Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως μειώθηκε κατά 16% την περασμένη εβδομάδα (7-14/2) στα 2,7 εκατομμύρια. Το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε μείωση κατά 10% (στους 81.340) των θανάτων εξαιτίας της νόσου Covid-19, σε σύγκριση με επτά ημέρες νωρίτερα –βάσει των δεδομένων ως την Κυριακή (14/2). Από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ σημειώνεται ότι, σε πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου καταγράφηκε διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με εξαίρεση την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία καταγράφηκε αύξηση των μολύνσεων κατά 7%.
Αναλυτικότερα, σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 20% στην Αφρική και στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, κατά 18% στην Ευρώπη, κατά 13% στη νοτιοανατολική Ασία και κατά 16% στην αμερικανική ήπειρο. Όπως ανέφερε τη Δευτέρα 15/2 ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά σχεδόν 50%, συγκριτικά με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια που επιβεβαιώνονταν την εβδομάδα της 4ης Ιανουαρίου. Ο ίδιος τόνισε: «Αυτό δείχνει ότι απλά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν αποτέλεσμα, ακόμα και μετά την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών (του ιού)». «Εκείνο που έχει σημασία τώρα είναι το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την τάση. Η φωτιά δεν έχει σβήσει, αλλά μειώσαμε το μέγεθός της. Αν σταματήσουμε τη μάχη σε οποιοδήποτε μέτωπο, θα αναζωπυρωθεί», συμπλήρωσε.
Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία είχε βρεθεί σε 94 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή σε οκτώ περισσότερες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη.
Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική είχε εντοπιστεί σε 46 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στις διπλάσιες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη, με κρούσματα μετάδοσής του στην κοινότητα σε τουλάχιστον 12 από αυτές.
Σε ό,τι αφορά τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορονοϊού, αυτή είχε εντοπιστεί σε 21 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, έξι περισσότερες σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.
Για το διάστημα από τις 8 ως τις 15 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού (673,000) παγκοσμίως. Στη Βραζιλία καταγράφηκαν πάνω από 318.000 κρούσματα, στη Γαλλία πάνω από 127.000, στη Ρωσία πάνω από 104.000 και στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 97.000 κρούσματα.
Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ , ert.gr