Από τις 10 έως τις 30 Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθούν στο Καλαμπάκι οι εκδηλώσεις για τον Πολιτιστικό Μάιο με γενικό τίτλο «Μ’ αλεύρι και νερό».

Σε σχετική ανακοίνωση του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου αναφέρονται τα εξής:

«Μ’ αλεύρι και νερό» η ζωή φτιάχνεται. Αιώνες τώρα. Το αλεύρι σμίγει με το νερό και δίνει τη γεύση της ζωής, τον άρτο πρώτα. Χαράζει τις γραμμές, αντανακλά το φως του ήλιου, δίνει την ώθηση για το πέταγμα, η αλευρόκολλα συνέδεσε κάθε απόπειρα να πετάξουν τα όνειρα των παιδιών πάνω από τις χαμηλές στέγες των σπιτιών. Πάνω από κάθε κόκκινη γραμμή.

Οι στέγες μας υψώθηκαν, τα όνειρα μας δεν άλλαξαν μπόι. Τα εδέσματα αυξήθηκαν, κανένα δεν μπορεί να σταθεί αν λείπει το αλεύρι και το νερό. «Τα μάτια χαμήλωσε όταν κοιτάς τον ήλιο, αυτός ψηλά, εσύ πολύ χαμηλά. Σκύψε. Πάρε τις μυλόπετρες, βάλε το στάρι ανάμεσα τους. Κι όταν θα βγάνεις το αλεύρι που θα ταΐσει το σπίτι σου φέτος σήκωσε τα μάτια και πες ευχαριστώ: το βιός μου όλο το ψωμί που αξιώθηκα, ο κόσμος όλος αλεύρι που σμίγει με νερό».

«Μ’ αλεύρι και νερό» ο κόσμος φτιάχνεται. Καμιά ειρήνη δεν μπόρεσε να κρατηθεί αν έλειπαν, κανένας πόλεμος δεν άντεχε αν δεν τα είχε σε απόθεμα, πόλεμοι θα έρχονται για να εμπορεύονται οι ισχυροί την επάρκειά τους, δάκρυα θα ζυμώνουν το αλεύρι για να φτιάξουν το ψωμί των ανυπεράσπιστων, χώμα θ’ ανακατεύει το νερό για να πετάξουν οι χαρταετοί των παιδιών που στερούνται αλεύρι.

«Μ’ αλεύρι και νερό» τον κόσμο θα μάθουμε. Μέσα από ιστορίες παλιές, μέσα από συνταγές που αφηγούνται τον χρόνο των ανθρώπων. Ψάχνοντας τον κοινό μας τόπο: το μονοπάτι της πικρής ζωής. Το μονοπάτι των ονείρων.

«Μ’ αλεύρι και νερό» τον κόσμο θα πλάσουμε. Μέσα από την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την τέχνη που συνομιλεί με κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Αφιερώνοντας τον φετινό Πολιτιστικό Μάιο στα χέρια που έπλασαν μ’ αλεύρι και νερό τον κόσμο μας. Στις γυναίκες της προσφυγιάς που «έτρεχαν» τη μελινόβεργα ατέλειωτα χιλιόμετρα να γίνει φύλλο απαλό, που ένιωσαν το αλεύρι στα ακροδάχτυλα να γίνει τραχανάς, που κανάκεψαν το

σιμιγδάλι να γίνει κουσκούς, στις γυναίκες που ακόμα ζυμώνουν τη γεύση της ζωής: το αλεύρι και το πόσιμο νερό.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

9-11 Μαΐου: ΔΙΕΘΝEΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Μέσα από την συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του ΓΕΛ Καλαμπακίου και του ΜΠΣΚ παρουσιάζεται η αποτύπωσή της: Το σχολείο διαμορφωτής του ενεργού πολίτη μέσω της μαθητικής επιχειρηματικότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. ΓΙΩΤΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΧΑΤΟΥΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ.

Σάββατο 10 Μαΐου 8.00 το βράδυ: έναρξη εκδηλώσεων (στον χώρο του Συλλόγου).

Έκθεση φωτογραφίας: «Στιγμές», εστιάζοντας σε κάθε δράση του Συλλόγου τα τελευταία χρόνια, με την επιμέλεια του Νίκου Παπακώστα.

Έκθεση έργων ντεκουπάζ από το τμήμα εκμάθησης της τέχνης της χειροτεχνίας για ενήλικες του Συλλόγου, καθώς και έκθεση έργων ζωγραφικής από το παιδικό τμήμα εκμάθησης ζωγραφικής. Την επιμέλεια έχει η Αθανασία Σκορδά και το «Καλλιτεχνείον».

Κυριακή 11 Μαΐου 11.00 το πρωί. Workshop (στον χώρο του Συλλόγου).

