ΑΡΘΡΟ
του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου
Δικηγόρου, μέλους του Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη στήριξη του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου Δράμας
Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Περιφερειάρχη, να στέλναμε πιο καθαρό μήνυμα;
Έγινε επιτέλους και η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Που επιζητούσαμε εδώ και μήνες. Δήλωσε πως είναι έτοιμος πλέον να αποδεχθεί πολλά από τα αιτήματα της Δραμινής κοινωνίας. Που αγωνιά. Και εκπέμπει S.O.S. Δικαιολογημένη η αισιοδοξία. Ευελπιστούμε. Πως η 3η προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων παθολόγων στο Νοσοκομείο μας δεν θα αποβεί κι αυτή άκαρπη. Πως θα προσέλθουν γιατροί. Θα στελεχωθεί επιτέλους η Παθολογική επαρκώς. Θα λειτουργεί το Νοσοκομείο μας με ασφάλεια.
Αισιοδοξία ΝΑΙ. Ενθουσιασμός ΓΙΑΤΙ; Ευχαριστίες στον Υπουργό και στον κυβερνητικό Βουλευτή, από μερίδα συμπολιτών μας ΠΡΟΣ ΤΙ; Δεν περιμένουμε να λυθεί πρώτα το πρόβλημα; Ευχαριστίες γιατί έκαναν έστω και καθυστερημένα το καθήκον τους προς την κατεύθυνση επίλυσής του; ΟΚ. Συμφωνώ να τους επιβραβεύσουμε. Αλλά ας δούμε πρώτα τη λύση.
Προφανώς δεν είναι του παρόντος η αναζήτηση ευθυνών. Αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτή την παράμετρο. Για να έχουμε πλήρη εικόνα. Για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Για το πως πρέπει ως Δράμα να παλεύουμε για τα δίκια μας.
Γιατί το Νοσοκομείο μας, αλλά και η Παθολογική κλινική ειδικότερα είχαν από χρόνια εξαιρετική φήμη. Για το στελεχιακό δυναμικό τους. Για την εξαίρετη παροχή των υπηρεσιών Υγείας. Και άντεξαν και στα δίσεκτα χρόνια των Μνημονίων. Και εδώ και λίγα χρόνια παρακολουθούσαμε με αγωνία τη φθίνουσα πορεία. Ιδίως της Παθολογικής κλινικής. Που αντί για 11 γιατρούς, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, έφθασε να έχει σταδιακά 3, μετά 2 και εδώ και μήνες μόνο έναν. Που είχε και ειδικευόμενους. Που στήριζαν την Κλινική. Και έχουν λακίσει όλοι. Και για να «λειτουργεί» σήμερα επιστρατεύονται καθημερινά διαφορετικοί γιατροί από άλλα Νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και των ιδίων.
Ήταν φανερή η καθοδική πορεία και η εν τέλει κατάρρευση της Παθολογικής. Η κοινωνία το διαισθάνονταν. Η κυβέρνηση όμως, οι κυβερνητικοί Βουλευτές, αλλά και οι τοπικοί μας Άρχοντες, που πρόσκεινται στη ΝΔ, δεν το αντιλαμβάνονταν; Ή δεν ήθελαν να ασχοληθούν; Μήπως δεν είχαν στόχο τη στήριξη και διάσωση του ΕΣΥ; Πως εξηγείται αλλιώς το ότι επί τόσα χρόνια, που κυβερνούν τη χώρα και τον τόπο μας, δεν πήραν μέτρα.
Και μόνο όταν η Δραμινή κοινωνία ξεσηκώθηκε. Μόνο όταν το πρόβλημα και οι κινητοποιήσεις μας έγιναν πρώτο θέμα. Όταν η κραυγή μας ακούσθηκε και στο κλεινόν άστυ εδέησαν να δραστηριοποιηθούν. Με καθυστέρηση ετών κηρύχθηκε το Νοσοκομείο μας άγονο. Τα κίνητρα σε κάθε περίπτωση πενιχρά. Προκηρύσσονται όχι όλες οι θέσεις, αλλά μόνο 4. Γιατί;
Αρχικά μας είπαν πως κινδυνολογούμε. Πως χρησιμοποιούμε ακραίες διατυπώσεις. Πως όλα είναι υπό έλεγχο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Α.Μ.Θ. αρνήθηκε καν να συζητήσει το θέμα. Μετά και όταν είδαν τη δυναμική που αναπτύσσεται και τις κινητοποιήσεις να φουντώνουν άλλαξαν τακτική.
Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ο Δήμαρχος Δράμας ήταν από τους πρώτους που επισκεφθήκαμε. Από την πρώτη στιγμή μας δήλωσε πως ως Δήμος εδώ και χρόνια και βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου χορηγεί ένα επίδομα στέγασης 200 ευρώ το μήνα αλλά μόνο στους επικουρικούς γιατρούς. Αν και εφόσον πετυχαίναμε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ο Δήμος θα μπορούσε να το αυξήσει σε 500 ευρώ και να το δίνει σε όλους και τους ειδικούς, αλλά και τους ειδικευόμενους. Συμφωνήσαμε.
