ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Με συνολικά 95 θέματα (89 τακτικά και 6 έκτακτα) στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η τελευταία με ουσιαστικό περιεχόμενο κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, καθώς, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης κατά την έναρξη, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έναν μήνα πριν τις εκλογές και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών μπορούν να ληφθούν αποφάσεις μόνο για έκτακτες περιπτώσεις ή για προτάσεις υλοποίησης έργων που έχουν προθεσμία υποβολής. Όπως άλλωστε έχει δείξει και η εμπειρία κατά το παρελθόν, οι συνεδριάσεις σε αντίστοιχες χρονικές περιόδους έχουν «υπηρεσιακό» χαρακτήρα, με το σώμα να καλείται να λάβει αποφάσεις για διαδικαστικά θέματα.
Πάντως η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μαραθώνια, καθώς διήρκεσε περίπου 7,5 ώρες, από τις 5.30 το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της εν λόγω συνεδρίασης ήταν και η αθρόα προσέλευση κοινού, με τις θέσεις που προορίζονται για τους πολίτες να είναι γεμάτες και αυτό να συμβαίνει τόσο λόγω της προεκλογικής περιόδου με υποψήφιους από διάφορες παρατάξεις να δίνουν το παρόν, όσο και λόγω των ενδιαφερόντων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Σχετικά με το πλήθος των θεμάτων προς συζήτηση, ο Πρόεδρος κ. Μπαϊρακτάρης, απαντώντας ουσιαστικά και σε δημόσιες αναφορές από πλευράς αντιπολίτευσης πριν από τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, εξήγησε ότι λόγω ενός προσωπικού προβλήματος υγείας που είχε, δεν μπορούσε να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου κι έτσι συσσωρεύτηκαν τα θέματα.
Η προμελέτη για την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό με τίτλο «Παρουσίαση, παράδοση & αποδοχή αρχιτεκτονικής προμελέτης για την αποκατάσταση και την Ενεργειακή Αναβάθμιση της Καπναποθήκης “Πορτοκάλογλου”, που βρίσκεται επί της οδού Περδίκκα στην Δράμα». Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία RAYCAP χρηματοδότησε την προμελέτη για την αποκατάσταση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, έτσι ώστε στο μέλλον να φιλοξενηθούν στο κτήριο η Σχολή Κινηματογράφου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο ΕΑΠ και στο Δήμο Δράμας.
Παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οι κ.κ. Κόης και Απέργης από την εταιρεία KOIS ASSOCIATED ARCHITECS, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της προμελέτης καθώς και ο κ. Γαλόπουλος και η κ. Κωνσταντινίδου εκ μέρους της εταιρείας RAYCAP, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη.
Η παρουσίαση της προμελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε από τον Αρχιτέκτονα κ. Στέλιο Κόη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η προμελέτη αφορά την αξιοποίηση της Καπναποθήκης από το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας και το ΕΑΠ ως Τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων και Κέντρο Έρευνας Κινηματογράφου. Αφού παρουσίασε ιστορικά στοιχεία για την Καπναποθήκη, ο κ. Κόης επεσήμανε ότι στόχος ήταν η το κτήριο να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός μέσα στην πόλη, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα του. Όπως υπογράμμισε, ο καθορισμός των χώρων που θα δημιουργηθούν έγινε σε συνεργασία με ΕΑΠ και Φεστιβάλ, ενώ υπήρξε και έρευνα στο εξωτερικό σε αντίστοιχους χώρους. Το κεντρικό σημείο αναφοράς ήταν η διατήρηση του φλοιού στην υπάρχουσα κατάσταση, αλλά με την απαραίτητη προσθήκη λειτουργιών. Παρουσιάζοντας, μέσω διαφανειών, την προμελέτη, ο κ. Κόης ανέφερε ότι έγινε ενοποίηση ορόφων, καθώς η αρχική χρήση του κτηρίου υπαγόρευσε τον αντίστοιχο σχεδιασμό για επεξεργασία και αποθήκευση καπνού. Έτσι, η προμελέτη προβλέπει την ενοποίηση ορόφων, με τη δημιουργία τριών με μεγαλύτερο ύψος, αντί για πέντε που υφίστανται, ενώ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες θα δημιουργηθούν και δύο υπόσκαφα. Εξηγώντας στοιχεία από την προμελέτη, ο κ. Κόης σημείωσε ότι το σκεπτικό ήταν στο ισόγειο να γίνει η συγκέντρωση όλων εκείνων των χώρων που θα αφορούν τη δημόσια χρήση του κτηρίου, στο μεσαίο όροφο οι χώροι που θα σχετίζονται με την ημιδημόσια χρήση του χώρου και στον πιο πάνω όροφοι οι ιδιωτικοί χώροι του κτηρίου. Συγκεκριμένα στο ισόγειο προβλέπεται η δημιουργία φουαγιέ, εστιατορίου και καφέ, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν και αυτόνομα, καθώς και βιβλιοθήκης – ταινιοθήκης. Όσον αφορά το αίθριο της Καπναποθήκης προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως θερινός κινηματογράφος ή ως χώρος που θα αλλάζει ανάλογα με τις απαιτήσεις του ίδιου του κτηρίου (π.χ. φιλοξενία εκθέσεων). Στο μεσαίο όροφο θα υπάρχουν τα γραφεία του Πανεπιστημίου, καθώς και τάξεις και εργαστήρια, ενώ στον επάνω όροφο γραφεία και εργαστήρια με προδιαγραφές ησυχίας και ιδιωτικότητας. Ο κ. Κόης εξήγησε ότι λόγω της δομής του κτηρίου η αίθουσα του κινηματογράφου, καθώς και τα στούντιο κινηματογράφησης θα φιλοξενούνται σε υπόσκαφο, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ σε άλλο υπόσκαφο θα υπάρχουν οι τεχνικές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο κ. Κόης, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ανέφερε ότι στόχος είναι το κτήριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, με εστίες προσφοράς στον άνθρωπο που θα μπορούν να αλλάζουν τη ζωή του.
Κατά την εισήγησή του, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ανέφερε ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ανάγκες του ΕΑΠ και του Φεστιβάλ, ενώ πρόσθεσε ότι η αίθουσα του κινηματογράφου θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες των θεατρικών ομάδων. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του έργου, όπως είπε ο κ. Καραμπατζάκης, είναι 15 εκ. ευρώ, ενώ πλέον απαιτείται προμελέτη στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών για να ολοκληρωθεί η α’ φάση και να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης.
Ένα κύριο χαρακτηριστικό στις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης αφορούσε κυρίως το κατά πόσο είναι εφικτή η ανακατασκευή της Καπναποθήκης, πως θα καλυφθεί το κόστος του έργου και με ποιο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Όπως ειπώθηκε, είναι μεν θετική η ολοκλήρωση της προμελέτης, όμως θα πρέπει να επικρατήσει ρεαλισμός. Στη δευτερολογία του ο κ. Καραμπατζάκης σημείωσε ότι για το έργο ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε με ορίζοντα 5-10-20 χρόνων και ότι θα πρέπει να τεθεί ως κοινός στόχος. Στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε ότι καταλαβαίνει την αγωνία των αντιπολιτεύσεων, καθώς πρόκειται για τη «μόνη Δημοτική Αρχή που προχώρησε και έκανε ένα βήμα».