ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Εκδήλωση παρουσίασης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, ο Δήμος Δράμας, η ΔΕΚΠΟΤΑ και Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος».
Η παρουσίαση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ. θα γίνει από τον κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Νίκο Μιχαηλίδη, Διδάκτορα Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Πρίνστον (ΗΠΑ) και επιστημονικού συνεργάτη Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ., με θέμα «Η ελληνική μουσική κληρονομιά της Τραπεζούντας στη σημερινή Τουρκία». Στην εκδήλωση θα ακουστεί μουσική του Πόντου, με τη συμμετοχή των μουσικών Φίλιππου Κεσαπίδη και Onur Snetrouk, ενώ θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση με χωριό στα Σούρμενα του Πόντου και θα ακουστεί ποντιακή μουσική από κατοίκους του χωριού. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 κ. Γιώργος Γεωργιάδης.
Στόχος της επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών (ίδρυση Μάιος 2017), είναι η διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενταγμένου στη μεγάλη ενότητα του Ελληνισμού της Ανατολής, κατά τους Νεότερους Χρόνους. Προπτυχιακά μαθήματα συμβάλλουν στη γνωριμία και τη σταδιακή εκπαίδευση και «ωρίμανση» των φοιτητών σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, ιδεολογίας, συνύπαρξης με άλλους λαούς κ.λπ. που αφορούν στον Ελληνισμό του Πόντου και όλης της Ανατολής, καθώς και της Παρευξείνιας Ζώνης, από την Άλωση της Πόλης και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών μέχρι και την Ανταλλαγή των πληθυσμών. Επιπλέον, η Έδρα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών μαθημάτων στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Σκοπός αυτών των μαθημάτων δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων ιστορικών που θα ασχοληθούν στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές τους με ανερεύνητες πτυχές της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου. Τόσο το διδακτικό όσο και το ερευνητικό έργο (εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων) της Έδρας Ποντιακών Σπουδών βασίζονται στην οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», μετά το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Μάιος 2016). Ψηλά στις προτεραιότητες της Έδρας θα είναι η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και αρχεία της Ελλάδας. Κυρίως όμως αυτό που προέχει είναι οι συνεργασίες με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιστορικούς του εξωτερικού γενικότερα, που ασχολούνται με συναφή επιστημονικά ζητήματα.