Οι Βουλευτές Δράμας της αντιπολίτευσης μας είπαν πως θα στηρίξουν μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία. Προς τιμήν τους πρότειναν τη σχετική πρωτοβουλία να πάρει ο κυβερνητικός Βουλευτής. Για να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο κύριος Κυριαζίδης προς τιμήν του μας ευχαρίστησε πως ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας ανακινούμε το θέμα και διεκδικούμε λύσεις. Πως δυναμώνουμε και τη δική του φωνή για να είναι η παρέμβασή του στο Υπουργείο και την κυβέρνηση πιο δυνατή και αποτελεσματική.
Από τις συζητήσεις ερωτήσεων που όλοι οι Βουλευτές του Νομού μας είχαν καταθέσει στη Βουλή και τις τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας αναδείχθηκε ότι πράγματι από το καλοκαίρι του 2024 είχε υπάρξει τέτοια νομοθετική παρέμβαση. Οι ΟΤΑ μπορούσαν να ενισχύσουν τους γιατρούς με επίδομα στέγασης και σίτισης.
Μετά από αυτό υπήρξε πρόταση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ο Δήμος Δράμας να ενισχύσει με 1.500 ευρώ παθολόγους που θα έλθουν στη Δράμα. Προφανώς βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οι γιατροί αμείβονται με μισθό, που καθορίζεται από την Πολιτεία. Άλλο είναι το επίδομα – βοήθημα για τη στέγαση και σίτιση που προβλέπει πλέον ο νόμος. Το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από την πραγματική ανάγκη του δικαιούχου, που το ύψος της πρέπει να αποδεικνύεται με παραστατικά και αποδείξεις.
Κατόπιν τούτου ο Δήμος Δράμας αποφάσισε να χορηγήσει επίδομα στέγασης έως 1.500 ευρώ σε δύο Παθολόγους. Ακολούθησε η Περιφέρεια ΑΜΘ, που επίσης είπε πως θα χορηγεί επίδομα χιλιάδων ευρώ στους Παθολόγους που θα προτιμήσουν τη Δράμα.
Θεωρώ πως οι εν λόγω αποφάσεις έτσι όπως κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ συσκοτίζουν το ζήτημα και πρέπει να διευκρινιστούν. Δεν μπορεί να προτείνεις επίδομα στέγασης έως 1.500 ευρώ για τη Δράμα, όπου το κόστος στέγασης δεν ανέρχεται σε τέτοια ποσά, αλλά ούτε και ο Νόμος επιτρέπει να δοθεί τέτοιο ποσό. Ούτε να προτείνεις αυτό να το πάρουν μόνο 2 γιατροί. Στόχος μας πρέπει να είναι να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις στην Παθολογική. Να έλθουν περισσότεροι γιατροί. Και ειδικευόμενοι, γιατί δίχως ειδικευόμενους ούτε η Κλινική, ούτε το Νοσοκομείο, ούτε το ΕΣΥ έχει μέλλον.
Το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί σε όλους και σε βάθος χρόνου, να καλύπτει μίσθωμα, κοινόχρηστα και θέρμανση και να είναι έως 600 ευρώ. Αυτό μπορεί να το καλύπτει ο Δήμος Δράμας. Η δε Περιφέρεια ΑΜΘ, από τη στιγμή που θα έχει καλυφθεί το επίδομα στέγασης, θα μπορούσε επίσης για όλους τους Παθολόγους που θα έλθουν να καλύπτει τη σίτισή τους χορηγώντας κουπόνια έως του ποσού των 500 ευρώ. Αυτά να ισχύουν λόγω των έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο παραμένει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Διότι αλίμονο αν φθάσουμε στο σημείο να συναγωνίζονται μεταξύ τους οι Δήμοι ποιος θα δώσει μεγαλύτερο μπόνους. Θα κέρδιζαν οι πλούσιοι Δήμοι. Και θα έμεναν δίχως γιατρούς και δίχως δασκάλους οι φτωχότεροι.
Κατά συνέπεια κύριε Υπουργέ της Υγείας, αν έστω και καθυστερημένα υλοποιήσετε τις προτάσεις της Δράμας, όπως δεσμευθήκατε ότι θα πράξετε, ίσως αυτή η 3η προκήρυξη να έχει αίσιο τέλος. Οπότε και θα δικαιούστε εν μέρει να σας πιστωθεί από μερίδα του Δραμινού λαού ως επιτυχία σας.
Διαφορετικά θα είστε απολύτως υπεύθυνος και υπόλογος για τη χρόνια αδράνειά σας. Και οι Δραμινοί θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις μας έως την τελική δικαίωση. Διότι έτσι επιτυγχάνονται λύσεις. Και όχι με ζήτω και εύγε προς τους εκάστοτε κρατούντες.