Για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα παραταθούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου στο ethnos.gr, ο αυξημένος αριθμός των θανάτων, που για δύο συνεχόμενες ημέρες ξεπέρασαν τους 100 αλλάζει την πρόθεση κυβέρνησης και των ειδικών για χαλάρωση των μέτρων ειδικά για τη μουσική.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της Όμιρκον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%. Στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα που αρρώστησαν στις γιορτές.  Συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους γιατρούς αλλιώς εκδίωξη από το ΕΣΥ

Ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι στις 31 Μαρτίου θα διευκρινιστεί τι θα γίνει για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή. Η δική του εισήγηση είναι να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όποιος δεν κάνει το εμβόλιο να εκδιωχθεί από το ΕΣΥ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πρόκειται για κεντρική κυβερνητική απόφαση που δεν έχει ακόμα ληφθεί.

 

«Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού» ανέφερε ο υπουργός, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να είναι κάποιος εμβολιασμένος για να πάρει τη θέση, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Τι δείχνουν τα στοιχεία στα νοσοκομεία

 

Τα στοιχεία πάντως από τα νοσοκομεία δείχνουν ότι υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση των σοβαρών περιστατικών. Ωστόσο, τα νοσοκομεία πιέζονται υπερβολικά, με την Αθήνα, την Πάτρα και την Κρήτη να έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Πάντως με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει καταγράψει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, σήμερα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι 50-50 για τη Μετάλλαξη Δέλτα και τη Μετάλλαξη Όμικρον. Βέβαια τα πιο σοβαρά περιστατικά covid αφορούν στη Μετάλλαξη Δέλτα.

 

Σε ό,τι αφορά στους θανάτους πάντως και στον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό τους, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας αποδίδουν την αύξηση αυτή στην αλλαγή του μέσου όρου ηλικίας των νέων κρουσμάτων.

Πηγή: ethnos.gr