ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Γ. ΖΙΜΠΙΔΗ, ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ Θ. ΖΕΚΕΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΟΞΑΤΟΥ Δ. ΜΑΡΚΟΥ

 

  • Γ. Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Η προκήρυξη του αναδασμού της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία αριθμεί 19.000 στρέμματα, έγινε το 2007 επί Νομαρχίας Δράμας»
  • Γ. Ζιμπίδης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής: «Τελειώνει η υπόθεση για την οποία είχαμε δεσμευτεί μαζί με τον Περιφερειάρχη, σε συνεργασία φυσικά με τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τις δικές μας υπηρεσίες»
  • Θ. Ζεκερίδης, Δήμαρχος Δοξάτου: «Για μένα αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να αρχίζει κάτι. Αν αρχίζει, θα τελειώσει»
  • Δ. Μάρκου, Πρόεδρος Κοινότητας Δοξάτου: «Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις μετά την εκλογή μας ήταν με τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και σε συνεργασία με τον Δήμο αναδείξαμε το θέμα»

 

Κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με τον «Αναδασμό Αγροκτήματος Δοξάτου Π.Ε. Δράμας», μελέτης ύψους 1.120.000 ευρώ, παραχώρησαν την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δοξάτου κ. Διογένης Μάρκου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι «από τις 14 Δεκεμβρίου έχουν σταλεί από την αρμόδια υπηρεσία μας τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης “Αναδασμού Αγροκτήματος Δοξάτου Π.Ε. Δράμας”», προθέτοντας πως «η προκήρυξη του αναδασμού της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία αριθμεί 19.000 στρέμματα, έγινε το 2007 επί Νομαρχίας Δράμας». Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, «14 χρόνια είχε εγκλωβιστεί όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος αναπτύσσεται οικονομικά και επαγγελματικά σε αυτά τα 19.000 στρέμματα, γιατί δεν μπορούσε από το 2007 μέχρι και σήμερα να κάνει κάποια δραστηριότητα», όπως π.χ. γεωτρήσεις για πότισμα αγροκτημάτων, πολυετείς καλλιέργειες, υποδομές, αγροτικές αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «έχουμε κλείσει το έργο σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία του, σε ό,τι αφορά τη μελέτη του, η οποία δεν υπήρχε», εξηγώντας πως όταν ξεκίνησε η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας το ποσό που αναγραφόταν για τον σκοπό του έργου ήταν 750.000 ευρώ, όμως «με αυτό το ποσό δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσουμε στην εκτέλεση του έργου αυτού του μεγέθους», καθώς απαιτούνταν άλλες 370.000 ευρώ, οι οποίες θα αφορούσαν την περιβαλλοντική μελέτη και την υδραυλική μελέτη. «Φτάσαμε στο να αυξήσουμε το ποσό στο 1.120.000 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων και των μελετών που δεν υπήρχαν» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Από εκεί και πέρα, θα απαιτηθούν άλλες 35 ημέρες για τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ ο ανάδοχος, όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δεν θα προκύψει βάσει μειοδοτικής προσφοράς, αλλά θα κριθεί από Επιτροπή ποιος θα το αναλάβει, με κριτήρια κατά 70% από την τεχνική επάρκεια και γνώση του αναδόχου και 30% από το ποσοστό έκπτωσης. Η μελέτη προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε 24 μήνες, ενώ οι χρόνοι, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, εξαρτώνται από τυχόν ενστάσεις μεταξύ συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τη Διευθύντρια κα κ. Ιωάννα Σαρίγκολη, τους τοπογράφους μηχανικούς κ.κ. Ιωάννη Καλαμπούκα και Σταμάτη Χούτο, καθώς και την κα Νίκη Κεφαλίδου, η οποία έχοντας ασχοληθεί στο παρελθόν με εγγειοβελτιωτικά έργα, συνεργάστηκε με την ΔΑΟΚ. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους δημόσια, γιατί νομίζω ότι οι επιτυχίες όλων αυτών των έργων είναι η καλή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Ζιμπίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς ο ίδιος το είχε προτάξει ως προϋπόθεση για τη συνεργασία της παράταξής του με την παράταξη του κ. Μέτιου. «Τελειώνει η υπόθεση για την οποία είχαμε δεσμευτεί μαζί με τον Περιφερειάρχη, σε συνεργασία φυσικά με τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τις δικές μας υπηρεσίες» σημείωσε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ο οποίος τόνισε: «Νιώθω ικανοποίηση γιατί υλοποίησα μια υπόσχεση που είχα δώσει». Ακόμη, ο κ. Ζιμπίδης επεσήμανε πως «θα παρακολουθώ από κοντά, άσχετά από τη θέση στην οποία θα βρίσκομαι, την εξέλιξη όλου του έργου».

