ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΡΙΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

Με αφορμή την έκδοση της απόφασης της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, και στη Δράμα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις τόσο την παραμονή της ιστορικής συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, όσο και ανήμερα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. Με την απόφαση της Δικαιοσύνης η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση, πλήθος πολιτικών στελεχών της και πρώην Βουλευτών καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση, για διεύθυνση και συμμετοχή σε αυτήν, ενώ υπήρξαν καταδίκες και σε μη πολιτικά πρόσωπα για εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης (δολοφονία Παύλου Φύσσα, επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες και επίθεση σε μέλη του Π.Α.ΜΕ.).

Οι κινητοποιήσεις με αντιφασιστικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου στην Πλατεία Ελευθερίας και το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου στον περιβάλλοντα χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας έγινε από την Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας και το Σύλλογο Γυναικών Δράμας (ΟΓΕ). Εκπρόσωποι των προαναφερθέντων σωματείων, συλλόγων και συλλογικοτήτων μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό και συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και του φασισμού, όπως «ούτε στη Δράμα, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή».

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στο χώρο των δικαστηρίων έγινε από την Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Δράμας και οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση πολίτες άπλωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα.

 

Οι κορυφαίες στιγμές του πρόσφατου αντιφασιστικού κινήματος στη Δράμα

 

Με την καταδίκη από την ελληνική Δικαιοσύνη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση ήρθε και η δικαίωση για το τμήμα της Δραμινής κοινωνίας, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε σε αντιφασιστικές δράσεις ενάντια σε όσα πρέσβευε η Χρυσή Αυγή.

Στις 18 Μαρτίου 2012 πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στη Δράμα. Αφορμή εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πλατεία «ενάντια στα εθνοκτόνα μνημόνια». Σε αντίθεση με τον ελάχιστο κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία, στο δημοτικό κήπο πλήθος κόσμου τόσο από τη Δράμα όσο και από τις γύρω περιοχές, στέλνει ισχυρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών, με την παρουσία παρατεταγμένων αστυνομικών με τις ασπίδες τους στην οδό Εθνικής Αμύνης να αποτελεί μια πρωτόγνωρη εικόνα για τη Δράμα.

Στις 21 Μαρτίου 2014 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Δράμα με την εκδήλωση να λαμβάνει και προεκλογικό χαρακτήρα λόγω των επερχόμενων εκλογών (αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές). Ομιλητές ήταν οι τότε Βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Αντώνης Γρέγος. Πλέον ο πρώτος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ο δεύτερος για συμμετοχή. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση στη Δράμα και ακολουθεί πορεία στους δρόμους της πόλης. Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν έντονη, με συμμετοχή στα μέτρα που λήφθηκαν ακόμη και ανδρών των ΜΑΤ (με τις χαρακτηριστικές πράσινες στολές), οι οποίοι συνοδεύουν την αντιφασιστική πορεία. Παράλληλα, σε πλήθος κεντρικών σημείων της πόλης είναι αποκομμένη η διέλευση, ακόμη και αστυνομικές κλούβες, με στόχο να μην έρθουν σε επαφή οι δύο πλευρές.

Αντιφασιστική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στις 17 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο ομιλίας του τότε Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Μάλιστα, η απόφαση εκείνη την εποχή από πλευράς Δημοτικής Αρχής να παραχωρηθεί ο χώρος για την εκδήλωση είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Όσον αφορά τον ομιλητή της εκδήλωσης, Ηλία Κασιδιάρη, πλέον έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη ως ένοχος για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η αντιφασιστική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, ενώ για ακόμη μια φορά η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή, έχοντας αποκλείσει την πιθανότητα οι δύο πλευρές να έρθουν σε επαφή.

 

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο Ν. Δράμας

 

Όσον αφορά τα πρόσφατα εκλογικά ποσοστά στο Νομό Δράμας της Χρυσής Αυγής, η οποία με την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κρίθηκε πως αποτελεί εγκληματική οργάνωση, αυτά δείχνουν πως υπήρχε σε τοπικό επίπεδο εκλογικό ακροατήριο, το οποίο ψήφιζε τη Χρυσή Αυγή.

Έτσι, στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012 η Χρυσή Αυγή έλαβε στο Ν. Δράμας 3.425 ψήφους και 5,09%, στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 έλαβε 3.815 ψήφους και 5,84%, στις Ευρωεκλογές του 2014 έλαβε 4,852 ψήφους και 8,06% (το μεγαλύτερο ποσοστό της διαχρονικά), στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έλαβε 3.816 ψήφους και 5,99%, στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έλαβε 4.021 ψήφους και 7,09%, στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβε 2.996 ψήφους και 5,12% και τέλος στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν και δεν μπήκε στη Βουλή, έλαβε 1.731 ψήφους και 2,96%. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γεγονός είναι και το ότι στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019 εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος στη Δράμα από το συνδυασμό που στηρίχθηκε από την Χρυσή Αυγή, «Πατριωτική Αυγή για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».