Πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/6) το πρωί στο παλιό Δημαρχείο η τελετή παράδοσης εικαστικών έργων του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Δράμας «Γεώργιος Παρασίδης» στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Πρόκειται για έργα της θεματικής έκθεσης με τίτλο «20Χ20», η οποία εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τα έργα να έχουν διαστάσεις 20 Χ 20 εκ., τόσο για να τιμηθεί το συγκεκριμένο έτος όσο και να αποδειχθεί ότι η δυναμική της τέχνης δεν έγκειται στο μέγεθος.

Η παράδοση των έργων άργησε για περίπου 16 μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως η ομαλοποίηση της κατάστασης το τελευταίο χρονικό διάστημα έδωσε τη δυνατότητα υλοποίησης του αρχικού σκοπού της έκθεσης, δηλαδή την παράδοση των έργων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας παραδόθηκαν περίπου 200 εικαστικά έργα πολλαπλών μορφών έκφρασης (ζωγραφική, κεραμική, αλλά και μικτές τεχνικές), τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από μαθητές του Κέντρου Νεότητας από όλο το φάσμα των ηλικιών και τα οποία θα κοσμούν τους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος της Δράμας.

Παρόντες στην εκδήλωση από την πλευρά του Νοσοκομείου ήταν η Διοικήτρια κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, καθώς και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ευάγγελος Ναζάρογλου. Από πλευράς Δήμου Δράμας παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας κ. Δέσποινα Παρασίδου, στελέχη του Τμήματος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, καθώς και δάσκαλοι του Κέντρου Νεότητας.

Σε δηλώσεις της, η Διοικήτρια κ. Καρατζόγλου σημείωσε: «Η εκδήλωση θα γινόταν πολύ νωρίτερα, αλλά δυστυχώς η πανδημία δεν το επέτρεψε ούτε στο Κέντρο Νεότητας ούτε σε εμάς. Δεν είχα δει τα έργα και η αλήθεια είναι ότι είμαι κατενθουσιασμένη, επειδή έχουν πάρα πολλά θέματα, πολλές θεματικές ενότητες, τεχνοτροπίες, τεχνικές, χρώματα. Είναι και πάρα πολλά. Εκτιμώ ότι θα καλύψουν πολλά τμήματα του Νοσοκομείου». Ακόμη, η κ. Καρατζόγλου ανέφερε πως τα έργα «θα δώσουν πνοή, θα δώσουν χρώμα, θα δώσουν ζωντάνια, θα δώσουν ελπίδα, ό,τι εκφράζει κάθε καλλιτέχνης μέσα από το μικρό ή μεγάλο του έργο φαντάζομαι ότι θα το κοινωνήσει στους νοσηλευόμενους και αυτή η νότα αισιοδοξίας και χαράς γέμισε και εμάς τη λίγη ώρα που τα θαυμάζουμε». Τέλος, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι συνετέλεσαν και για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αλλά και στη φιλοτέχνηση των έργων.

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε ο Αντιδήμαρχος κ. Καλλινικίδης επεσήμανε: «Το Κέντρο Νεότητας του Δήμου Δράμας “Γ. Παρασίδης” απέδειξε για άλλη μια φορά τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει στην περιοχή μας και ειδικά στον Δήμο μας. Μέσα από τον Πολιτισμό παράγεται έργο και ο Πολιτισμός, ως γνωστόν, ενώνει. Έτσι, λοιπόν, ενώθηκαν οι δυνάμεις μαζί με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και με πολύ μεγάλη χαρά γίνεται η τελετή παράδοσης των έργων». Ο κ. Καλλινικίδης έκανε λόγο για «εξαιρετικά έργα που ζωγραφίστηκαν με πολύ μεράκι από μαθητές του Κέντρου Νεότητας» και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, το Κέντρο Νεότητας και την κ. Παρασίδου, το Τμήμα Παιδείας, καθώς και όλη τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου. «Ο Πολιτισμός φέρνει χαρά, φέρνει χαμόγελο, που αυτή την εποχή το έχουμε τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες του Κέντρου Νεότητας θα συνεχιστούν, σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Δηλώσεις έγιναν και από την υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας κ. Παρασίδου, η οποία σημείωσε: «Μετά από 16 μήνες υπομονής και αντοχής, έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τον αρχικό σκοπό αυτής της έκθεσης, όταν στήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2020. Ο σκοπός μας, ο δικός μου και των συνεργατών που συνετέλεσαν σε αυτόν και των μαθητών, ήταν να παραδώσουμε αυτά τα έργα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας για να εκφράσουμε το σεβασμό μας και την εκτίμηση προς το προσωπικό του για τον αγώνα που καταβάλει για την περίθαλψη των ασθενών». Ακόμη, η κ. Παρασίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι ασθενείς θα έχουν ένα κλίμα πιο ευχάριστο κατά την –ευχόμαστε σύντομη- διαμονή τους εκεί» και πρόσθεσε πως με τα έργα τέχνης «θέλουμε να δείξουμε ότι η Τέχνη ως πρωταρχικό της χρέος έχει τον άνθρωπο. Γιατί ο άνθρωπος για να είναι υπηρέτης της Τέχνης πρέπει να είναι πιο ανθρώπινος».