Από την πλευρά του, ο κ. Ζεκερίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Ζιμπίδη «για τις δράσεις τους και την αποφασιστικότητα για θέματα τα οποία μας αφορούν και είναι σημαντικά». Ακόμη επεσήμανε πως ο ίδιος ήταν «σίγουρος ότι από την στιγμή η συγκεκριμένη Διοίκηση της Περιφέρειας, θα αναλάμβανε να δώσει λύση, θα την έδινε». Σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης του έργου, ο Δήμαρχος Δοξάτου σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει άγχος, καθώς «πραγματικά υπάρχουν προβλήματα και μπορεί να πάει πιο πίσω ο χρόνος, αλλά για μένα αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να αρχίζει κάτι. Αν αρχίζει, θα τελειώσει. Δεν είναι κανείς βλάκας, είτε μας διαδεχτεί, είτε είμαστε οι ίδιοι, να αφήσει ένα έργο ιδιαίτερα χρήσιμο για τον κόσμο και να μην το ολοκληρώσει». Επίσης, ο κ. Ζεκερίδης τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας της συμφερότερης προσφοράς, γιατί «με τις μειοδοτικές διαδικασίες έχουμε πάντα προβλήματα και πάντα βλέπουμε καθυστερήσεις». «Το συμφερότερη είναι πραγματικά μια πολύ καλή λύση, σας συγχαίρω για αυτή την επιλογή και μακάρι να μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες παρόμοιες ενέργειές μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δοξάτου. Για τον ρόλο που θα έχει από εδώ και πέρα ο Δήμος, ο κ. Ζεκερίδης είπε πως θα αναλάβει τη «ζύμωση των ωφελειών που θα έχουν οι δημότες μας από αυτή τη διαδικασία», καθώς «υπάρχουν πάντα γκρίνιες όταν πάμε στην εφαρμογή αυτών των πράξεων». «Θα είμαστε εκεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να δούμε θέματα υποδομών, τα οποία τώρα μας είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε μία πάρει μια μεγάλη επιχορήγηση για αγροτική οδοποιία. Είναι διαφορετικό να προγραμματίζεις μια αγροτική οδοποιία σε ένα χώρο με αναδασμό και διαφορετικό να την προγραμματίζεις σε ένα χώρο, όπου έχουμε τεράστια προβλήματα, ακόμη και ιδιοκτησιακά» δήλωσε ο κ. Ζεκερίδης και αναφέρθηκε και στο θέμα της διαδικασίας αναδασμού των Τεναγών των Φιλίππων στα όρια του Δήμου του. «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είστε κάπου αλλού και ο ένας και ο άλλος» ανέφερε ο Δήμαρχος Δοξάτου, απευθυνόμενος στους δύο Αντιπεριφερειάρχες και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είστε άξιοι και ικανοί αυτό να το ολοκληρώσετε και το άλλο να το βάλετε να ξεκινήσει».

Τέλος, ο κ. Μάρκου για το θέμα του Αναδασμού του Δοξάτου σημείωσε: «Ήταν ένας προσωπικός μου στόχος, αλλά και στόχος του Συμβουλίου της Κοινότητας Δοξάτου, με το που αναλάβαμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε ενέργειες για την υλοποίησή του. Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις μετά την εκλογή μας ήταν με τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και σε συνεργασία με τον Δήμο αναδείξαμε το θέμα», προσθέτοντας πως «είχαμε δεσμεύσεις από τον κ. Παπαδόπουλο και όπως φαίνεται έχουν υλοποιηθεί κιόλας». Ο κ. Μάρκου εξέφρασε τη χαρά του «που ανακοινώνουμε ένα τέτοιο έργο για το Δοξάτο», ενώ σχετικά με τη συμφερότερη προσφορά είπε πως είναι σημαντικό «γιατί θα γλυτώσουμε ατέλειες και θα έχουμε ανάδοχο, ο οποίος θα έχει ασχοληθεί με αναδασμούς και όχι απλά κάποιος που θα δώσει μια μικρή προσφορά». Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δοξάτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο Δοξάτου και τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Ζιμπίδη, «οι οποίοι συνετέλεσαν στο να υλοποιηθεί αυτό το έργο στο Δοξάτο». Τέλος, ο κ. Μάρκου έκανε λόγο για «σημαντικό έργο», καθώς «οι αγρότες στην Κοινότητα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από το 2007».