Σε άσκηση ισορροπίας εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου η προσπάθεια να υπερασπιστεί από την μία την αναγκαιότητα και τον “κοινωνικά δίκαιο” χαρακτήρα της παρέμβασης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να διαφυλάξει από την άλλη την σχέση εμπιστοσύνης που οικοδόμησε την προηγούμενη τετραετία με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τόσο έντονο κύμα αντιδράσεων από ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό τη ΝΔ και στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση αποφεύγει την μετωπική σύγκρουση και δηλώνει, μεταξύ άλλων, ανοιχτή στον διάλογο- και κατ’ επέκταση στο ενδεχόμενο αποδοχής από μέρους της κάποιων προτάσεων- θέτει όμως ως αδιαπραγμάτευτη “κόκκινη γραμμή” την διατήρηση της κεντρικής φιλοσοφίας αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως προτεραιότητα.

“Το νομοσχέδιο σύντομα θα μπει στη διαβούλευση. Χωρίς να αποκλίνουμε από την κεντρική μας φιλοσοφία, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, προφανώς θα ακούσουμε τις προτάσεις και των φορέων και των πολιτών και των υπόλοιπων κομμάτων και όσων, εν πάση περιπτώσει, συμμετέχουν στη διαβούλευση”, τόνισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους απέναντι και στις αντιδράσεις που καταγράφονται από επιστημονικούς φορείς και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα μέτωπο ούτε με τους δικηγόρους, ούτε με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του βρίσκεται και το ότι η κυβερνητική παρέμβαση συνιστά μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, μέρος της οποίας είναι και “η δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών”. Υπάρχουν όμως, όπως επισημαίνουν, και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων όπως η μη χρήση μετρητών στις αγοραπωλησίες στα ακίνητα, η πολύ πιο αυστηρή ποινή για χρήση μετρητών, σε περιπτώσεις που αυτό απαγορεύεται, η ρύθμιση του πλαισίου των Airbnb, τη διασύνδεση με pos κ.α.

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει για τον ισορροπημένο χαρακτήρα της παρέμβασης ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι και η ταυτόχρονη επιτάχυνση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ανάλογα με τον βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και το γεγονός ότι το προβλεπόμενο τεκμήριο είναι μαχητό, ενώ υπάρχουν εξαιρέσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες για 3 έως 5 χρόνια.

Ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία μηνύματα ενάντια σε κάθε λογική “τσουβαλιάσματος”. ” Δεν λέμε, ότι επειδή το 70% δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί είναι φοροφυγάδες, ούτε σημαίνει ότι a priori αυτοί οι οποίοι είναι στο υπόλοιπο 30%, δεν είναι. Δεν υπάρχει «τσουβάλιασμα» ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Την ίδια ώρα προβάλλεται η δέσμευση και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι τα επιπλέον έσοδα που προσδοκά το κράτος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα επιστρέψουν σε κοινωνική πολιτική.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης οι στόχοι της μείωσης της φοροδιαφυγής είναι δύο: Η στήριξη της κοινωνικής πολιτικής με αύξηση στον προϋπολογισμό του 2024 για την Παιδεία και την Υγεία και στο τέλος της διαδρομής η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνουν επίσης πως δεν υπάρχει στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ούτε υπάρχει καμία κόντρα, ενώ αντικρούουν και κάθε σύγκριση με τον νόμο Κατρούγκαλου.

“Δεν έχει καμία σχέση το ύψος των εισφορών Κατρούγκαλου με το ύψος των εισφορών στη μετά Κατρούγκαλου εποχή και δεν έχει, νομίζω, καμία σχέση ούτε η φιλοσοφία, ούτε η επιβάρυνση, ούτε ο τρόπος που θέλουμε, μετά τη διαβούλευση και την ψήφιση, να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: dnews.gr