«Το κράτος δικαίου δεν εκδικείται-Ύψιστη αξία η ανθρώπινη ζωή»

 

«Όταν παρακολουθούνται πολίτες ή επιχειρείται να παρακολουθηθούν πολιτικοί αρχηγοί, πρέπει αν ερευνηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως και οι ποινικές ευθύνες. Είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα που βάλει κατά του πυρήνα του κράτους δικαίου», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο.

«Είχαμε αναδείξει πριν λίγο καιρό και το ζήτημα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη. Η Κυβέρνηση έκανε τότε την αδιάφορη λέγοντας ότι είναι ζητήματα μεταξύ ιδιωτών. Με ανακοίνωση της ωστόσο η Google αποκάλυψε ότι το παράνομο αυτό λογισμικό το έχουν αγοράσει κυβερνητικοί φορείς. Εάν γίνονται υποκλοπές και η Κυβέρνηση όπως λέει το αγνοεί, η ΕΥΠ δεν κάνει τη δουλειά της. Αλίμονο αν κάθε πολίτης ή πολιτικός αρχηγός είναι έρμαιο μηχανισμών που παρακολουθεί τις σκέψεις και τις συνομιλίες τους. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος έχει χρήματα να αγοράζει το λογισμικό των υποκλοπών», υπογράμμισε.

«Το γεγονός ότι η ΕΥΠ υπάγεται στον κ. Πρωθυπουργό ενώ πριν λίγο καιρό τροποποιήθηκε ο νόμος που έδινε τη δυνατότητα στους θιγόμενους να ενημερώνονται εκ των υστέρων ότι είχαν υποκλαπεί οι συνομιλίες τους, κάτι σημαίνει. Είναι ψηφίδες ενός πολιτικού προβλήματος. Θα αναδείξουμε τους κινδύνους για το κράτος δικαίου, την πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, την φαλκίδευση των δικαιωμάτων πολιτών. Χρειάζονται επομένως επαρκείς εξηγήσεις από την Κυβέρνηση και την ΕΥΠ», σημείωσε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την απόρριψη της αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη, τόνισε: «Ένα κράτος δικαίου οφείλει να συμπεριφέρεται ως κράτος δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις. Το κράτος δικαίου δεν εκδικείται, δεν στέκεται τιμωρός, οφείλει καθημερινά να αποδεικνύει ότι η ύψιστη αρχή του και η απόλυτη αξία πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, παραμένει η ανθρώπινη αξία, η ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον θάνατο ενός κρατουμένου».