«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Προερχόμαστε από μια διπλή, εμφατική ήττα. O χαρισματικός ηγέτης του κόμματος Αλέξης Τσίπρας έκανε στην άκρη για να περάσει το νέο κύμα. Η δήλωση υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου προσιδιάζει στην προσωπικότητά της, ήταν λιτή, περιεκτική, μετρημένη, δίχως περίτεχνα σχήματα. Από άποψη πολιτικής ουσίας ήταν μια δήλωση που ανταποκρίνεται στην αγωνία της κοινωνίας και των φίλων και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και σαφώς αποτελεί δείγμα ενός διευρυμένου πολιτικού πλαισίου. Είχε αναφορές και σε άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Με αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη».

Αυτά τόνισε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Στέλλα Παπαμιχαήλ, σημειώνοντας ότι είναι θετικό το ότι γίνεται μια σοβαρή συζήτηση χωρίς κραυγές και αποκαθηλώσεις για το ποιοι θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας: «Προσωπικά, θα περιμένω να δω όλες τις υποψηφιότητες προκειμένου να γνωρίζω μεταξύ ποιων έχω να επιλέξω. Αυτό θα γίνει ως την Κ.Ε. το Σαββατοκύριακο», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το που πρέπει να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρατήρησε: «Η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι αριστερό ή κεντροαριστερό πρόταγμα; Τα κοινωνικά δικαιώματα, το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι τις υπερωρίες είναι αριστερό ή κεντροαριστερό πρόταγμα; Το να τηρείς τη νομοθεσία για το περιβάλλον είναι αριστερή ή κεντροαριστερή πολιτική; Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς. Αυτή είναι παρακαταθήκη μας, με αυτό πορευόμαστε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προσδιορίζουμε την πολιτική μας στόχευση σε ένα αμιγώς αριστερό ακροατήριο διότι τα προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο το χαμηλό ποσοστό των τελευταίων εκλογών αλλά το γεγονός ότι περιοχές που παραδοσιακά ανήκαν στην Αριστερά όπως η Β’ Πειραιά ή οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας, στράφηκαν στην κάλπη της Ν.Δ. Κάτι άλλο προφανώς συνέβη, δεν φταίει ότι δεν ήμασταν αρκετά αριστεροί. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε την μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο χρόνο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές ανάδειξης της νέας ηγεσίας, ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην ήττα του είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει θεσμικές και πολιτικές υποχρεώσεις. Επομένως, συντάσσομαι κι εγώ με όσους λένε ότι πρέπει να γίνουν σύντομα οι εκλογές. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πάει στη ΔΕΘ ο μεταβατικός Πρόεδρος. Πρέπει μέχρι τότε να έχουμε εκλέξει Πρόεδρο ώστε τελειώσει η εκκρεμότητα και να υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνόμαστε στον κόσμο συγκροτημένα», ανέφερε

Σχετικά με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που ενδεχομένως ανακοινωθούν, εξέφρασε την άποψη ότι ο πλουραλισμός των υποψηφίων ενισχύει την ιδεολογική και πολιτική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το στίγμα του κόμματος την επόμενη μέρα ενώ αναμένεται να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον του κόσμου, να προσέλθουν περισσότεροι να ψηφίσουν ώστε να έχουμε έτσι μια νομιμοποίηση του νέου επικεφαλής αλλά και μια δυναμική στη κοινωνία.