«Ο κ. Ντογιάκος υπερέβη τα εσκαμμένα. Εκτός της νομικής κριτικής που δέχεται η γνωμοδότηση του υπάρχουν και πολιτικές συνέπειες, έχει προκληθεί ένα βαθύ τραύμα στο κράτος δικαίου. Έχουμε μια απόπειρα κατάλυσης θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που περιγράφουν το έργο της ΑΔΑΕ. Ως εκ τούτου όποιος επιχειρεί να βάλει προσκόμματα στο έργο αυτό, είτε αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης είτε ο κ. Ντογιάκος, ουσιαστικά στρέφεται κατά του Συντάγματος». Αυτά τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο.
«Πιθανολογώ ότι ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήθελε να εξοπλίσει με νομιμοφανή επιχειρήματα τους εμπλεκόμενους για να αρνηθούν έλεγχο της ΑΔΑΕ. Ωστόσο η ΑΔΑΕ έχει κάνει ήδη ελέγχους και έχει πάρει στοιχεία από τους παρόχους. Πρόκειται για κίνηση πανικού και απελπισίας του συστήματος Μαξίμου που τροφοδότησε διαμετρικά αντίθετες καταστάσεις», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις πληροφορίες για απόπειρα της Κυβέρνησης να αλλάξει την σύνθεση της ΑΔΑΕ, παρατήρησε πως ο «πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση που πιάστηκε με κοριό στο αυτί, είναι σε κινούμενη άμμο. Ό,τι κι να κάνει την βυθίζει πιο βαθιά στην παρανομία και την εκτροπή. Από το ήταν νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά αν το ήξερα θα την απέτρεπα, την επίκληση του απορρήτου στη Βουλή, μέχρι την γνωμοδότηση Ντογιάκου. Αν το αποπειραθούν θα αποτύχουν γιατί ήδη επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για δίδυμο σκάνδαλο, ένα των παρακολουθήσεων και ένα της συγκάλυψης. Θα προσπαθήσουν ενδεχομένως αλλάζοντας τα μέλη της ΑΔΑΕ να επιτύχουν ευνοϊκότερους συσχετισμούς για να εμποδίσουν την έρευνα. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι συσχετισμοί που θα επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης πλήττει βάναυσα το κράτος δικαίου. Το μεταπολιτευτικό μας κεκτημένο αμφισβητείται. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και δεν θα βρουν ούτε χρήσιμους ηλίθιους ούτε πειθήνιους συνεργάτες», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.
Σχολιάζοντας τέλος τις σαφείς αποστάσεις στελεχών της Ν.Δ. όπως η κ. Κεφαλογιάννη, ο κ. Τζαβάρας αλλά και ο κ. Καραμανλής παλιότερα, σημείωσε: «Το Μαξίμου ΑΕ δεν καταλαβαίνει από αυτά. Χρειάζεται να δημιουργηθεί από τα κάτω ένα πανδημοκρατικό μέτωπο, από δικηγορικούς συλλόγους, ενώσεις δικαστών όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ώστε να αντιληφθεί το Μαξίμου ότι έχουν τελειώσει οι εφεδρείες του αυταρχισμού και της εκτροπής και ότι πρέπει να λογοδοτήσει άμεσα στον ελληνικό λαό».