχειριστές πλατφόρμας και Αστυνομία». Δεύτερο συστατικό είναι μια mobile εφαρμογή, «η οποία είναι διαθέσιμη ευρέως στο κοινό με σκοπό να μπορούν οι χρήστες να ανταπεξέλθουν άμεσα σε κάποιο συμβάν για να σώσουμε μια ζωή». Ο κ. Κιτσικούδης ακόμη σημείωσε: «Τέλος, υπάρχει μια έξυπνη IoT συσκευή, η οποία έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία μας, εξολοκλήρου από το μηδέν, η οποία έχει δύο σκοπούς. Είναι να κάνει track έναν απινιδωτή σε περίπτωση ενός συμβάντος και να ενημερώσει τους χρήστες των κινητών συσκευών για τη θέση που βρίσκεται και το πώς κινείται στην πόλη για να πάμε να σώσουμε μια ζωή. Η δεύτερη λειτουργία της IoT συσκευής είναι να καταλαβαίνει την κατάσταση του απινιδωτή, εάν έχει τελειώσει η μπαταρία του ή εάν έχει κάποιο σφάλμα, με σκοπό να ενημερώσει τους συντηρητές για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα».

Η κ. Μπακάλη είπε ότι «στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του Νομού Δράμας, γιατί όπως ξέρουμε τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν εκτός Νοσοκομείου και τα περισσότερα φτάνουν καταληκτικά στο Νοσοκομείο. Οπότε στόχος μας είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε όσο γίνεται περισσότεροι μέσα στην πόλη μας, ακόμη και στον Νομό, αυτά τα περιστατικά και να μπορέσουμε να τα ανανήψουμε και να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι ζωντανοί στο Νοσοκομείο. Ήδη μέχρι τώρα, τα τελευταία δυόμιση με τρία χρόνια, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 5.000 πολίτες σε διάφορους χώρους, σε αθλητικούς χώρους, στο Νοσοκομείο, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, ακόμη και με το ΕΚΑΒ έχουμε συνεργασία. Στόχος μας, όμως, είναι περισσότεροι να εκπαιδευτούν για να μπορέσουμε να έχουμε χαμηλό ποσοστό ανακοπών στη Δράμα».

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα project μοναδικό στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα θα πάρει και ευρωπαϊκή πατέντα, ενώ θα μεταφερθεί προς χρήση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ευελπιστούμε ότι αυτή η καινοτομία η δική μας θα δώσει βήμα για να σωθούν πάρα πολλές ζωές. Να ξέρετε ότι πολλοί από τους απινιδωτές, οι οποίοι ήδη κυκλοφορούν μέσα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, γιατί έχουν λήξει οι μπαταρίες τους, γιατί έχουν λήξει τα patch ή γιατί δεν υπάρχουν και πολλοί χρήστες για να τους χρησιμοποιήσουν. Όλο αυτό το project που έχουμε κάνει είναι για να βοηθήσει αυτές εδώ τις αδυναμίες. Το ότι μπορέσαμε και εκπαιδεύσαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παραπάνω από 5.000 συμπολίτες μας, είναι άθλος αυτό που έχει γίνει στη Δράμα. Ευελπιστούμε, ο στόχος είναι μέσα στη δεκαετία το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει γνώση το πώς πρέπει να χρησιμοποιεί αυτούς εδώ τους απινιδωτές».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Στην Ελλάδα περίπου το 6% των αιφνίδιων θανάτων σώζονται, στην Ευρώπη το 27%. Κάνοντας αυτή την εφαρμογή, ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε το 30%. Ο στόχος αυτός είναι. Πιστεύω να υπάρχουν συνεχιστές. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Το όραμά μας είναι πολύ διευρυμένο και πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά».