Το πόρισμα του ΚΚΕ στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης παρουσιάστηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη.
Στη συνέντευξη μίλησαν ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ και οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Διακομματική Επιτροπή, Γιάννης Δελής και Λιάνα Κανέλλη.
Στην ομιλία του, ο Διονύσης Κλάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως ένας βασικός στόχος των αστικών κομμάτων με τα πορίσματα που κατέθεσαν είναι να καλλιεργήσουν την αναμονή στον λαό πως δήθεν τα ζητήματα της περιοχής μπορούν να λυθούν με «στοχευμένες» και «έξυπνες» παρεμβάσεις από πλευράς του κράτους. Παράλληλα σημείωσε πως «το κρατικό – κυβερνητικό ενδιαφέρον ενεργοποιείται τώρα, αφού εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή ως χώρο-βάση στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και όχι μόνο».
Όσον αφορά το γιατί κατατέθηκαν διαφορετικά πορίσματα από τα κόμματα της Επιτροπής, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει, κόντρα στην υποτιθέμενη και ψευδεπίγραφη ενότητα, ότι υπάρχουν ασυμφιλίωτα, διαφορετικά ταξικά συμφέροντα μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του.
«Όσα επίθετα και αν βάλουν προπαγανδιστικά τα αστικά κόμματα μπροστά από τη λέξη ανάπτυξη, π.χ “δίκαιη”, “βιώσιμη” κλπ., όσο αυτή θα έχει το βασικό χαρακτηριστικό ότι είναι καπιταλιστική δεν θα μπορέσει να είναι ποτέ υπέρ των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ με την κατάθεση του δικού του πορίσματος στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη συμβάλλει και από αυτό το βήμα στην ανάδειξη του διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που προτείνει στην εργατική τάξη και τον λαό της περιοχής και συνολικά της χώρας.
Από την άλλη, όσον αφορά τα ξεχωριστά πορίσματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, αυτά κατατέθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στις πιθανές κάλπες του επόμενου χρόνου παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι «copy paste».
Αυτό συνέβη, καθώς -όπως υποστήριξε- έχουν κοινή στρατηγική, δηλαδή τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, όπως για παράδειγμα αυτά των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που επενδύουν στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, στο LNG, στις μονάδες παραγωγής Ενέργειας με φυσικό αέριο, στους φαρμακοβιομήχανους, στους κατασκευαστικούς ομίλους που θα αναλάβουν τη «Σιδηροδρομική Εγνατία», τις νέες οδικές αρτηρίες και άλλους.
«Εμείς καλούμε τον λαό της περιοχής να μη χάσει άλλον πολύτιμο χρόνο» τόνισε, «να μην περιμένει λύσεις από τα πάνω, από ένα κράτος που κάθε μέρα δείχνει τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα» και πρόσθεσε πως οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα από δεκάδες εργατικά σωματεία, φορείς του λαϊκού κινήματος για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής στην Υγεία, στην Παιδεία, στην πολιτική προστασία κ.ά. είναι ελπιδοφόροι.
Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου έχουν ήδη αποδείξει πως δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα
Ο Γιάννης Δελής μεταξύ άλλων τόνισε πως η Περιφέρεια της ΑΜΘ καλείται να παίξει το επόμενο διάστημα έναν αυξημένο ρόλο στο σχεδιασμό της αστικής τάξης, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης.
«Ο διακηρυγμένος στόχος για μετατροπή της Θράκης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο», είπε, «ακριβώς αυτόν το ρόλο υπηρετεί κι εδώ βρίσκεται όλη η ουσία του αστικού σχεδιασμού για την περιοχή της Θράκης».
Σημείωσε πως ένα μέρος του αστικού σχεδιασμού για την περιοχή που αφορά την Ενέργεια έχει ήδη υλοποιηθεί και μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα: «Ενώ από τη Θράκη περνάνε δύο αγωγοί φυσικού αερίου, αυτή παραμένει πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια», είπε και πρόσθεσε πως ο λαός της περιοχής δεν έχει ακόμα πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ το κόστος σύνδεσης θα είναι απαγορευτικό για χαμηλόμισθους και ανέργους.
Από την άλλη, οι σχεδιασμοί αυτοί εναρμονίζονται με τους στόχους αύξησης της κερδοφορίας ντόπιων και ξένων κολοσσών, αλλά και με τις στρατηγικές επιδιώξεις ΗΠΑ και ΕΕ για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ανάλογους στόχους, συνέχισε, υπηρετούν τα επενδυτικά σχέδια για κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπως στην Κομοτηνή, που δημοσιεύματα τη χαρακτηρίζουν ως το «νέο Ενεργειακό Κέντρο» μετά την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης στη Δυτ. Μακεδονία αλλά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν ήδη και αυτά που σχεδιάζονται και που «δεν έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού σε φτηνό ρεύμα, αλλά προκρίνεται η διασύνδεση με τη Βουλγαρία και άλλες χώρες για εξαγωγή ρεύματος. (…) Με λίγα λόγια, όλα τα σχέδια της αστικής τάξης για τον κλάδο της Ενέργειας στην περιοχή δεν αφορούν τελικά τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία».
Αναγνωρίζουν την ανάγκη έργων υποδομών, μόνο αν το επιτάσσει η λογική κόστους – οφέλους
Όσον αφορά την για την ανάγκη να βελτιωθεί το οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή, για την ανάγκη να κατασκευαστούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, παιδικοί σταθμοί, για αντιπλημμυρικά έργα κλπ., όπως τόνισε ο Γ. Δελής, μιλάνε όλα τα κόμματα στα πορίσματά τους και συμφωνούν. Όμως, πρόσθεσε πως η βασική διαφορά του ΚΚΕ από όλους του υπόλοιπους βρίσκεται για παράδειγμα στο ότι κανείς τους δεν μιλάει για την κατάργηση των διοδίων, κανείς από τα άλλα κόμματα δεν μιλάει για το ποιος πληρώνει όλα αυτά τα έργα μία και δύο και τρεις φορές, γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα μιας και αποτελούν βασικές ανάγκες του λαού της Περιφέρειας. «Και αυτό», πρόσθεσε, «γιατί όποιο έργο γίνεται πρέπει να συμφωνεί με τη λογική κόστους – οφέλους. Καθώς και από το στόχο να εξυπηρετεί το όποιο έργο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».
Ιδιαίτερα επίσης στάθηκε στην ανάγκη της διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει επείγοντα χαρακτήρα για την περιοχή, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ταχύτατη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα της Θράκης σε μεγάλο στρατιωτικό κόμβο και σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, που όπως είπε καθορίζει πλέον σε μεγάλο βαθμό την περιοχή, η οποία πραγματοποιείται γιατί αυτό επιτάσσουν οι επιδιώξεις και οι φιλοδοξίες της ελληνικής αστικής τάξης και όχι η ασφάλεια του λαού και της περιοχής, που μετατρέπεται σε στόχο των αντιπάλων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.
Στα ζητήματα της Παιδείας, του Πολιτισμού, της μειονότητας και των προσφύγων και των μεταναστών στάθηκε με τη σειρά της η Λιάνα Κανέλλη. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στον τομέα της Παιδείας, η Θράκη -ειδικότερα οι περιοχές της Κομοτηνής και της Ξάνθης- αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια της σχολικής διαρροής στη χώρα, γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις ανάγκες του λαού της περιοχής στην Παιδεία από την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση της Εκπαίδευσης στη Θράκη.
Αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για νέες υποδομές – σχολικά κτίρια καθώς και για τη βελτίωση των υπαρχόντων σε όλη την περιοχή. Όπως είπε, στα Γυμνάσια – Λύκεια της περιοχής είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα τμήματα των 27-28 μαθητών, με την κατάσταση, μάλιστα, να είναι ακόμα χειρότερη στα μειονοτικά Γυμνάσια – Λύκεια, όπως αυτό της Κομοτηνής (Τζελάλ Μπαγιάρ) με 750-800 μαθητές από όλο τον νομό και με τμήματα 35-38 μαθητών.
Όπως υποστήριξε, πραγματικά φιλολαϊκή απάντηση δίνεται μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία, σύμφωνα με την οποία η μόρφωση και η Παιδεία του λαού και της νεολαίας του δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση.
Μιλώντας για τα ζητήματα της μειονότητας, μεταξύ άλλων σημείωσε πως το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος και πως η εφαρμογή της σαρίας στο κληρονομικό και οικογενειακό δίκαιο της μειονότητας είναι αναχρονιστική και σκοταδιστική. «Η κατάργηση των “πολιτικών εξουσιών” του Μουφτή», είπε «χρειάζεται να γίνει με καμπάνια διαφώτισης της μειονότητας, με παράλληλη εφαρμογή του δικαιώματος η μειονότητα να επιλέγει τους θρησκευτικούς της εκπροσώπους, που δεν θα έχουν όμως καμία πολιτική αρμοδιότητα».
Επίσης, τόνισε πως πρόταση του ΚΚΕ είναι η ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης από την Προσχολική Αγωγή ως την ανώτατη βαθμίδα. Σε αυτή να καταργηθεί κάθε ταξικό εμπόδιο, να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη μόρφωση των παιδιών της μειονότητας.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το Πόρισμα
Πηγή: 902.gr