«μ’ αλεύρι, νερό και αλάτι φτιάχνω το παραμύθι». Ένα μοναδικό εργαστήριο με την Αθανασία Σκορδά και το «Καλλιτεχνείον». Δημιουργούμε γλυπτά με τα αρχέγονα υλικά. Μια μοναδική πρόσκληση, μια ιδιαίτερη πρόκληση!

Σάββατο και Κυριακή 17 και 18 Μαΐου, 8.00 το βράδυ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ (κεντρική πλατεία Καλαμπακίου)

Τα παιδιά μας συναντιούνται σε μια γιορτή πολιτισμού που έχει το άρωμα της παράδοσης και τον ενθουσιασμό της συμμετοχής, της αλληλεγγύης. Μια συνάντηση πανελλαδική, μια συνάντηση που υπόσχεται πως ο παραδοσιακός χορός παραμένει μέσο έκφρασης και συνεύρεσης. Ένα πολιτιστικό γεγονός μοναδικό για τον Νομό και την Περιφέρεια που φέτος κλείνει δεκαεφτά έτη προβολής των παιδικών τμημάτων παραδοσιακού χορού. Μια πρωτοβουλία του ΜΠΣΚ που ξεκίνησε σε χρόνο που κανείς δεν απασχολούνταν με το μέλλον των Συλλόγων και των χορευτικών τμημάτων που «ψάχνουν το βήμα τους». Μια πρωτοβουλία που αποτέλεσε «πρόκληση και πρόσκληση» που υιοθετήθηκε από όλους τους φορείς της ζώσας παράδοσης. Με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλισσας μας Βαρβάρας Παρασκευά.

20 & 21 Μαΐου: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (κεντρική πλατεία, άλσος Καλαμπακίου)

20 Μαΐου: Στο Καλαμπάκι το ανοιξιάτικο πανηγύρι είναι στο «δασάκι». Στις 20 Μαΐου, μετά τον εσπερινό, θα υποδεχθούμε χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακού χορού στην κεντρική πλατεία. Τις εκδηλώσεις θα ανοίξει μοναδικά το τμήμα μοντέρνου χορού του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κεφαλαρίου.

21 Μαΐου πρωί: Ανήμερα της γιορτής, το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, τα Δημοτικά Σχολεία του Καλαμπακίου θα ποδηλατήσουν και θα περπατήσουν. Εκεί που η μνήμη είναι νωπή. Εκεί που η συνεργασία είναι φρέσκια, «στο δασάκι» των παππούδων, των προ γιαγιάδων.

21 Μαΐου βράδυ: Ανήμερα της γιορτής, θα βρεθούμε όλοι. Στην κεντρική πλατεία για να μετέχουμε στο 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών. Με την επιμέλεια παρουσίασης του Σγουράδη Παρασχιάκου. Με τους «Κατιφέ» σε μια μοναδική παρουσίαση. Συμμετέχουν οι χορωδίες: Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, Θρακικής Εστίας Σερρών, Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού Χαλκιδικής, Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρόπολης Δράμας.

23, 24 και 25 Μαΐου: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων. «Μ’ αλεύρι και νερό»: αφιέρωμα στις γεύσεις της Μικράς Ασίας και της Θράκης (κεντρική πλατεία Καλαμπακίου)

Παρασκευή 23 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ. «Γεύσεις και αρώματα Μικράς Ασίας». Μια βραδιά με τους «Κατιφέ».

Με τη συμμετοχή των:

Φυσιολατρικού-Ανθρωπιστικού Συλλόγου Μανταμάδου Λέσβου «Ηλιαχτίδα» και της σεφ Βιβής Σούλιου του Cavo D’Oro Sigri.

Αδελφότητας Προκοπιέων Μακεδονίας και Θράκης «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος».

Ο Κώστας Νίγδελης αφηγείται και παρουσιάζει την ιστορία της γεύσης της περιοχής της Νίγδης Καππαδοκίας.

Σάββατο 24 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ. «Το κουσκούς της Θράκης συνομιλεί με τους γιουφκάδες και τον τραχανά»

Με τη συνεργασία του ΔΙΕΚ Δράμας και του ΓΕΛ Καλαμπακίου «παντρεύουμε» γεύσεις και δημιουργούμε τις ιστορίες διατροφής.

Η διατροφολόγος Μακρίνα Μαυροβασίλη παρουσιάζει τα παραδοσιακά ζυμαρικά

Κυριακή 25 Μαΐου 11.30 το πρωί: Workshop «Ανοίγουμε φύλλο»! Η παραδοσιακή πίτα βήμα το βήμα, από τη μάνα στην κόρη. Μια συνάντηση γενιών που δημιουργούμε και γευόμαστε μαζί.

Παρασκευή 30 Μαΐου στις 9.00 το βράδυ: Βραδιά Disco με dj αφιερωμένη στην μουσική της δεκαετίας του ’80.