ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 19.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας

 

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νίκας, διοργανώνουν από κοινού μία λογοτεχνική βραδιά, αφιερωμένη στο νέο βιβλίο της Πολύνας Γ. Μπανά, τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μικρές Ρωγμές», η οποία κυκλοφόρησε τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Μεγάρου Δράμας (Βερμίου 2 & 1ης Ιουλίου).

Στο πλαίσιο της βραδιάς, θα πάρουν το λόγο και θα μιλήσουν για το βιβλίο ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Λατινικής Φιλολογίας κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, ο συγγραφέας κ. Βασίλης Τσιαμπούσης καθώς και ο συγγραφέας κ. Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος θα συμμετέχει στην εκδήλωση διαδικτυακά.

Η ίδια η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους παρισταμένους, οι οποίοι θα έχουν, ως είθισται, την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις ή/και να κάνουν σχόλια και τοποθετήσεις για τη συλλογή διηγημάτων αλλά και, γενικότερα, για τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, στην οποία αυτή υπάγεται και ανήκει, ενώ η δικηγόρος Ευθυμία Λαζαρίδου θα αποδώσει ερμηνευτικά, υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου, επιλεγμένα διηγήματα από τη συλλογή.

Και η βραδιά θα κλείσει με μουσική, με την τσελίστρια Βάσω Ζήσου να ερμηνεύει πρωτότυπες συνθέσεις του Δημήτρη Δοξάκη, τις οποίες ο συνθέτης έχει εμπνευσθεί από συγκεκριμένα ποιήματα της Πολύνας Γ. Μπανά που περιέχονται στο πρώτο της βιβλίο, την ποιητική συλλογή με τίτλο «Η καταφανής εξωστρέφεια των φωνηέντων» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν, α’ έκδοση: Ιούλιος 2017, β’ έκδοση: Οκτώβρης 2017).

Η συλλογή διηγημάτων «Μικρές Ρωγμές» πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, τα οποία «καλά κρατούν» επί δεκαετίες και μέχρι σήμερα και, μάλιστα, ανεξαρτήτως χώρου δράσης, είτε πρόκειται, δηλαδή, για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, είτε για την ευρύτερη ελληνική περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, τα 18 συνολικά διηγήματα της συλλογής διερευνούν και βάζουν μπροστά στο μεγεθυντικό φακό, με ειρωνική και κριτική ματιά, τις σχέσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών, τη θέση της γυναίκας στη νεοελληνική κοινωνία, τους πολλαπλούς ρόλους που αυτή έχει επωμισθεί και καλείται να φέρει εις πέρας στην καθημερινότητά της, τη βία σε βάρος των γυναικών, τις κακοποιητικές σχέσεις που αυτές συχνά αναγκάζονται να ανεχθούν και τη συνακόλουθη θυματοποίησή τους, τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια και τη δυναμική της, δηλαδή τις εσωτερικές ισορροπίες αλλά και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των μελών της, το σύγχρονο τρόπο κοινωνικής ζωής και διασκέδασης, τα αδιέξοδα της πολιτιστικής ανάπτυξης και δραστηριότητας στην περιφέρεια και, σε τελική αναγωγή, την ίδια τη συνθήκη της συμβατικής ζωής μας.

Τα διηγήματα της συλλογής είναι, στο σύνολό τους, σύντομα αφηγήματα με επίκεντρο τον σύγχρονο, καθημερινό άνθρωπο, γυναίκα και άνδρα, τα οποία εστιάζουν και καυτηριάζουν, με κριτική διάθεση και ματιά, άμεσα αναγνωρίσιμες σε όλους μας καταστάσεις, πρόσωπα και πράγματα και, ειδικότερα, άμεσα αναγνωρίσιμες αντιλήψεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες, αδυναμίες και πάθη, σχέσεις αλληλεξάρτησης και σχέσεις εξουσίας. Πρόκειται, δηλαδή, όπως σημειώνεται και στο ίδιο το οπισθόφυλλο της συλλογής, για μικρές ανθρωποκεντρικές ιστορίες με πολλαπλά νοήματα και περισσότερα επίπεδα ανάγνωσης, ιδωμένες με χιούμορ (ενίοτε καυστικό) και λεπτή ειρωνεία σε συνδυασμό με μία κατανόηση για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της καθώς και μία χαμηλόφωνη ευαισθησία, οι οποίες επιδιώκουν να κάνουν τους αναγνώστες να σκεφτούν, να προβληματιστούν ή ακόμη και να αναθεωρήσουν.

Εξυπακούεται ότι οι συνδιοργανωτές καλούν όλες και όλους τους δραμινούς πολίτες να παρευρεθούν στη συγκεκριμένη λογοτεχνική βραδιά, προκειμένου να γνωρίσουν τη νέα λογοτεχνική δουλειά της Πολύνας Γ. Μπανά και να απολαύσουν τις ομιλίες των τεσσάρων συμμετεχόντων ομιλητών, οι οποίοι θα προσεγγίσουν και θα εμβαθύνουν στα διηγήματα της συλλογής, εστιάζοντας ο καθένας σε αυτά που ο ίδιος ξεχωρίζει.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Πολύνας Γ. Μπανά

 

Γεννήθηκε το 1968, στη Δράμα, όπου και κατοικεί. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής καθώς και του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μάστερ) στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση. Έχει μελετήσει, επίσης, τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία (Diplôme d’ Etudes Françaises-2eme degré, Οption: Litterature) και την ιταλική γλώσσα (Diploma di Lingua Italiana). Είναι δικηγόρος και, συγχρόνως, νομική σύμβουλος του Δήμου Δράμας. Δραστηριοποιείται συστηματικά, εδώ και δεκαετίες, στην παρουσίαση βιβλίων λογοτεχνίας και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων. Από το 2021, είναι υπεύθυνη για τις παράλληλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις με τίτλο «Λογοτεχνικά Αίθρια» του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Η καταφανής εξωστρέφεια των φωνηέντων (εκδ. Σαιξπηρικόν, α’ έκδοση: Ιούλιος 2017, β’ έκδοση: Οκτώβριος 2017). Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Τα Ποιήματα του 2017 [εκδόσεις Κοινωνία των (δε)κάτων, 2018], στην ανθολογία μικροδιηγήματος Με μια σχεδία (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, 2020), στον συλλογικό τόμο διηγημάτων 1821. Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων (εκδόσεις 24γράμματα, 2020), στο ανθολόγιο ποίησης Εφ’ενός γίγνεσθαι; 2 ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ 2021. (εκδόσεις Ρώμη, 2021), στο λεύκωμα φωτογραφίας και λόγου της Τάντας Θεοδωρίδου «Πόρτα-Πόρτα στα Σοκάκια της Δράμας» (2022), στον συλλογικό τόμο διηγημάτων Γενέθλια Πόλη (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 2022), στο ημερολόγιο 2023 με θέμα «Βία κατά των Γυναικών» της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (εκδόσεις Ρώμη, 2022) και στον συλλογικό τόμο διηγημάτων Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 2022). Ποιήματα, διηγήματα και λογοτεχνικές μεταφράσεις της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά, λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και σε ιστολόγια.