Πηγή: Eurokinissi

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του γ.γ Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους για το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τις ηλικίες 35-39 για όλα τα εμβόλια, αποτυπώνουν την βούληση της κυβέρνησης να πατήσει γκάζι στους εμβολιασμούς την τελευταία εβδομάδα του Μαίου και να μπει όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στον Ιούνιο.

Χθες άλλωστε ξεπεράστηκε το φράγμα των 5 εκ. εμβολίων στο σύνολο, ενώ έχουν πλέον πάνω 3,2 εκ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για ακόμα μεγαλύτερα νούμερα έως τα μέσα Ιουνίου. Η μία δόση άλλωστε φαίνεται πως είναι και το «κλειδί» που ξεκλειδώνει τα επόμενα βήματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξουν και οι εσωτερικοί της εστίασης μόνο για εκείνους που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ανοίξουν οι πλατφόρμες για όλες τις ηλικίες, καθώς δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν «προνόμια για εμβολιασμένους» όταν δεν έχουν ακόμα πρόσβαση όλοι. Εξου και, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση πατά γκάζι, ώστε μέσα στον Ιούνιο να έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για όλη την χώρα.

Ο σχεδιασμός είναι ανά 3-4 μέρες – ανάλογα και το πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός σε κάθε κατηγορία που ανοίγει – να δίνεται πρόσβαση και σε μία νέα ηλικιακή ομάδα.  Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έως την επόμενη Δευτέρα 31 Μαίου θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 30-34 και έως 7 Ιουνίου θα έχει ανοίξει και για τους 20 έως 29 ετών. Από εκεί και πέρα θα μπορούν να εφαρμοστούν και τα πρώτα προνόμια για εμβολιασμένους αρχής γενομένης από την εστίαση.

Η πίεση του τουρισμού

Η επιτάχυνση της κυβέρνησης στο άνοιγμα του εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες υπαγορεύεται από μία ακόμα ανάγκη. Ο τουρισμός το τελευταίο δεκαήμερο φαίνεται πως ανεβάζει στροφές και εάν συνεχίσει έτσι εντός του Ιουνίου θα είναι σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, συνεπώς το άνοιγμα της εστίασης και σε εσωτερικούς χώρους, μετά την καθολική απελευθέρωση του εμβολιασμού, θα αυξήσει την χωρητικότητα και θα φέρει επιπλέον έσοδα σε επιχειρηματίες και κράτος, κομβικό για έναν κλάδο κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. Τέλος, από τα μέσα Ιουνίου δεν αποκλείεται να δούμε και την άρση των  περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν σε γάμους και βαφτίσια, που μπορεί να γίνονται έως 100 άτομα.

Πηγή: moneyreview.gr