Την παραμονή της εορτής του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πετρούσα χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας) συμπροσευχομένου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού στην Πετρούσα, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Σιταγρών και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο πρώην Βουλευτής και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Σμολοκτός, ο Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη του κ. Θόδωρου Αθανασιάδη κ. Άλκης Σαρίδης καθώς και ο επιφανής Πετρουσιώτης επιχειρηματίας κ. Άγγελος Κότιος.

Στη θρησκευτική τελετή συμμετείχαν με ψαλμωδίες ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ με μέλη της Ελληνικής Βυζαντινή Χορωδίας «Οι Δομέστικοι».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην δικαστική διαμάχη που έχουν αρχίσει οι τοπικοί άρχοντες με την Παναγία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε η υπόθεση να έχει την ίδια ευτυχή κατάληξη που είχε σε πρώτο βαθμό και στο Εφετείο και να δικαιώσει την Ιστορία της περιοχής και της Δράμας κατ’ επέκταση. Συνέστησε δε σε όλους τους πιστούς να προσεύχονται ακόμα και για αυτούς που έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και κατέληξε με την ευχή του χρόνου η λειτουργία να τελεστεί εντός του Ι.Ν. της Παναγίας.